Στο «σφυρί» η επιστολή Αϊνστάιν προς Ρούσβελτ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΤΩΝ ΝΑΖΙ

Δημοσίευση: 27 Ιουν 2024 7:20

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Μία δισέλιδη επιστολή του Άλμπερτ Αϊνστάιν προς τον Φρανκλίνο Ρούσβελτ όπου προειδοποιούσε για τον κίνδυνο αξιοποίησης της πυρηνικής ενέργειας από τη ναζιστική Γερμανία, δημοπρατείται τον Σεπτέμβριο, με εκτιμώμενη αξία μεταξύ 4 – 6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στην επιστολή του Αϊνστάιν -μία από τις δύο που συνέγραψε ο θεωρητικός φυσικός σε ένα κατάλυμα στη βόρεια ακτή του Λονγκ Άιλαντ μαζί με τον Ούγγρο συνάδελφό του Λέο Σίλαρντ- προειδοποιούσε πως η γερμανική κυβέρνηση αξιοποιούσε την πυρηνική έρευνα και θα μπορούσε να κατασκευάσει «εξαιρετικά ισχυρές βόμβες» – όπως αυτές που τελικά χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο ίδιος καλούσε την αμερικανική κυβέρνηση να πράξει αναλόγως, ξεκινώντας το δικό της πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Ρούσβελτ απάντησε με τη σύσταση της αρμόδιας επιτροπής υπό τον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ και το Πρόγραμμα Μανχάταν (Manhattan Project), κατά το οποίο αναπτύχθηκαν οι δύο βόμβες που ερρίφθησαν σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, τερματίζοντας τον πόλεμο και εγκαινιάζοντας την πυρηνική εποχή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass