Μπαράζ εκρήξεων στον Λίβανο

* ΠΥΡΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ ΦΟΡΗΤΟΙ ΑΣΥΡΜΑΤΟΙ * TΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 14 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 450 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ * EΚΚΛΗΣΗ ΜΠΛΙΝΚΕΝ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ * ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2024 7:10

ΒΗΡΥΤΟΣ
Ασύρματοι πομποδέκτες που χρησιμοποιούσαν μέλη Χεζμπολάχ εξερράγησαν χθες στα νότια προάστια της Βηρυτού, καθώς και στο νότιο και ανατολικό τμήμα του Λιβάνου, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές που πρόσκεινται στο λιβανέζικο κίνημα και το (κρατικό) πρακτορείο ειδήσεων.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου αναφέρει ότι τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 450 τραυματίστηκαν από το δεύτερο κύμα εκρήξεων μηχανισμών.
Δημοσιογράφοι του Reuters ανέφεραν ότι άκουσαν εκρήξεις στα νότια προάστια της Βηρυτού, οι οποίες μάλιστα προέρχονταν από διαφορετικά σημεία. Λίγη ώρα μετά το γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε ότι εξερράγησαν συσκευές επικοινωνίας, όμως διευκρινίστηκε ότι δεν επρόκειτο αυτή τη φορά για βομβητές, προχθές, αλλά για συσκευές ασύρματης επικοινωνίες, γνωστές ως γουόκι – τόκι. Κάτι που λίγα λεπτά μετά επιβεβαίωσε και η Χεζμπολάχ. Εκρήξεις ακούστηκαν και στα νότια της χώρας σε διάφορες πόλεις όπως οι Ναμπατίε, Τύρος και Σάιντα. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου δήλωσε ότι τα χτυπήματα αποτελούν οιωνό διευρυνόμενου πολέμου. Ανώτατο στέλεχος της Χεζμπολάχ είπε ότι η οργάνωση βρίσκεται αντιμέτωπη με «νέα φάση στην επίθεση» και ότι «η τιμωρία είναι βέβαιο ότι πλησιάζει», εννοώντας βέβαια αντίποινα στο Ισραήλ. Οι συσκευές που ανατινάχτηκαν χθες αγοράστηκαν πριν από περίπου πέντε μήνες, την ίδια περίοδο με τους βομβητές που ανατινάχτηκαν προχθές. Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ και υπόσχεται εκδίκηση.
Ταυτόχρονες εκρήξεις κατά μήκος του νοτίου Λιβάνου προκάλεσαν προχθές χάος. Ασθενοφόρα μετέφεραν τραυματίες παντού, οι περισσότεροι μαχητές της Χεζμπολάχ, που χωρίς να το γνωρίζουν μετέφεραν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, τοποθετημένους στους βομβητές τους. Μεταξύ των νεκρών ένα 10χρονο κορίτσι και ακόμη ένα παιδί, ενώ στους τραυματίες συγκαταλέγεται και ο Πρέσβης του Ιράν στον Λίβανο.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
«Περίπου το 10%, ή 300 τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Πολλοί από αυτούς, καθώς επισκεφθήκαμε τα νοσοκομεία, βρίσκονται στην εντατική» δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου.
Η Χεζμπολάχ και η κυβέρνηση του Λιβάνου κατηγορούν ευθέως το Ισραήλ που τηρεί σιγή ιχθύος. Τα μέλη της σιιτικής οργάνωσης ορκίζονται εκδίκηση ενώ το Ιράν αναφέρει πως η Δύση θα πρέπει να ντρέπεται για τις ενέργειες του Ισραήλ. Οι βομβητές των μελών της Χεζμπολάχ που εξερράγησαν κατά εκατοντάδες την Τρίτη στον Λίβανο ήταν παγιδευμένοι και προγραμματισμένοι να εκραγούν, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Λιβανέζος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.
Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της έρευνας που διεξάγουν οι αρχές του Λιβάνου έδειξαν ότι οι συσκευές «ήταν προγραμματισμένες εκ των προτέρων να εκραγούν και περιείχαν εκρηκτικές ύλες δίπλα στην μπαταρία» ανέφερε η πηγή αυτή που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω του «ευαίσθητου» χαρακτήρα της υπόθεσης. Το Ισραήλ βλέπουν πίσω από την επίθεση και αμερικανικά μέσα και μιλούν για κοινή επιχείρηση της Μοσάντ με τον ισραηλινό στρατό ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη. Από την Αίγυπτο όπου βρίσκεται ο Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε από όλες τις πλευρές να αποφύγουν ενέργειες που θα κλιμακώσουν το ήδη τεταμένο κλίμα. Ανάλογη η τοποθέτηση και του Αιγύπτιου ομολόγου του. Το Κρεμλίνο εκτιμά πως μετά αυτό το συμβάν, το οποίο χαρακτηρίζει πράξη υβριδικού πολέμου, η κλιμάκωση δεν μπορεί να αποφευχθεί.

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο Παρασκευή για να συζητήσει τις πολύνεκρες εκρήξεις βομβητών και άλλων συσκευών επικοινωνίας της οργάνωσης Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ανακοίνωσε χθες η Σλοβενία που ασκεί την προεδρία αυτού του οργάνου.
Η συνεδρίαση, την οποία ζήτησε η Αλγερία, θα ξεκινήσει στις 15.00 ώρα Νέας Υόρκης (22.00 ώρα Ελλάδας).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass