Επιμορφωτικά σεμινάρια στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2016 11:12 | Τελευταία ενημέρωση: 19 Ιαν 2016 11:19

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας στα πλαίσια των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων προτείνει επιμορφωτικά σεμινάρια που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (βρεφονηπιοκόμους, νηπιαγωγούς και δασκάλους), φοιτητές παιδαγωγικών τμημάτων και μουσικών τμημάτων, θεατρικούς εμψυχωτές και σε όσους ασχολούνται επαγγελματικά με την εκπαίδευση και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.

Εισηγήτρια -Επιστημονικός σχεδιασμός σεμιναρίων

 

           Κατερίνα Τζαβάρα MSc Συγγραφέας – Εκπαιδευτικός

 

Σάββατο 23/01/2016- ΜΟΥΣΙΚΗ & ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ το βιβλίο « Μαγικές Διαδρομές στην Τέχνη. Οδυσσέας Ελύτης» εκδόσεις βιβλιοΔΙΑΠΛΟΥΣ

Σάββατο 20/02/2016- ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ....ΣΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ το βιβλίο « Μαγικές Διαδρομές στην Τέχνη. Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας» εκδόσεις βιβλιοΔΙΑΠΛΟΥΣ

Σάββατο 19/03/2016- ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ....ΣΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ το βιβλίο «Μαγικές Διαδρομές στην Τέχνη. Θεόφιλος Χατζημιχαήλ» εκδόσεις βιβλιοΔΙΑΠΛΟΥΣ

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί φάκελος με:

α) τη βεβαίωση παρακολούθησης και

β) cd με πρωτότυπη μουσική για τις θεατρικές εμψυχώσεις

των εικαστικών και ποιητικών έργων και τις θεατρικές παραστάσεις

                

Για πληροφορίες και συμμετοχές στα τηλέφωνα επικοινωνίας 2410 287508 και στα : larissa@ifa.gr

 

Tο αναλυτικό πρόγραμμα των σεμιναρίων

                                                                                   

 

                       

                                                "Μουσική και Φιλαναγνωσία"

Το παράδειγμα του Οδυσσέα Ελύτη

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016 10.00 πμ. - 14.00 μμ.

 

Θεματικοί άξονες

α) Η φιλαναγνωσία και η θέση της στο σύγχρονο σχολείο

β) Η συμβολή της μουσικής και της ποίησης στην προώθηση της φιλαναγνωσίας

γ) Διδακτικές εφαρμογές στη σχολική τάξη

Οι σύγχρονες προτάσεις διδασκαλίας της Λογοτεχνίας στο σχολείο δίνουν έμφαση στη διδασκαλία της μελοποιημένης ποίησης από την προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία, καθώς η ένωση μουσικής- κίνησης- λόγου σαν διδακτικό εργαλείο επιδρά θετικά και βελτιώνει, όχι μόνο την πνευματική, αλλά και την ψυχοσωματική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Ο συνδυασμός της Ποίησης με τη Μουσική, απελευθερώνει το παιδί από την σχολική πίεση και δίνει το όχημα για τα ταξίδια της φαντασίας και εφευρετικότητας, μέσα από τα οποία, αβίαστα, το παιδί ανακαλύπτει και κατακτά τη γνώση.

Βασικός στόχος κάθε εκπαιδευτικού σχεδιασμού είναι η αυθόρμητη γνωριμία και προσέγγιση του έργου των σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών από τα παιδιά και η δημιουργική αξιοποίησή του μέσα στη σχολική καθημερινότητα με απώτερο σκοπό την παραγωγή πρωτότυπου πολιτιστικού έργου από τους μαθητές και την εφαρμογή αρχών πολιτισμού σε κάθε έκφραση της κοινωνικής συμπεριφοράς τους.

Στο α΄ μέρος της συνάντησης θα παρουσιαστεί ένα σύντομο θεωρητικό πλαίσιο με παραδείγματα από την διδακτική πράξη για τη διδακτική προσέγγιση των ποιημάτων και την αξία της μουσικής επένδυσης των δημιουργικών μας δράσεων στο σχολείο. Ακόμη, παραδείγματα διδακτικών εφαρμογών στην τάξη με σκοπό α) την αξιοποίηση της μελοποιημένης ποίησης στο σχολείο μέσα από διαθεματικές δράσεις (η περίπτωση του Οδυσσέα Ελύτη) και β) την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας μέσα από τη συνολική (φωνή-λόγος-σώμα-μίμηση-αφήγηση-πράξη) βιωματική συμμετοχή των παιδιών σε δραστηριότητες που προκύπτουν από τη γνωριμία των παιδιών με τη μελοποιημένη ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη.

Στο β’ βιωματικό μέρος, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να σχεδιάσουν και να παρουσιάσουν σε μικρές ομάδες παιχνίδια εικαστικής, θεατρικής εμψύχωσης και φιλαναγνωσίας, με αφορμή γνωστά μελοποιημένα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη με οδηγό το προηγούμενο υποστηρικτικό, εκπαιδευτικό υλικό. Θα δοθούν κατευθύνσεις για τον τρόπο που μπορεί ο/η εκπαιδευτικός να ενσωματώσει γνωστές πρακτικές της φιλαναγνωσίας στις καλλιτεχνικές δράσεις του καθημερινού προγράμματος και το αντίστροφο.

  1. 1.    «Από τον πίνακα ζωγραφικής....στο παραμύθι»

(Η θεματική θα διεξαχθεί σε 2 μέρη και οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν παρακολουθήσει το α΄μέρος (Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016) για να μπορούν να συμμετάσχουν και στο β΄μέρος (Σάββατο 19 Μαρτίου 2016).

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016 (α΄μέρος)

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016           (β΄μέρος)

 

  1. 10.00 πμ. – 14.00 μμ.

Θεματικοί άξονες

α) Η σημασία της Τέχνης στην καθημερινότητα του σχολείου

β) Διαθεματικές δραστηριότητες και παιχνίδια με αφορμή έναν πίνακα ζωγραφικής

γ) Δημιουργία μουσείου στη σχολική τάξη

     δ) Παραδείγματα και ιδέες θεατρικής αξιοποίησης του εικαστικού έργου

             ε) Δομή και λειτουργίες των κλασικών παραμυθιών και των ιστοριών βραχείας φόρμας

                στ) Δημιουργία παραμυθιού με αφορμή το εικαστικό έργο

Η χρήση βιωματικών μεθόδων μάθησης είναι απαραίτητη για την καλλιέργεια των ιδιοτήτων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων που απαιτούνται στην κοινωνία της τεχνολογίας αλλά και των αυξημένων αναγκών σε ευέλικτους και δημιουργικούς τρόπους εφαρμογής της γνώσης. Οι μαθητές καλούνται να εξοικειωθούν με τεχνικές ανάγνωσης και συγγραφής για να υλοποιήσουν projects και να βελτιώσουν τις αναγνωστικές τους δεξιότητες, να γίνουν δημιουργικοί μαθαίνοντας… πώς να μαθαίνουν. Η ανάγνωση βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας και η άσκηση των μαθητών στη λογοτεχνική γραφή, μέσα από δραστηριότητες Αισθητικής Αγωγής αναπτύσσει την επιθυμία για αυθόρμητη βιωματική δράση, για δημιουργική γραφή.

Η αισθητική προσέγγιση των έργων Τέχνης στο σχολείο βασίζεται στην ικανότητα εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών να προσλαμβάνουν, να αποκωδικοποιούν, να ερμηνεύουν και να απολαμβάνουν ό,τι είναι ενδιαφέρον και ευχάριστο οπτικά, χωρίς η αίσθηση αυτή να ταυτίζεται με την αρχική πρόθεση του καλλιτέχνη. Αυτός ο τρόπος προσέγγισης από μικρή ηλικία βοηθά τα παιδιά, μεταξύ άλλων, να αναπτύξουν αισθητικό κριτήριο, να αποκτήσουν αισθητικές εμπειρίες με πρωτότυπο τρόπο και να γίνουν τα ίδια δημιουργοί πολιτιστικού έργου.

Στόχος μας η γνωριμία και εκμάθηση τεχνικών για θεατρικές

και   φιλαναγνωστικές εμψυχώσεις των εικαστικών έργων στο σχολείο σε συνδυασμό με την ανάπτυξη δεξιοτήτων δημιουργικής γραφής

σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.

Σχεδιασμός και εφαρμογή δραστηριοτήτων θεατρικής & φιλαναγνωστικής εμψύχωσης γνωστών εικαστικών έργων από δύο, διαφορετικής σχολής, ζωγράφους τον Έλληνα Θεόφιλο Χατζημιχαήλ (1870-1934) και τον Ισπανό Χουάν Μιρό (1893-1983). Δημιουργικές μουσειοπαιδαγωγικές δραστηριότητες με αφορμή τα έργα του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα.

Α΄μέρος- Εφαρμογή σταδίων μεθοδολογικής προσέγγισης και εμψύχωσης των στοιχείων του πίνακα (από την καταγραφή ερωτήσεων ανάλυσης στη μιμητική αναπαράσταση των στοιχείων του πίνακα).

 

-Στάδια εμψύχωσης του εικαστικού έργου  

(Λόγος- Σώμα- Κίνηση- Εικαστική αναπαράσταση-Θεατρική έκφραση)

           -Κατασκευή χάρτινης φιγούρας για την εμψύχωση και δημιουργία σύντομου

           θεατρικού δρώμενου

-Αξιοποίηση των έργων του Ν.Χ.Γκίκα με στόχο τη δημιουργία μουσείου  

στην τάξη

  • Β΄μέρος- Παιχνίδια γνωριμίας κι ενδυνάμωσης της ομάδας

-Απλές τεχνικές- παιχνίδια για να βοηθήσουμε τα παιδιά να εκφραστούν ελεύθερα, με το σώμα, τις αισθήσεις, τον λόγο, τη θεατρικότητα και τη ζωγραφική.

         Δομή και λειτουργίες των κλασικών παραμυθιών και των ιστοριών βραχείας

         φόρμας

         Δράσεις φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής στην τάξη.

-Πώς ένας πίνακας μπορεί να γίνει παραμύθι;

Δημιουργία αυθόρμητης ιστορίας (τεχνικές δημιουργικής γραφής) μέσα από οπτικά ερεθίσματα παρατήρησης και αξιοποίησης ενός εικαστικού έργου

-Εργαστήριο σε ομάδες για τη δημιουργία παραμυθιού με αφορμή γνωστά εικαστικά έργα των δύο ζωγράφων (Θεόφιλου-Μιρό)

Τα σεμινάρια απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (βρεφονηπιοκόμους, νηπιαγωγούς και δασκάλους), φοιτητές παιδαγωγικών τμημάτων και μουσικών τμημάτων, θεατρικούς εμψυχωτές και σε όσους ασχολούνται επαγγελματικά με την εκπαίδευση και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.

Εισηγήτρια -Επιστημονικός σχεδιασμός σεμιναρίων

 

           Κατερίνα Τζαβάρα MSc Συγγραφέας – Εκπαιδευτικός

 

Σάββατο 23/01/2016- ΜΟΥΣΙΚΗ & ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ το βιβλίο « Μαγικές Διαδρομές στην Τέχνη. Οδυσσέας Ελύτης» εκδόσεις βιβλιοΔΙΑΠΛΟΥΣ

Σάββατο 20/02/2016- ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ....ΣΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ το βιβλίο « Μαγικές Διαδρομές στην Τέχνη. Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας» εκδόσεις βιβλιοΔΙΑΠΛΟΥΣ

Σάββατο 19/03/2016- ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ....ΣΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ το βιβλίο «Μαγικές Διαδρομές στην Τέχνη. Θεόφιλος Χατζημιχαήλ» εκδόσεις βιβλιοΔΙΑΠΛΟΥΣ

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί φάκελος με:

α) τη βεβαίωση παρακολούθησης και

β) cd με πρωτότυπη μουσική για τις θεατρικές εμψυχώσεις

των εικαστικών και ποιητικών έργων και τις θεατρικές παραστάσεις

 

Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να έχουν μαζί τους μαρκαδόρους, ένα ψαλίδι, μία κόλλα και να φορούν άνετα ρούχα και υποδήματα.

Ανώτατο όριο συμμετεχόντων 40 άτομα

 

Με την ευχή να γίνουν αυτές οι συναντήσεις πεδίο δημιουργικής ανταλλαγής ιδεών

κι εμπειριών για την καλύτερη προετοιμασία των παιδιών μας στις σχολικές , οικογενειακές και κοινωνικές τους διαδρομές αλλά και τη δημιουργία σχέσεων στενής συνεργασίας κι αλληλεγγύης μεταξύ συναδέλφων για μία ισχυρή εκπαιδευτική κοινότητα με επιστημονική γνώση και ισχυρή παιδαγωγική παρουσία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass