Ακροδεξιό τσουνάμι στη γηραιά ήπειρο

*Πώς θα διαμορφωθούν οι έδρες στην Ευρωβουλή *Γιατί οι λαοί στρέφονται προς εθνικιστικά, ξενοφοβικά σχήματα

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2024 7:05

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκτιμά ότι από τις 720 έδρες, τις 181 θα καταλάβει το ΕΛΚ, 135 το S&D , το ακροδεξιό ECR 71 έδρες, το ακροδεξιό «Ταυτότητα και Δημοκρατία» 62 έδρες, οι Πράσινοι 53 έδρες, η Αριστερά 34 έδρες. Αδιευκρίνιστες παραμένουν 51 έδρες και 51 έδρες καταλαμβάνουν οι άλλοι.

ΓΙΑΤΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΣΤΡΟΦΗ
Εν τω μεταξύ από τα μέχρι τωρα γνωστά αποτελέσματα πάντως , είναι προφανές ότι οι μέχρι σήμερα πολιτικές της ΕΕ που εκπορεύονται από τα παραδοσιακά κυρίαρχα πολιτικά ρεύματα, χρεώνονται τα αδιέξοδα για τους λαούς της περιοχής και τη ραγδαία χειροτέρευση του επίπεδο διαβίωσης, των συνθηκών εργασίας και των εισοδημάτων τους.
Η κυρίαρχη πολιτική της ΕΕ θεωρείται από μεγάλα κοινωνικά στρώματα του μπλοκ ως υπεύθυνη για την συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία που στοιχίζει εκτός από χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, πολλά δις. ευρώ σε πόρους που θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε άλλες ανάγκες και για τη βελτίωση των πολιτών της Ενωσης.
Αυτή η πολιτική θεωρείται επίσης ότι ευθύνεται για την εκτίναξη της ακρίβειας, αλλά και την έκρηξη των περιπτώσεων διαφθοράς. Ευθύνεται για την επιδείνωση των ασφαλιστικών συστημάτων, τις μειώσεις συντάξεων, της αύξησης του εργάσιμου βίου.
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική ευθύνεται στα μάτια των φτωχών αγροτών σε όλη την ΕΕ για το ξεκλήρισμα πολλών από αυτούς κι αυτό το είδαμε με τις μαχητικές κινητοποιήσεις πριν από λίγους μήνες, στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ισπανία.
Από την άλλη, πολλές επιλογές των Βρυξελλών στο μεταναστευτικό έριξαν νερό στον μύλο της ακροδεξιάς και ουσιαστικά η αντι-μεταναστευτική-προσφυγική πολιτική της ΕΕ κατέστησε τα κόμματα της Μελόνι, της Λεπέν κ.α. ως ισότιμους συνομιλητές και συνδιαμορφωτές της, “τραβώντας” σε όλο και πιο σκληρές θέσεις την ΕΕ.
Η Φον ντερ ΛΑΪεν
Η κεντροδεξιά ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της φον ντερ Λάιεν επρόκειτο να κερδίσει 50 έδρες από τις 174 που είναι διαθέσιμες στις πέντε χώρες, σύμφωνα με την πρόβλεψη των δεδομένων.
«Είμαστε για άλλη μια φορά η ισχυρότερη δύναμη στη Γερμανία», είπε η φον ντερ Λάιεν ως απάντηση στις πρώτες προβλέψεις από τη χώρα καταγωγής της. «Σήμερα γιορτάζουμε. Από αύριο θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε».
Για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Επιτροπής, η φον ντερ Λάιεν χρειάζεται την πλειοψηφία του κοινοβουλίου των 720 εδρών για να τη στηρίξει. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται νωρίς τη Δευτέρα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass