ΡΩΣΙΑ: Οριστικοποιείται το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2024 8:40

ΜΟΣΧΑ
Το Κρεμλίνο δήλωσε χθες πως οι τροποποιήσεις στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας έχουν ετοιμαστεί και πρόκειται να οριστικοποιηθούν, κάτι που σημαίνει ότι τα σχετικά έγγραφα που θα προσδιορίζουν τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα από τη Μόσχα θα επικαιροποιηθούν.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση πως με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές στο δόγμα η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αν πληγεί με συμβατικούς πυραύλους και πως θα θεωρήσει οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της που υποστηρίζεται από μία πυρηνική δύναμη ως κοινή επίθεση.
Οι αλλαγές θεωρούνται ευρέως ως προσπάθεια του Πούτιν να χαράξει μια «κόκκινη γραμμή» για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στέλνοντας το μήνυμα ότι η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να απαντήσει με πυρηνικά όπλα αν επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπήσει βαθιά μέσα στο έδαφος της Ρωσίας με δυτικούς πυραύλους μακρού βεληνεκούς. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στον δημοσιογράφο της κρατικής τηλεόρασης Πάβελ Ζαρούμπιν: «Οι τροποποιήσεις έχουν ετοιμαστεί και τώρα θα οριστικοποιηθούν». Ο Πεσκόφ επικαλέστηκε τη διεθνή κατάσταση, τις κλιμακούμενες εντάσεις κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και την αυξανόμενη εγγύτητα υποδομών του ΝΑΤΟ σε αυτά, και αυτό που αποκάλεσε βαθύτερη εμπλοκή πυρηνικών δυνάμεων της Δύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας στο πλευρό του Κιέβου, ως υπόβαθρο των αλλαγών στο δόγμα.
Στο μεταξύ το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες ότι τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν 125 ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) στη διάρκεια της νύχτας, ενώ πολυκατοικία επλήγη στην πόλη Βορονέζ της δυτικής Ρωσίας, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της ομώνυμης περιφέρειας. Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ο κυβερνήτης της δυτικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ, ο Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ, σε απολογισμό που έκανε για τις επιθέσεις με drones και τους βομβαρδισμούς το τελευταίο 24ωρο, ανέφερε ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε στην μεθοριακή πόλη Σεμπέκινο, ενώ 8 πολίτες τραυματίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας.
Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία, το Κίεβο έχει μεταφέρει τη σύγκρουση στη Ρωσία, εξαπολύοντας διασυνοριακή επίθεση στη δυτική ρωσική περιφέρεια Κουρσκ στις 6 Αυγούστου και ολοένα και μεγαλύτερες επιθέσεις με drones στο ρωσικό έδαφος.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε ότι οι πρόσφατες επιθέσεις επικεντρώθηκαν στη νότια περιφέρεια Βόλγκογκραντ, πάνω από την οποία καταρρίφθηκαν 67 drones. Επίσης σημείωσε ότι 17 drones αναχαιτίστηκαν πάνω από τις περιφέρειες Μπέλγκοροντ και Βορονέζ και ότι κατέρριψε επίσης 18 drones πάνω από την περιφέρεια Ροστόφ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass