Στους 47,4 OC ο υδράργυρος στο Ν. Δελχί

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2024 8:01

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ
Κύμα καύσωνα σαρώνει τη βορειοδυτική Ινδία με τις Αρχές να έχουν σημάνει συναγερμό στο Νέο Δελχί, όπου ο υδράργυρος εκτοξεύτηκε την Παρασκευή στους 47,4 βαθμούς Κελσίου.

H μετεωρολογική υπηρεσία της Iνδίας (IMD) δεν αναμένει υποχώρηση του καύσωνα τα επόμενα 24ωρα στις βόρειες περιοχές της χώρας.
Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν και στα κρατίδια Παντζάμπ, Χαριάνα και Ρατζαστάν της Ινδίας και η ζέστη θα επιμείνει τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σόμα Σεν Ρόι της IMD, ο οποίος προειδοποίησε τους πολίτες -ειδικά τους ηλικιωμένους κι όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες- να αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους μέχρι τη δύση του ηλίου, να καταναλώνουν άφθονα υγρά και να φορούν χαλαρά, ελαφρά ρούχα.
Οι ακραίες θερμοκρασίες στη βόρεια Ινδία συμπίπτουν με τον εκλογικό μαραθώνιο των έξι εβδομάδων με ειδικούς να ανησυχούν ότι ο καύσωνας μπορεί να απειλήσει την υγεία των ψηφοφόρων που περιμένουν στις ουρές για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ή των οπαδών των κομμάτων, υποψήφιοι των οποίων πραγματοποιούν προεκλογικές συγκεντρώσεις σε υπαίθριους χώρους.
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι και ο βασικός του αντίπαλος, ο Ραχούλ Γκάντι του αντιπολιτευόμενου Κόμματος του Κογκρέσου έχουν προγραμματίσει προεκλογικές συγκεντρώσεις για χθες στο Νέο Δελχί, όπου θα στηθούν οι κάλπες στις 25 Μαΐου.
Ο Απρίλιος, ο Μάιος και ο Ιούνιος είναι οι θερμότεροι μήνες στις περισσότερες περιοχές της Ινδίας, προτού οι μουσώνες ρίξουν τις θερμοκρασίες, αλλά οι καύσωνες είναι εντονότεροι την τελευταία δεκαετία και συνήθως συνοδεύονται από λειψυδρία, που αφήνει χωρίς πόσιμο νερό δεκάδες εκατομμύρια από τους 1,4 δισ. κατοίκους της χώρας
Σύμφωνα με μελέτη της World Weather Attribution, που ερευνά την πηγή των ακραίων θερμοκρασιών ανά την υφήλιο, η κλιματική αλλαγή κατέστησε κατά 45 φορές πιθανότερα τα κύματα καύσωνα σε ορισμένες περιοχές της Ασίας, όπως αυτό του περασμένου μήνα.
Κλιματολόγοι λένε ότι η ακραία ζέστη στην Ινδία και άλλες χώρες της νότιας Ασίας την περίοδο πριν τους μουσώνες γίνεται ολοένα και συχνότερη και οι θερμοκρασίες είναι κατά μέσο όρο περίπου 0,85 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Τουλάχιστον 28 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους λόγω του καύσωνα τον Απρίλιο στο Μπαγκλαντές και άλλοι πέντε στην Ινδία, ενώ αυξημένοι θάνατοι από υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν φέτος και στην Ταϊλάνδη και τις Φιλιππίνες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass