ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΘΑ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ, Η ΔΑΝΙΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΑΛΛΟΥΣ

Ο κακός καιρός των προσφύγων…

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2015 8:05

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

Τις συνθήκες κάτω από τα όρια ανθρώπινης αξιοπρέπειας που επικρατούν σε κέντρο για πρόσφυγες στην Ουγγαρία δείχνει βίντεο που τραβήχτηκε προ ημερών, μετά την κατακραυγή της στάσης της ουγγρικής κυβέρνησης από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Οι εικόνες προέρχονται από τη νύχτα Τετάρτης προς Πέμπτη στο α' κέντρο προσφύγων του ουγγρικού Ρόσκε, στα σύνορα με τη Σερβία. Τις εικόνες κατέγραψε Αυστριακή που είχε φτάσει στο κέντρο με ομάδα που παρέδωσε φορτία τροφίμων.
Οι πρόσφυγες που βρίσκονται στο κέντρο χωρίζονται από τους αστυνομικούς που διανέμουν το φαγητό με κάγκελα. Οι πρόσφυγες συνωστίζονται, ο ένας πάνω στον άλλον, στα κάγκελα απλώνοντας τα χέρια για -κυριολεκτικά- ένα κομμάτι ψωμί.
Οι αστυνομικοί αναγκάζονται όμως να καταφύγουν και στην παράλληλη... μέθοδο να πετάξουν τις σακούλες με το φαγητό δεξιά και αριστερά στο πλήθος. Όσοι βρίσκονται στο πίσω μέρος, παιδιά και ενήλικες, τρέχουν από το ένα σημείο στο άλλο για να πιάσουν στον αέρα τη σακούλα.
Σε δεύτερο βίντεο, με την ίδια κατάσταση, φαίνεται και το περιεχόμενο της σακούλας: Μόνο ένα κομμάτι ψωμί.
Ο αριθμός των προσφύγων που κινείται αυτήν την εβδομάδα στο λεγόμενο βαλκανικό διάδρομο έχει αγγίξει επίπεδα ρεκόρ.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, πάντως, επιμένει ότι οι Αρχές θα λάβουν ακόμα αυστηρότερα μέτρα, για την επιβολή της τάξης.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μετανάστες εξεγέρθησαν, κατέλαβαν σιδηροδρομικούς σταθμούς, οι αστυνομικοί έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν χωρίς τη χρήση βίας» είπε ο Ορμπάν μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέρνερ.
Ο ίδιος είπε ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου όσοι προσπαθούν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα, θα συλλαμβάνονται.
ΤΟΥΣΚ: ΠΟΣΟΣΤΩΣΕΙΣ Ή ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι θα συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής εντός Σεπτεμβρίου, αν οι υπουργοί των χωρών-μελών της ΕΕ δεν καταφέρουν τη Δευτέρα να συμφωνήσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το κύμα προσφύγων και μεταναστών.
Η ΕΕ πρότεινε τον Μάιο ένα σύστημα ποσοστώσεων για την μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων στην Ευρώπη, αλλά κράτη-μέλη της μπλόκαραν το σχέδιο.
Την Τετάρτη ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι ο αριθμός αυτός θα πρέπει να τετραπλασιαστεί και να φτάσει τους 160.000 με υποχρεωτικές ποσοστώσεις.
«Αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες ενδείξεις αλληλεγγύης και ενότητας από τους υπουργούς (Δικαιοσύνης και Εσωτερικών) τη Δευτέρα, θα συγκαλέσω έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Σεπτέμβριο για την προσφυγική κρίση» έγραψε ο Τουσκ σε μήνυμά του στο Twitter.
«ΟΧΙ» ΑΠΟ ΔΑΝΙΑ
Ένα ηχηρό όχι στο σχέδιο Γιούνκερ για μία πιο δίκαιη ανακατανομή προσφύγων έστειλε χθες η Δανία, υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι έχει λάβει το δικό της μερίδιο. Όπως και η Βρετανία, η Δανία δεν συμμετέχει στους Κανόνες της ΕΕ για τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις κι επομένως δεν είναι υποχρεωμένη να συμμετέχει σε κανένα σχέδιο ανακατανομής προσφύγων.
«Δεν θα πάρουμε κανέναν από τους 160.000 αιτούντες άσυλο που πρέπει να μετεγκατασταθούν», ανακοίνωσε ο υπουργός Ενσωμάτωσης της χώρας Ίνγκερ Στόιμπεργκ, για να προσθέσει ευθύς αμέσως προς τους δημοσιογράφους ότι οι λόγοι είναι δύο: αφενός ότι η Δανία εξαιρείται από τους Κανόνες της ΕΕ για τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις και αφετέρου ότι «έχει πάρει το μερίδιό της». Η Βρετανία από την πλευρά της δεσμεύτηκε να δεχθεί 20.000 πρόσφυγες από τη Συρία τα επόμενα πέντε χρόνια.
ΡΕΚΟΡ
Αριθμός-ρεκόρ 432.761 προσφύγων και μεταναστών έχουν διαπλεύσει μέχρι σήμερα τη Μεσόγειο από τις αρχές του 2014, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης από τη Γενεύη.
Κύρια πύλη εισόδου, η Ελλάδα από την οποία πέρασαν σχεδόν 310 χιλιάδες άνθρωποι μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.
Στην Ιταλία έφτασαν 121.139 άνθρωποι, στην Ισπανία 2.166 και στη Μάλτα 100. Υπολογίζεται εξάλλου ότι άλλοι 2.748 άνθρωποι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο.
Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, Ντάνιελ Σάμπο, σημείωσε ότι το 2014 και στις τέσσερις αυτές χώρες μαζί είχαν φτάσει 197.940 άνθρωποι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass