ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: Επιχείρηση εξαφάνισης άστεγων μεταναστών από το Παρίσι

ΟΠΟΥ ΟΙ ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ «ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ» ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2024 8:20

ΠΑΡΙΣΙ

Πυρετώδεις είναι οι ετοιμασίες στο Παρίσι προκειμένου οι Ολυμπιακοί Αγώνες να διεξαχθούν με κάθε επισημότητα. Δισεκατομμύρια έχουν δαπανηθεί για «αναπλάσεις» γειτονιών που θα υποδεχθούν αθλητές και επισκέπτες από όλον τον κόσμο.

Η εικόνα του Παρισιού που χτίζεται ενόψει των Ολυμπιακών πρέπει να έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα αναδείξουν την Πόλη του Φωτός και το «μεγαλείο της χώρας», όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν. Σε αυτή την εικόνα φαίνεται ωστόσο πως δεν ταιριάζουν χιλιάδες κάτοικοι του Παρισιού και συγκεκριμένα οι φτωχοί μετανάστες, οπότε η ανάπλαση περιλαμβάνει και την απομάκρυνσή τους. Όπως αποκαλύπτει οδοιπορικό των New York Times η κυβέρνηση εδώ και μήνες υλοποιεί μία επιχείρηση εξαφάνισης άστεγων μεταναστών που ζουν σε φτωχά προάστια του Παρισιού. Σε ένα τέτοιο φτωχό προάστιο εξάλλου χτίστηκε το Ολυμπιακό Χωριό, όπου χιλιάδες μετανάστες μένουν σε καταυλισμούς ή σε εγκαταλελειμμένα κτίρια προσπαθώντας να εξασφαλίσουν κάποιο μεροκάματο στη μεγαλούπολη. Η καρδιά των Ολυμπιακών Αγώνων είναι η Seine-Saint-Denis, όπου περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους είναι μετανάστης – το υψηλότερο ποσοστό στη χώρα. Η κυβέρνηση έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια για την «ανάπλαση» της περιοχής.
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Η ΑΠΕΛΑΣΗ
Σύμφωνα με την έρευνα του αμερικανικού μέσου, η γαλλική κυβέρνηση έβαλε χιλιάδες μετανάστες σε λεωφορεία και τους έστειλε μακριά από το Παρίσι. Για την πλειοψηφία το τέλος του δρομολογίου ήταν η απέλαση, ενώ αυτό που τους είχαν υποσχεθεί είναι ότι θα τους παρασχεθεί στέγαση και πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες. Σε όλη την πόλη τον τελευταίο χρόνο, η αστυνομία και τα δικαστήρια έχουν εκδιώξει περίπου 5.000 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ανύπαντροι άνδρες, σύμφωνα με τον Christophe Noël du Payrat, ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο στο Παρίσι. Οι αξιωματούχοι της πόλης τους ενθαρρύνουν να επιβιβαστούν σε λεωφορεία για πόλεις όπως η Λυών ή η Μασσαλία. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Μακρόν αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Αλλά δήλωσαν ότι πρόκειται για ένα εθελοντικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στην ανακούφιση της επείγουσας έλλειψης στέγης στο Παρίσι.

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
Ωστόσο το εθελοντικό πρόγραμμα δεν υλοποιήθηκε εθελοντικά. Η αστυνομία αύξησε τις επιδρομές σε καταυλισμούς αστέγων και εγκαταλελειμμένα κτίρια πέρυσι. Σε συνεργασία με αξιωματούχους της πόλης, έδιωξαν ανθρώπους και είπαν ότι θα βοηθήσουν στη μετεγκατάστασή τους. Οι μεταφορές αστέγων δεν συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, υποστηρίζει η κυβέρνηση Μακρόν. Ωστόσο ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που πρώτη φορά αναφέρθηκε από την εφημερίδα L’Équipe, διαψεύδει τον ισχυρισμό.
Σε αυτό ένας κυβερνητικός αξιωματούχος για τη στέγαση δήλωσε ότι ο στόχος ήταν να «εντοπιστούν οι άνθρωποι που βρίσκονται στο δρόμο σε περιοχές κοντά στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις» και να μετακινηθούν πριν από τους Αγώνες Πολλοί δεν γνώριζαν ότι έμπαιναν σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που θα εξέταζε αιτήματα για πολιτικό άσυλο – και ενδεχομένως θα τα απέρριπτε. Πού καταλήγουν οι άνθρωποι; Μετά την άφιξή τους στις νέες τους πόλεις, οι άστεγοι ζουν σε καταφύγια για έως και τρεις εβδομάδες και ελέγχονται για το εάν είναι επιλέξιμοι για άσυλο.
Όσοι είναι επιλέξιμοι μπορούν να λάβουν μακροχρόνια στέγαση καθώς υποβάλλουν αίτηση για άσυλο. Αλλά περίπου το 60% των ανθρώπων στα προσωρινά καταφύγια δεν λαμβάνουν μακροπρόθεσμη στέγαση. Σε αρκετούς έχουν δοθεί εντολές απέλασης, γι’ αυτό και ορισμένοι δικηγόροι προτρέπουν τους ανθρώπους να μην επιβιβαστούν στα λεωφορεία και να ρισκάρουν την παραμονή τους στους δρόμους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass