Εκατοντάδες ιρανικοί πύραυλοι κατά του Ισραήλ

Η ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΕΞΑΠΕΛΥΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΩΣ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ ΧΑΝΙΓΙΑ-ΝΑΣΡΑΛΑ -IDF: ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ -ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ Ο ΜΠΑΪΝΤΕΝ

Δημοσίευση: 02 Οκτ 2024 9:01

ΤΕΛ ΑΒΙΒ


Κλιμακώνεται η πολεμική ένταση στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράν εξαπέλυσε χθες το βράδυ ευρεία συντονισμένη επίθεση με εκατοντάδες πυραύλους κατά του Ισραήλ. Το Ιράν, με προσωπική εντολή του ηγέτη του, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ εκτόξευσε ομοβροντία βαλλιστικών πυραύλων προς το Ισραήλ, σε αντίποινα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ, συμμάχου της Τεχεράνης, στον Λίβανο. Λίγο μετά τις 20:30 ώρα Ελλάδος, ο ισραηλινός στρατός έδωσε το σήμα λήξης συναγερμού, καλώντας τους κατοίκους να βγουν από τα καταφύγια ενώ, ο εναέριος χώρος του Ισραήλ άνοιξε ξανά, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των IDF υποναύαρχος Daniel Hagari τόνισε πως το Ισραήλ θα απαντήσει στην ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον της χώρας. «Είμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα σε άμυνα και επίθεση, θα προστατεύσουμε τους πολίτες του Ισραήλ. Αυτή η επίθεση θα έχει συνέπειες. Έχουμε σχέδια και θα δράσουμε στον χρόνο και στον τόπο που θα επιλέξουμε», λέει.
Η Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου των IDF εξέδωσε μήνυμα με το οποίο ενημέρωνε τους πολίτες ότι μπορούν να εγκαταλείψουν τα καταφύγια.
Οι Ισραηλινοί διατάχθηκαν νωρίτερα να παραμείνουν στα καταφύγια , καθώς το Ιράν είχε ξεκινήσει να εξαπολύει επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της χώρας.
Κατά την ιρανική πυραυλική επίθεση δύο τραυματισμοί αναφέρθηκαν σε όλο το Ισραήλ  έγραψαν οι Times of Israel. Η υπηρεσία ασθενοφόρων ανακοίνωσε ότι περιέθαλψε δύο άτομα που τραυματίστηκαν ελαφρά από θραύσματα στο Τελ Αβίβ. Αρκετοί άλλοι υπέστησαν μικροτραυματισμούς αφού έπεσαν ενώ έτρεχαν για καταφύγιο, και για οξύ άγχος, προσθέτει.
ΗΧΗΣΑΝ ΟΙ ΣΕΙΡΗΝΕΣ
Οι σειρήνες ήχησαν σε όλο το Ισραήλ και εκρήξεις ακούγονταν στην Ιερουσαλήμ και την κοιλάδα του Ιορδάνη. Οι Ισραηλινοί είχαν σπεύσει σε καταφύγια. Οι δημοσιογράφοι της δημόσιας τηλεόρασης που μετέδιδαν ζωντανά τις εξελίξεις, ξάπλωσαν στο έδαφος.
Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε νωρίτερα ότι η επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους αναμενόταν «ευρεία» και κάλεσε τους πολίτες να βρουν ασφαλές καταφύγιο.
Όπως ανακοίνωσαν οι IDF, πριν από λίγο εκτοξεύθηκαν πύραυλοι από το Ιράν προς το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι σειρήνες ηχούν σε όλη τη χώρα. Πληροφορίες αρχικά έκαναν λόγο για 102 πυραύλους, άλλοι μιλούσαν για πάνω από 200, ενώ άλλες αναφορές (Jerusalem Post) μιλούν για 400 πυραύλους που στόχευσαν μεγάλες αλλά και μικρές πόλεις.
Ο στρατός του Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με το εξής σχόλιο: «Δείτε καθώς ιρανικοί πύραυλοι πέφτουν βροχή πάνω από την Παλιά Πόλη στην Ιερουσαλήμ, έναν ιερό τόπο για Μουσουλμάνους, Χριστιανούς και Εβραίους. Αυτός είναι ο στόχος του ιρανικού καθεστώτος: όλοι».
Δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters είδαν να αναχαιτίζονται πύραυλοι στον εναέριο χώρο της γειτονικής Ιορδανίας. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, εκτοξεύτηκαν τουλάχιστον 100 πύραυλοι.
ΑΣΦΑΛΗΣ Ο ΑΓΙΑΤΟΛΑΧ ΧΑΜΕΝΕΪ
Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, παραμένει σε ασφαλή τοποθεσία μετά την έναρξη της πυραυλικής επίθεσης που εξαπέλυσε η Τεχεράνη εναντίον του Ισραήλ, ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters κορυφαίος Ιρανός αξιωματούχος.
Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ μεταφέρθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε ασφαλή τοποθεσία μετά τη δολοφονία του ηγέτη της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, από ισραηλινό πλήγμα σε προάστιο της Βηρυτού.
ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΗΠΑ
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο  πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις βρίσκονταν χθες στην αίθουσα επιχειρήσεων στον Λευκό Οίκο «παρακολουθώντας την ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Σον Σάβετ.
Ο Σάβετ έγραψε ότι ο Μπάιντεν και η Χάρις λαμβάνουν ενημερώσεις από την ομάδα εθνικής ασφάλειας. Ο πρόεδρος «έδωσε εντολή στον αμερικανικό στρατό να βοηθήσει την άμυνα του Ισραήλ κατά των ιρανικών επιθέσεων και να καταρρίψει πυραύλους που στοχεύουν το Ισραήλ», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το AFP, ο Τζο Μπάιντεν διατάσσει τον στρατό των ΗΠΑ να βοηθήσει το Ισραήλ να αναχαιτίσει τους πυραύλους από το Ιράν.
ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΧΑΜΕΝΕΪ
Η εντολή για την εκτόξευση πυραύλων εναντίον του Ισραήλ δόθηκε από τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσαν υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Ρόιτερς. Η Τεχεράνη είναι έτοιμη για οποιαδήποτε αντίποινα, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
Η διπλωματική αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ χαρακτήρισε «νόμιμη, λογική και θεμιτή απάντηση στις τρομοκρατικές ενέργειες» την εκτόξευση των πυραύλων. «Εάν το σιωνιστικό καθεστώς τολμήσει να απαντήσει ή να διαπράξει περισσότερες μοχθηρές ενέργειες, θα επακολουθήσει μια συντριπτική απάντηση», πρόσθεσε, σε ανάρτησή της σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass