ΠΟΜΠΗΙΑ: Στο «φως» αρχαίο δωμάτιο

ΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ

Δημοσίευση: 06 Ιουν 2024 8:41

ΡΩΜΗ
Ενα δωμάτιο, διαστάσεων περίπου 8 τ.μ. και διακοσμημένο με εντυπωσιακά και σπάνια χρώματα, αποκάλυψαν πρόσφατες ανασκαφές στην Πομπηία.

Οι τοίχοι του δωματίου είναι βαμμένοι μπλε, ένα χρώμα που συναντάται σπάνια στις πομπηιανές τοιχογραφίες και συνήθως παραπέμπει σε ιδιαίτερους χώρους, σύμφωνα με το ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού.
Οι εντυπωσιακοί τοίχοι είναι διακοσμημένοι με γυναικείες μορφές που συμβολίζουν τις τέσσερις εποχές του χρόνου, καθώς και αλληγορικές παραστάσεις που σχετίζονται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Στον χώρο βρέθηκαν επίσης οικοδομικά υλικά, που πιθανώς προορίζονταν για ανακαινίσεις, καθώς και ένας σωρός από όστρακα στρειδιών, τα οποία είχαν καταναλωθεί. Ο ρόλος τους, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ήταν να προστεθούν, αφού θρυμματιστούν, σε μείγματα γύψου και κονιάματος.
Παράλληλα, ανακαλύφθηκαν και δεκαπέντε αμφορείς, αλλά και ένα χάλκινο σετ, αποτελούμενο από δύο κανάτες και δύο λάμπες πετρελαίου. Οπως αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού, το δωμάτιο που ανακαλύφθηκε, πιθανώς αποτελούσε έναν χώρο αφιερωμένο σε τελετουργικές δραστηριότητες και στην αποθήκευση ιερών αντικειμένων.
«Η Πομπηία είναι πραγματικά ένα σεντούκι θησαυρού που δεν παύει να μας εκπλήσσει και να προκαλεί κατάπληξη γιατί, κάθε φορά που σκάβουμε, βρίσκουμε κάτι όμορφο και σημαντικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρηματοδοτήσαμε τις νέες ανασκαφές», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Τζενάρο Σανγκιουλιάνο.
Νωρίτερα φέτος, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως μια αίθουσα δεξιώσεων με τοιχογραφίες που απεικόνιζαν σκηνές εμπνευσμένες από τον Τρωικό Πόλεμο. Εχει περιγραφεί ως μία από τις πιο εντυπωσιακές ανακαλύψεις που έχουν γίνει ποτέ στην Πομπηία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass