Μελανσόν: Είμαι ικανός για πρωθυπουργός

Εντός της εβδομάδας θα ανακοινώσουμε το όνομα * «Ενα υπέροχο μυαλό, αλλά αφήνει τη Γαλλία βαθιά διχασμένη» αναφέρει ανάλυση του Politico για Μακρόν

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2024 8:21

ΠΑΡΙΣΙ
Ανακούφιση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών αισθάνθηκε ο Ζαν Λικ Μελανσόν, όπως είπε στην πρώτη του συνέντευξη μετά τη νίκη της Αριστεράς.

«Όταν εμφανίστηκε το αποτέλεσμα, όχι μόνο το RN είναι τρίτο, αλλά είμαστε στην πρώτη θέση, ένιωσα μια τεράστια ανακούφιση, ένα βάρος στο στήθος μου που έφευγε», είπε στο LCI. Ο Μελανσόν, όπως μεταδίδει η Le Monde, ζήτησε «τάξη» και «πειθαρχία» στις συζητήσεις του Νέου Λαϊκού Μετώπου σχετικά με το όνομα του πρωθυπουργού που θα προταθεί.
«Έχουμε αρκετούς υποψηφίους να προτείνουμε» για τη θέση του πρωθυπουργού, τόνισε. Ερωτηθείς για τη δική του υποψηφιότητα, ο ηγέτης του LFI αρνήθηκε για άλλη μια φορά να αποκλείσει εαυτόν. «Δεν μπορείς να λες χωρίς λόγο «όχι αυτός ή αυτή»» υποστήριξε, επαναλαμβάνοντας ότι αισθάνεται «ικανός» να καταλάβει τη θέση. Ο Ζαν Λικ Μελανσόν απάντησε θετικά σε ερώτηση για το αν το όνομα του αριστερού υποψηφίου για τη θέση του πρωθυπουργού θα γίνει γνωστό εντός της εβδομάδας.
ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΝ
Εν τω μεταξύ δημοσιογράφος του Politico επιχειρεί να σκιαγραφήσει το προφίλ του Γάλλου προέδρου, από όσο τον έχει ζήσει προσωπικά, αλλά και από τις μαρτυρίες ανθρώπων που κινούνται στο περιβάλλον του. Στον απόηχο του β’ γύρου των γαλλικών εκλογών, που βρήκαν τη Λεπέν να έχει ηττηθεί και να έχει πέσει στην τρίτη θέση, τον πρόεδρο Μακρόν να έχει ανέβει στη δεύτερη και τον Συνασπισμό της Αριστεράς να έχει τερματίσει πρώτος αλλά χωρίς πλειοψηφία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, το Politico σκιαγραφεί τον Γάλλο πρόεδρο... Και το μυαλό του. Ο δημοσιογράφος Τζαμίλ Αντερλίνι, που ταξίδεψε πέρυσι με τον Μακρόν στην Κίνα, φτιάχνει το πορτρέτο του Γάλλου προέδρου. «Ένα υπέροχο μυαλό», αλλά και «μια φιγούρα μοναχική, τραγική, της οποίας η παράξενη προσωπικότητα έχει προκαλέσει χάος και σφαγή στη γαλλική πολιτική». Ξεκινά, λέγοντας ότι στην ερώτηση σε ποιον λέει τα μυστικά του ο Μακρόν και με ποιον μοιράζεται τα βαθύτερα συναισθήματά του, η απάντηση είναι «με τον εαυτό μου». Ο Τζαμίλ Αντερλίνι περιγράφει για τις εκλογές στη Γαλλία: «Βασιζόμενος σχεδόν εξ ολοκλήρου στις δικές του... συμβουλές, ο απίστευτα αντιδημοφιλής πρόεδρος πήρε ένα μεγάλο ρίσκο, το οποίο έριξε την πολιτική της χώρας στο χάος. Την Κυριακή, με μια συμμετοχή-ρεκόρ, ο γαλλικός λαός αψήφησε τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι η ακροδεξιά θα ήταν η μεγαλύτερη δύναμη στο Κοινοβούλιο της χώρας. Αντ’ αυτού, μια αριστερή συμμαχία, που περιλαμβάνει ένα μεγάλο ποσοστό ακροαριστερών βουλευτών, συγκέντρωσε τις περισσότερες έδρες. Το αποτέλεσμα αφήνει τον κεντρώο συνασπισμό του Μακρόν κουρελιασμένο, καθώς έχασε περίπου το ένα τρίτο των εδρών. Η Γαλλία είναι πλέον πολιτικά πιο διχασμένη από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες». Ο δημοσιογράφος εκτιμά ότι ο Γάλλος πρόεδρος προχώρησε σε προκήρυξη εκλογών, έχοντας πεισθεί ο ίδιος για την τόλμη του, τις ικανότητες αποπλάνησης και τα χαρακτηριστικά χαμαιλέοντα που διαθέτει, ότι «θα τον έβγαζαν από κάθε πολιτικά δύσκολη θέση». «Ο Μακρόν δεν ακούει κανέναν» και «πραγματικά μισεί να χάνει», είχε πει πέρυσι στο ταξίδι στην Κίνα ένας σύμβουλος του Μακρόν στον δημοσιογράφο του Politico. Και επικαλείται έναν άλλον σύμβουλό του: «Είναι μεγάλος σαγηνευτής, θέλει να σαγηνεύει τους πάντες. Αλλά μεγάλο μέρος της Γαλλίας τρέφει ένα προσωπικό, βίαιο μίσος γι’ αυτόν… Είναι πολύ νέος, πολύ όμορφος και πολύ έξυπνος για πολλούς Γάλλους -και είναι στο DNA μας να θέλουμε να αποκεφαλίσουμε τον ηγέτη μας». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μετά το ρίσκο των εκλογών, ο Εμανουέλ Μακρόν παραμένει ο κεντρικός χαρακτήρας στο δράμα της γαλλικής πολιτικής. Το περιβάλλον του, γράφει ο δημοσιογράφος, περιγράφει τον πρόεδρο ως ένα «περίπλοκο μυαλό». Όλοι αναγνωρίζουν, ωστόσο, τη γοητεία που ασκεί. Αν και ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει φίλους.
Η Γαλλία μισεί
τον Μακρόν με πάθος
«Έχει τη φαντασία του Ντε Γκωλ, αλλά καθόλου τη βαρύτητα», ανέφερε ένα άτομο που συνεργάστηκε στο παρελθόν με τον Μακρόν. «Ίσως η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών να ήταν το σωστό πολιτικό ένστικτο, αλλά δεν θα λειτουργήσει για έναν λόγο: γιατί τον Μακρόν η Γαλλία τον μισεί με πάθος». Το Politico συνεχίζει τη σκιαγράφηση του προφίλ τού Γάλλου προέδρου, επισημαίνοντας: «Εκεί έγκειται το παράδοξο του Μακρόν - εμφανίζεται ταυτόχρονα ως παγκόσμιος πολιτικός με μεγάλο όραμα και ως ένα πρόθυμο κουτάβι, που αναζητά απεγνωσμένα την αγάπη. Είναι ένας άνθρωπος με διαστρικό εγωισμό, βαθιά ανασφαλής -ένας ευγενικός, γοητευτικός και ζεστός άνθρωπος, που δεν έχει σχεδόν καθόλου φίλους-, ένας πολιτικός του λιανικού εμπορίου που δεν μπορεί να συνδεθεί ή να σχετιστεί με το γαλλικό κοινό.
Κατέληξε  ακυβέρνητη χώρα
Ο Τζαμίλ Αντερλίνι επανέρχεται στο τώρα και προσπαθεί στη συνέχεια να ερμηνεύσει την απόφαση του Μακρόν να πάει σε εκλογές. «Πήρε τη μοιραία απόφαση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές χωρίς να συμβουλευτεί κανέναν άλλον εκτός από τον εαυτό του - ένα ακόμα τολμηρό στοίχημα που ταιριάζει στον ονειρικό του ρόλο, του τολμηρού, ηρωικού προέδρου της Γαλλίας. Στην πορεία, οδήγησε το πικραμένο γαλλικό εκλογικό σώμα στην ακροδεξιά και την ακροαριστερά. Ακόμη και αν καταφέρει να σχηματίσει μια λειτουργική κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, άφησε τη γαλλική πολιτεία βαθιά διχασμένη. Στο παρελθόν, το κύριο επιχείρημα του Μακρόν προς το εκλογικό σώμα ήταν ότι μόνον επιλέγοντας αυτόν και το κόμμα του θα απέφευγαν αυτό που ο ίδιος περιγράφει ως τον τρόμο μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης νεοφασιστών. Μπορεί αυτή τη φορά να απέφυγε αυτό το αποτέλεσμα, αλλά δίχασε ακόμα περισσότερο τη Γαλλία και άφησε τη χώρα ακόμη πιο ακυβέρνητη».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass