ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος κατηγορεί τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου

* Για τη «φρικτή» επίθεση στο Γκολάν *Το Ισραήλ υποσχέθηκε ότι θα «χτυπήσει σκληρά τον εχθρό», αυξάνοντας τους φόβους για περιφερειακή ανάφλεξη εν μέσω πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας

Δημοσίευση: 29 Ιουλ 2024 7:41

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου έκανε την «φρικτή» επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 παιδιά και έφηβοι στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα Γκολάν ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν την υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου για την επίθεση με ρουκέτα.

«Η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Ήταν η ρουκέτα τους, και εκτοξεύτηκε από περιοχή που ελέγχουν», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Άντριεν Γουάτσον, στην οποία προστίθεται ότι ο Λευκός Οίκος βρίσκεται έκτοτε σε συνεχείς συνομιλίες με Ισραηλινούς και Λιβανέζους αξιωματούχους. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται επίσης για μια διπλωματική λύση κατά μήκος των συνόρων αυτών μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, «που θα θέσει τέλος μια για πάντα σε όλες τις επιθέσεις και θα επιτρέψει στους πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν με πλήρη ασφάλεια στα σπίτια τους», διευκρίνισε. Ο Λίβανος ζήτησε χθες τη διενέργεια «διεθνούς έρευνας» μετά το φονικό αυτό πλήγμα που προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό άλλων 30 παιδιών και νέων, ενώ ένας άλλος, ένας 13χρονος, αγνοείται. Η ρουκέτα ήταν ιρανική, τύπου Falaq με κεφαλή 53 κιλών, σύμφωνα με το Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ, η οποία αρνείται ότι είναι ο δράστης της επίθεσης, είναι η μόνη που έχει μια τέτοια ρουκέτα, δήλωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών. «Η υποστήριξή μας στην ασφάλεια του Ισραήλ είναι αδιαμφισβήτητη και ακλόνητη απέναντι σε όλες τις απειλές που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ», υπενθύμισε η Γουάτσον. Το συμβούλιο ασφαλείας της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις δήλωσε σε μήνυμά του ότι η Χάρις «καταδικάζει» τη «φρικτή επίθεση της Χεζμπολάχ». Το Ισραήλ υποσχέθηκε χθες ότι θα «χτυπήσει σκληρά τον εχθρό», αυξάνοντας τους φόβους για περιφερειακή ανάφλεξη εν μέσω πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε χθες τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι το Παρίσι «έχει δεσμευτεί πλήρως να κάνει τα πάντα για να αποτραπεί μια νέα κλιμάκωση στην περιοχή», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, ανακοίνωσε το προεδρικό μέγαρο. Στο μεταξύ χθες χιλιάδες Δρούζοι έφθασαν χθες στους απόκρημνους δρόμους της μικρής πόλης για να παραστούν στην κηδεία των παιδιών στα Υψίπεδα του Γκολάν, μεγάλο μέρος των οποίων είναι προσαρτημένο στο Ισραήλ. «Είναι η πρώτη φορά που συνέβη μια τραγωδία αυτού του μεγέθους εδώ», λέει με θρήνο ο Φάντι Μαχμούντ, ένας 48χρονος επιχειρηματίας που κατάγεται από αυτήν τη γη των Δρούζων, στην είσοδο της Συρίας και του Λιβάνου. «Αυτά τα παιδιά είναι παιδιά όλων εδώ, όλοι γνωριζόμαστε, η κοινότητά μας είναι πολύ δεμένη», τονίζει. Τέλος ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ καταδίκασε χθες την πολύνεκρη επίθεση και κάλεσε «όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση». «Οι άμαχοι και κυρίως τα παιδιά, δεν πρέπει να συνεχίσουν να φέρουν το βάρος της φρικτής βίας που μαστίζει την περιοχή», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass