Σε υψηλό συναγερμό η Πράγα

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΜΑ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2024 7:35

ΠΡΑΓΑ
Οι αρχές στην Πράγα τοποθετούσαν χθες προστατευτικά για πλημμύρες στο ιστορικό κέντρο της πόλης αφού οι μετεωρολόγοι επέκτειναν την προειδοποίηση για ακραία βροχόπτωση σε περισσότερες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, που υπέστη καταστροφικές πλημμύρες πριν από 20 και πλέον χρόνια.

Ισχυρές βροχές πλήττουν κυρίως τα ανατολικά τμήματα της Τσεχίας από προχθές, ενώ οι περισσότερο πληγείσες περιοχές μπορεί να δεχθούν πάνω από το ένα τρίτο της ετήσιας βροχόπτωσης μέσα σε τέσσερις ημέρες έως την Κυριακή.
Αντίστοιχες καιρικές συνθήκες προβλέπονται και σε άλλες περιοχές της κεντρικής Ευρώπης, όπως στη νότια Γερμανία και σε τμήματα της Αυστρίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας τις επόμενες ημέρες.
Οι πλημμύρες του 2002 ανάγκασαν τις αρχές να απομακρύνουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, ενώ κτίρια κατέρρευσαν και το δίκτυο του μετρό της πρωτεύουσας ήταν πλημμυρισμένο για μήνες.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι είμαστε αντιμέτωποι με δύσκολες ημέρες», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα σε ενημέρωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά ύστερα από συνεδρίαση επιτροπής κρίσεων, προσθέτοντας ότι σε κάποιες περιοχές τα επίπεδα των υδάτων μπορεί να ξεπεράσουν τις πλημμύρες που καταγράφονται μία φορά σε 100 ή και περισσότερα χρόνια.
Πρόσθεσε ότι οι αρχές λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπούν ζημιές σε περιουσίες και να προστατευτούν οι κάτοικοι.
Χθες, η προειδοποίηση αυξημένου κινδύνου επεκτάθηκε σε κεντρικές και νοτιοδυτικές περιοχές, συμπεριλαμβανόμενης της Πράγας, όπου οι πλημμύρες του 2002 ανάγκασαν τις αρχές να απομακρύνουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, ενώ κτίρια κατέρρευσαν και το δίκτυο του μετρό της πρωτεύουσας ήταν πλημμυρισμένο για μήνες.
Η Πράγα, μια πόλη 1,3 εκατ. κατοίκων, έχει έκτοτε προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις σε προστατευτικά για πλημμύρες και άλλα μέτρα για να αποφευχθεί μια αντίστοιχη καταστροφή.
Η σφοδρότερη βροχόπτωση αναμένεται στο ανατολικό και βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.
ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Στην πόλη Βρότσλαβ, στη νότια Πολωνία, ακυρώθηκαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί σε εξωτερικούς χώρους, ενώ ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης θα είναι έτοιμες για να αντιμετωπίσουν τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass