Το Ισραήλ εκκενώνει περιοχές στη Γάζα εν μέσω διαπραγματεύσεων

«ΖΥΓΙΖΟΥΝ» ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ

Δημοσίευση: 17 Αυγ 2024 8:10

ΤΕΛ ΑΒΙΒ
Συνεχίζονται και, σε κάποιες περιπτώσεις, εντείνονται οι επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας που διεξάγονται στην Ντόχα.

Για τις συνομιλίες οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να αποτρέψουν ραγδαία εξάπλωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, εν αναμονή των επιθέσεων αντιποίνων από το Ιράν για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη.
Τη στιγμή που το Ιράν φέρεται να «ζυγίζει» τις επόμενες κινήσεις του, το Ισραήλ εξέδωσε χθες, δεύτερη ημέρα συνομιλιών για εκεχειρία, νέα εντολή για εκκένωση περιοχών της Γάζας με σκοπό την έναρξη «δυναμικής επιχείρησης» του στρατού του σε αυτές.
Η εντολή εκκένωσης απευθύνεται στους Παλαιστίνιους της Χαν Γιουνίς, καθώς και της Ντέιρ Αλ Μπαλάχ και έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωση της «ανθρωπιστικής ζώνης» όπου έχουν μετακινηθεί κάτοικοι της Γάζας, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο.
«Ο ισραηλινός στρατός πρόκειται να επιχειρήσει δυναμικά εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων και ως εκ τούτου καλεί τον εναπομείναντα πληθυσμό στις βόρειες γειτονιές της Χαν Γιουνίς, καθώς και στην ανατολική Ντέιρ αλ Μπαλάχ, να απομακρυνθεί προσωρινά προς την ανθρωπιστική ζώνη», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Η Ντέιρ Αλ Μπαχ είναι από τις λίγες περιοχές της Γάζας όπου ο ισραηλινός στρατός δεν έχει επιχειρήσει εντατικά με χερσαίες δυνάμεις.
Νωρίτερα, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας η πολεμική αεροπορία του είχε πλήξει περισσότερους από 30 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας.
ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ Η ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ
Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της, δεν θα προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ για τη δολοφονία κορυφαίου διοικητή της, όσο οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός συνεχίζονται στο Κατάρ, προκειμένου να μην σαμποτάρει το ενδεχόμενο συμφωνίας, όπως δήλωσε στην Washington Post ανώνυμη πηγή με στενούς δεσμούς με την οργάνωση του Λιβάνου.
«ΖΥΓΙΖΕΙ» ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟ ΙΡΑΝ
Το Ιράν, που επίσης έχει υποσχεθεί επίθεση αντιποίνων για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στο έδαφός του, στην Τεχεράνη, φέρεται να ζυγίζει τις επόμενες κινήσεις του.
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι συνομίλησε με την ιρανική ηγεσία μετά τις διαπραγματεύσεις της Πέμπτης, που φιλοξενούνται στην πρωτεύουσας της χώρας του, για να τους ενημερώσει σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet.
Επικαλούμενο ανώτερη πηγή από μία από τις «μεσολαβούσες χώρες» – το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες – το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Αλ Θάνι ουσιαστικά κάλεσε τους Ιρανούς συνομιλητές του να εξετάσουν αν είναι σκόπιμο, για εκείνους καθώς και για τη Χεζμπολάχ, να επιτεθούν στο Ισραήλ αυτή τη στιγμή, «ενώ σημειώνεται τέτοια πρόοδος».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass