Ο λιμός «πνίγει» τη Γάζα

Ο λιμός «πνίγει» τη Γάζα ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΜΑΧΩΝ

Δημοσίευση: 09 Μαρ 2024 8:41

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
Τρόπους να βάλουν φρένο στον λιμό που είναι προ των πυλών της Γάζας, αναζητούν ηγέτες της Δύσης, με τον Τζο Μπάιντεν να δίνει εντολή στον αμερικανικό στρατό για κατασκευή προσωρινού λιμανιού στον θύλακα, για μεταφορά δια θαλάσσης περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Κομβικός αναμένεται να είναι ο ρόλος της Κύπρου, απ` όπου τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να αποπλεύσει το πρώτο πλοίο με βοήθεια προς τη Γάζα.
Τουλάχιστον 576.000 άνθρωποι στη Γάζα, το ένα τέταρτου πληθυσμού, βρίσκονται στο χείλος του λιμού, και ο Αμερικανός Πρόεδρος δίνει εντολή στον στρατό να ηγηθεί μιας επείγουσας αποστολής.
«Να κατασκευαστεί μία πλωτή πλατφόρμα στη Μεσόγειο στις ακτές της Γάζας, που θα μπορεί να δέχεται μεγάλα πλοία που θα μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και προσωρινά καταλύματα. Κανένας Αμερικανός στρατιώτης δεν θα πατήσει στο έδαφος. Μια προσωρινή πλατφόρμα θα επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα κάθε μέρα», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.
Ενώ επιρρίπτει την ευθύνη στη Χαμάς για το ξέσπασμα της σύγκρουσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος διαμηνύει προς το Ισραήλ ότι πρέπει να επιτρέψει την ροή περισσότερης βοήθειας στη Γάζα.
Η κατασκευή της πλωτής πλατφόρμας εντάσσεται στην πρωτοβουλία Αμάλθεια, στην οποία η Κύπρος θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο παρέχοντας το λιμάνι της Λάρνακας για τη μεταφόρτωση της βοήθειας και τον έλεγχο από Ισραηλινούς αξιωματούχους των εμπορευμάτων με προορισμό τη Γάζα.
Ο ΟΗΕ υποστηρίζει ότι το Ισραήλ επιδεικνύει ελάχιστη προθυμία να ανοίξει επιπλέον περάσματα για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σημειώνοντας ότι η παροχή από αέρος ή διά θαλάσσης δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις χερσαίες οδούς.
Την ίδια ώρα, και παρά τις διεθνείς πιέσεις, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, μιλώντας σε τελετή αποφοίτησης αξιωματικών, επιμένει ότι θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς και Ράφα, στη νότια Γάζα.
Η αμερικανική πρόταση για την κατασκευή ενός προσωρινού λιμανιού στη Γάζα ώστε να προωθηθεί δια θαλάσσης περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα είναι «κυνική», δήλωσε χθες ένας εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ.
«Είναι η πρώτη φορά που ακούω κάποιον να λέει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια προβλήτα. Κανείς δεν ζήτησε προβλήτα, ούτε ο παλαιστινιακός λαός, ούτε η ανθρωπιστική κοινότητα», είπε ο Μάικλ Φάχρι, ο ειδικός εισηγητής για το δικαίωμα στη διατροφή, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass