ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ: Τουλάχιστον 16 νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες

*ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ *ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟΥ ΕΞΕΦΡΑΣΕ TΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΞ

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2024 8:21

ΣΕΡΑΓΕΒΟ
Τραγωδία στη Βοσνία, καθώς από τις καταστροφικές πλημμύρες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 16 άνθρωποι. Αρκετοί αγνοούνται ακόμη από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας που κινείται προς την Κροατία.

Η πόλη Γιαμπλάνιτσα, 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σεράγεβο, έχει θαφτεί από νερό και λάσπη και έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Μηχανήματα προσπαθούν να καθαρίσουν το χωριό το οποίο έχει θαφτεί από τη λάσπη.
Στο Κίσελιαν, περίπου 20 χιλιόμετρα δυτικά του Σεράγεβο, σπίτια, κήποι και αυτοκίνητα ήταν κάτω από το νερό, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του AFP.
«Όλα ήταν κανονικά μέχρι τις 05:00 περίπου όταν χύθηκαν τεράστιες ποσότητες νερού. Σίγουρα έχουμε αρκετές εκατοντάδες σπίτια πλημμυρισμένα» άνθρωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης, περιγράφοντας τις σκηνές ως «βιβλική πλημμύρα».
«Ακόμη και οι πιο ηλικιωμένοι κάτοικοι δεν θυμούνται να πέφτει τόση βροχή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, που τα μικρά ρυάκια μετατρέπονται σε μεγάλα ποτάμια και ξεπλένουν γέφυρες», είπε στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος της περιοχής.
Στρατός, πυροσβέστες, αστυνομία και εταιρείες κοινής ωφέλειας εργάζονταν στις πληγείσες περιοχές.
ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ Η ΚΡΟΑΤΙΑ
Στη γειτονική Κροατία, οι μετεωρολογικές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για τις βόρειες ακτές της Αδριατικής, τη χερσόνησο της Ίστρια και το κεντρικό τμήμα της χώρας λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων.
Σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι αναμένονται πλημμύρες στις πόλεις και διακοπή της κυκλοφορίας, των επικοινωνιών, της παροχής ρεύματος και νερού.
Την άνοιξη του 2014, η περιοχή των Βαλκανίων επλήγη από τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, οι οποίες έπληξαν 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους και άφησαν νεκρούς 47 ανθρώπους στη Σερβία και τη Βοσνία.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή κάνει πιο συχνά τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι ισχυροί άνεμοι οδήγησαν σε εκτεταμένες πλημμύρες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη τον περασμένο μήνα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 24 ανθρώπους και καταστρέφοντας πόλεις και χωριά.
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την αλληλεγγύη του
Την αλληλεγγύη της Ελλάδας στη δοκιμαζόμενη από τις πλημμύρες Βοσνία-Ερζεγοβίνη εκφράζει το ΥΠΕΞ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass