Πιέσεις για εκεχειρία στη Γάζα

*Ανένδοτος ο Νετανιάχου *Μην αγνοήσεις το σχέδιο Μπάιντεν, τον προειδοποιεί ο πρώην πρωθυπουργός Λαπίντ *Συμφωνεί για κατάπαυση πυρός και ο Μακρόν

Δημοσίευση: 02 Ιουν 2024 9:55

ΤΕΛ ΑΒΙΒ


Το Ισραήλ προειδοποιεί ότι οι «όροι» για την επίτευξη «μόνιμης κατάπαυσης του πυρός» στη Γάζα δεν έχουν μεταβληθεί στο ισραηλινό σχέδιο και περιλαμβάνουν την «καταστροφή» της Χαμάς καθώς και την «απελευθέρωση όλων των ομήρων».
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Iσραηλινού πρωθυπουργού.
«Σύμφωνα με την πρόταση, το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιμένει ώστε οι όροι αυτοί να εκπληρωθούν πριν από την εφαρμογή μίας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός. Η ιδέα ότι το Ισραήλ θα αποδεχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός πριν εκπληρωθούν αυτοί οι όροι είναι καταδικασμένη σε αποτυχία», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που εκδίδεται μία ημέρα μετά την παρουσίαση οδικού χάρτη από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, σχεδόν οκτώ μήνες μετά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζα.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΛΑΠΙΝΤ
Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για την υποστήριξή του ως προς τον οδικό χάρτη για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, ένα σχέδιο που απορρίφθηκε από τους ακροδεξιούς κυβερνητικούς εταίρους του Iσραηλινού πρωθυπουργού.
«Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει τη σημαντική ομιλία του προέδρου Μπάιντεν», δήλωσε με ανάρτησή του στο Χ ο Γιαΐρ Λαπίντ αναφερόμενος στην προχθεσινή ομιλία του Aμερικανού προέδρου κατά την οποία αποκάλυψε έναν οδικό χάρτη για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, η πρώτη φάση του σχεδίου αυτού προβλέπει την εφαρμογή καθολικής κατάπαυσης του πυρός, που θα συνοδεύεται από την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τις «κατοικημένες ζώνες της Γάζας» για διάστημα έξι εβδομάδων. Ο τερματισμός των μαχών, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, θα συνοδευθεί από την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, κυρίως των γυναικών και των ασθενών, και την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.
«Μία συμφωνία υπάρχει στο τραπέζι» και η ισραηλινή κυβέρνηση «πρέπει να την αρπάξει», δήλωσε ο Γιαΐρ Λαπίντ, πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, διαβεβαιώνοντας τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι θα έχει την υποστήριξή του «για μία συμφωνία για τους ομήρους, αν ο (Ιταμάρ) Μπεν Γκβιρ και ο (Μπεζαλέλ) Σμότριχ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση».
Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και ο Μπεζαλέλ Σμότριχ, οι δύο ακροδεξιοί κυβερνητικοί εταίροι του Νετανιάχου, έχουν μέχρι στιγμής εναντιωθεί σε οποιαδήποτε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.
Η Χαμάς έκρινε «θετικό» τον οδικό χάρτη που παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΑΚΡΟΝ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε χθες Σάββατο 1η Ιουνίου, με ηλεκτρονικό μήνυμα την υποστήριξή του στο σχέδιο των ΗΠΑ για παύση πυρός στη Γάζα. «Υποστηρίζουμε την πρόταση συνολικής συμφωνίας των Ηνωμένων Πολιτειών και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλους τους εταίρους στην περιοχή για την επίτευξη μίας λύσης που θα εξασφαλίσει την ειρήνη και την ασφάλεια για όλους» αναφέρει ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Υπογραμμίζει επίσης ότι η Γαλλία επιδιώκει την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων και τη δημιουργία δύο κρατών στην περιοχή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass