ΙΡΑΝ:

Εμείς διαλέγουμε χρόνο και τρόπο

Για να απαντήσουμε στο Ισραήλ, αναφέρει το ΥΠΕΞ * Νετανιάχου: Είμαστε προετοιμασμένοι για άμυνα και για επίθεση* Παρέμβαση Μακρόν για αυτοσυγκράτηση

Δημοσίευση: 08 Αυγ 2024 7:15

ΤΕΧΕΡΑΝΗ

Η απάντηση του Ιράν στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη θα γίνει «την κατάλληλη στιγμή και με την κατάλληλη μορφή».

Αυτό τόνισε ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Μπαγκερί Κάνι σε ανακοίνωσή του χθες .Το Ιράν και η οργάνωση Χαμάς κατηγορούν το Ισραήλ για τη δολοφονία του Χανίγια στην ισλαμική πρωτεύουσα στις 31 Ιουλίου. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει, ούτε αρνηθεί την ευθύνη για τη δολοφονία. Ο Ιρανός ΥΠΕΞ τόνισε στην ανακοίνωσή του ότι η δολοφονία Χανίγια δεν θα είχε γίνει χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ. Παράλληλα είπε ότι η Τεχεράνη δεν έχει άλλη επιλογή από το κάνει χρήση του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα μπροστά στις ισραηλινές παραβιάσεις. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά το Ιράν έκανε το καλύτερο που μπορούσε για να αποφύγει τη σύγκρουση στην περιοχή. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τις χώρες της Δύσης να σταματήσουν να στηρίζουν το Ισραήλ προκειμένου να «αποφευχθεί» ένας περιφερειακός πόλεμος.

ΙΣΡΑΗΛ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ
ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ
Εν τω μεταξύ το Ισραήλ, σε ανακοινώσεις του στα social media, απευθύνεται στον Λίβανο και λέει ότι η Χεζμπολάχ απειλεί την ασφάλεια του λαού της χώρας. Σε ανάρτηση, που έχει κοινοποιηθεί από το ισραηλινό ΥΠΕΞ, αναφέρεται: «Προς τους γείτονές μας στον Λίβανο: Η χώρα σας έχει γίνει όμηρος της Χεζμπολάχ, μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που έχει προκαλέσει καταστροφή, τρόμο και αστάθεια σε ολόκληρο τον Λίβανο. Η Χεζμπολάχ δεν αποτελεί απειλή μόνο για εμάς στο Ισραήλ, αλλά και για την ασφάλεια του λαού του Λιβάνου. Τώρα είναι η ώρα να μιλήσετε».

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ
Παράλληλα , ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου απηύθυνε έκκληση προς τους Ισραηλινούς πολίτες να παραμείνουν «ήρεμοι»  ενώ παράλληλα τους διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να αμυνθεί σε οποιαδήποτε επίθεση. Ειδικότερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τη βάση στρατολόγησης του στρατού Tel Hashomer, είπε ότι «συνεχίζουμε προς τη νίκη. Γνωρίζω ότι οι Ισραηλινοί πολίτες είναι σε επιφυλακή, και σας ζητώ ένα πράγμα: Μείνετε ήρεμοι και ψύχραιμοι. Είμαστε προετοιμασμένοι τόσο για άμυνα όσο και για επίθεση, χτυπάμε τους εχθρούς μας και είμαστε επίσης αποφασισμένοι να αμυνθούμε».

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ
Εν τω μεταξύ, αμερικανικές πηγές δήλωσαν στο αραβικό μέσο Al Arabiya ότι τα αντίποινα του Ιράν στο Ισραήλ για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, μάλλον θα καθυστερήσουν. Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προετοιμαστεί για ταχύτερα αντίποινα, που ενδεχομένως θα περιλάμβαναν ρίψεις ρουκετών, πυραύλων ή drone, τα οποία θα σημειώνονταν ήδη από το βράδυ της Κυριακής ή τη Δευτέρα. Ωστόσο, μέχρι προχθες  ούτε το Ιράν ούτε η Χεζμπολάχ είχαν πραγματοποιήσει κάποια επίθεση μετά τον θάνατο του Χανίγια, και του Φουάντ Σουκρ, του κορυφαίου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ. Ενώ η ακριβής φύση της απάντησης του Ιράν και της Χεζμπολάχ παραμένει ασαφής, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι βέβαιοι ότι επίκειται. Ο Σουκρ σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε κτίριο στα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ. Ώρες αργότερα, ο Χανίγια κηρύχθηκε νεκρός στην Τεχεράνη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass