ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Αποζημιώσεις για μολυσμένο αίμα

Ανακοίνωσε η κυβέρνηση *Στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 3.000 ανθρώπους από τη δεκαετία του ’70 μέχρι το ’90

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2024 7:40

ΛΟΝΔΙΝΟ
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα ξεκινήσει να καταβάλλει περαιτέρω αποζημιώσεις στα θύματα του σκανδάλου του μολυσμένου αίματος, της χειρότερης ιατρικής καταστροφής στη χώρα.

«Η κυβέρνηση θα προβεί σε περαιτέρω ενδιάμεσες πληρωμές πριν από την καθιέρωση του πλήρους προγράμματος» δήλωσε ο υπουργός Τζον Γκλεν στη Βουλή των Κοινοτήτων, μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης και της αποκάλυψης του σκανδάλου του μολυσμένου αίματος που χορηγήθηκε σε ασθενείς και στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 3.000 ανθρώπους στη Βρετανία, από τη δεκαετία του ’70 μέχρι και εκείνη του ’90, με ευθύνες υπουργών, κυβερνητικών αξιωματούχων και εργαζομένων στις υπηρεσίες υγείας.
Επί 20 χρόνια, χιλιάδες αιμορροφιλικοί και ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση έλαβαν αίμα μολυσμένο με τον ιό της ηπατίτιδας C ή τον HIV.
Έπειτα από έρευνα επτά ετών, δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα η έκθεση που επιρρίπτει ευθύνες σε διαδοχικές κυβερνήσεις για το σκάνδαλο και τη συγκάλυψή του, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το βρετανικό σύστημα υγείας (NHS) καθυστέρησε να ενημερώσει όσους μολύνθηκαν (κάποιες φορές το έκανε έπειτα από χρόνια), ενώ οι Αρχές δεν απέσυραν τα ύποπτα προϊόντα αίματος όταν εκφράστηκαν αμφιβολίες για την ποιότητά τους.
Για «ημέρα ντροπής» μίλησε ο Σούνακ
Επίσης, το NHS δεν προσπάθησε να μειώσει τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, ενώ το αίμα που προερχόταν από δότες στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν ελεγχόταν επαρκώς.
«Θα γίνουν πληρωμές 210.000 λιρών σε εν ζωή μολυσμένους δικαιούχους», τόνισε ο υπουργός.
Με αφορμή τα ευρήματα της έκθεσης, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ χαρακτήρισε «ημέρα ντροπής» την προχθεσινή για το βρετανικό κράτος. Ο Σούνακ ζήτησε, επισήμως, ολόψυχα συγγνώμη «για αυτήν τη φρικτή αδικία». Το ίδιο και ο Στράμερ, για λογαριασμό του έτερου μεγάλου κόμματος, των Εργατικών.
Στην έκθεση επισημαίνεται η ευθύνη των διαδοχικών κυβερνήσεων, που καθυστέρησαν να αντιδράσουν όταν ξέσπασε το σκάνδαλο.
«Το εύρος αυτού που συνέβη είναι τρομακτικό» σχολίασε στην έκθεση των 2.500 σελίδων ο πρώην δικαστής Μπράιαν Λάνγκσταφ, στον οποίο ανατέθηκε το 2018 η διεξαγωγή αυτής της τεράστιας δημόσιας έρευνας. «Αυτή η καταστροφή δεν ήταν τυχαία. Οι μολύνσεις συνέβησαν επειδή οι αρμόδιοι -οι γιατροί, οι υπηρεσίες διαχείρισης του αίματος και οι διαδοχικές κυβερνήσεις- δεν έδωσαν προτεραιότητα στην ασφάλεια των ασθενών», τόνισε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass