ΙΤΑΛΙΑ

Ανακάλυψαν άλλα δύο θύματα της ηφαιστειακής έκρηξης στην Πομπηία

ΜΑΖΙ ΜΕ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ

Δημοσίευση: 13 Αυγ 2024 7:25

ΡΩΜΗ
Αρχαιολόγοι στην Πομπηία ανακάλυψαν άλλα δύο θύματα της ηφαιστειακής έκρηξης που σημειώθηκε πριν από σχεδόν 2.000 χρόνια, όπως ανέφερε χθες η διεύθυνση του αρχαιολογικού πάρκου.

Οι σκελετοί ενός άνδρα και μιας γυναίκας βρέθηκαν σε ένα μικρό, προσωρινό υπνοδωμάτιο σε μία έπαυλη η οποία ήταν υπό ανακατασκευή, όταν σημειώθηκε η έκρηξη, διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Η γυναίκα ήταν ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι με χρυσά, ασημένια και χάλκινα νομίσματα γύρω της, μαζί με κοσμήματα μεταξύ των οποίων χρυσά και μαργαριταρένια σκουλαρίκια. Ο άνδρας βρισκόταν στα πόδια του κρεβατιού. Η κάποτε ακμάζουσα πόλη Πομπηία, κοντά στη Νάπολη, και η γύρω περιοχή θάφτηκαν κάτω από ηφαιστειακή τέφρα όταν ο Βεζούβιος εξερράγη το 79 π.Χ. Από την έκρηξη του ηφαιστείου σκοτώθηκαν χιλιάδες Ρωμαίοι που δεν είχαν ιδέα ότι ζούσαν στους πρόποδες ενός από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια της Ευρώπης, το οποίο όταν εξερράγη έθαψε την πόλη κάτω από ένα παχύ στρώμα τέφρας, διατηρώντας σχεδόν ανέπαφα τα σώματα πολλών από τους κατοίκους και τα κτίριά της.
Ο άνδρας και η γυναίκα είχαν επιλέξει ένα μικρό δωμάτιο ως καταφύγιο, περιμένοντας να τελειώσει η βροχή από κομμάτια βράχων που σφράγισαν την πόρτα και εμπόδισαν τη διαφυγή τους.
Θάφτηκαν εν τέλει από τη ροή της λάβας και άλλων υλικών από το ηφαίστειο, ανέφερε η δήλωση.
 Η Πομπηία, η οποία ανακαλύφθηκε μόλις τον 16ο αιώνα, έχει δει τα τελευταία χρόνια μια έξαρση αρχαιολογικής δραστηριότητας με σκοπό να τεθεί τέλος σε δεκαετίες παρακμής και παραμέλησης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass