To φαραωνικό έργο της Μεσογείου

Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ 18 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΩΝΕΙ ΔΥΟ ΗΠΕΙΡΟΥΣ

Δημοσίευση: 13 Ιουν 2024 8:10

YEMENH

Στο προσκήνιο συνεχίζει να βρίσκεται το φαραωνικό έργο σύνδεσης της Αφρικής με τη Μέση Ανατολή που έχει εμπνευστεί ο σεΐχης Τάρεκ μπιν Λάντεν.

Ένα μεγαληπόβολο όραμα έχει εδώ και αρκετά χρόνια ο σεΐχης Τάρεκ Μπιν Λάντεν, ετεροθαλής αδερφός του Οσάμα μπιν Λάντεν, για την οδική σύνδεση της Αφρικής με τη Μέση Ανατολή. Ειδικότερα, ο Τάρεκ Μπιν Λάντεν έχει στην ατζέντα του τη δημιουργία μιας γέφυρας, υπό την κωδική ονομασία «Γέφυρα των Κεράτων», που θα ενώσει το Τζιμπουτί με την Υεμένη, στον πορθμό Μπαμπ ελ Μαντέμπ (ή αλλιώς «Πύλες των Δακρύων») που συνδέει την Ερυθρά θάλασσα με τον Ινδικό Ωκεανό (κόλπος του Άντεν).
Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια, οι εργασίες κατασκευής του έργου θα ξεκινούσαν το 2009, και η γέφυρα θα είχε μήκος 30 χλμ. με προϋπολογισμό που άγγιζε τα 20 δισ. δολάρια, ήτοι 18,4 εκατ. ευρώ με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες.

ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΚΕΡΑΤΩΝ
Ξένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η γέφυρα θα έχει 6 λωρίδες κυκλοφορίας και θα υποστηρίζει τη διέλευση έως και 100.000 οχημάτων την ημέρα, ενώ θα φιλοξενεί και 4 σιδηροδρομικές γραμμές που θα μεταφέρουν έως και 50.000 επιβάτες.
Με δεδομένο ότι τα νερά του στενού Μπαμπ ελ Μαντέμπ, έχουν βάθος έως και 300 μέτρα, οι πύργοι της γέφυρας που θα στηρίσουν την υποδομή θα πρέπει να έχουν ύψος 700 μέτρα - εκ των οποίων τα 400 μέτρα πάνω από το νερό. Παράλληλα, το έργο αποτελεί μέρος του φαραωνικού πρότζεκτ “Al Noor City” ύψους 200 δισ. δολαρίων (183,7 δισ. ευρώ), το οποίο προβλέπει η γέφυρα να ενώνει δύο νέες δίδυμες πόλεις που θα λειτουργούν αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), καθεμιά εκ των οποίων θα κατασκευαστεί στο Τζιμπουτί και την Υεμένη, καταλαμβάνοντας εκτάσεις 1.000 και 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων αντίστοιχα. Οι εμπνευστές του έργου έχουν ως στόχο η πόλη στην Υεμένη να δίνει στέγη σε 4,5 εκατ. ανθρώπους και η άλλη στο Τζιμπουτί σε 2,5 εκατ. και αμφότερες να αποτελούν έδρα κορυφαίων νοσοκομείων, σχολείων, πανεπιστημίων και αθλητικών εγκαταστέων.
Επιπροσθέτως, αναφέρεται ότι δίδυμες πόλεις θα παρέχουν οικονομική σταθερότητα στο Τζιμπουτί, μεμορφώντας τη χώρα σε ένα τεράστιο οικονομικό hub, που θα λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ Αφρικής και Μέσης Ανατολής.
Μόλις ολοκληρωθούν, οι δύο πόλεις θα αποτελέσουν πρότυπα για άλλες 98 που φιλοδοξεί να οικοδομήσει παγκοσμίως ο Σεΐχης Τάρεκ Mπιν Λάντεν, αλλά προσώρας δεν έχουν καθοριστεί οι τοποθεσίες τους.
Τόσο η γέφυρα όσο οι δίδυμες πόλεις δεν έχουν προχωρήσει, παρά το γεγονός ότι έχουν επενδυθεί εκατομμύρια και βρίσκονται στην ατζέντα εδώ και 16 χρόνια. Επιπλέον, ούτε οι κυβερνήσεις της Υεμένης ούτε οι κυβερνήσεις του Τζιμπουτί έχουν υπογράψει κάποια συμφωνία που επιτρέπει στο φαραωνικό πρότζεκτ Al-Noor να προχωρήσει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass