Στο έλεος του χιονιά μετά τα 7,5 Ρίχτερ

Ανασύρθηκε ζωντανή 90χρονη *Εξακολουθούν να αγνοούνται, 222 άνθρωποι στην Ιαπωνία

Δημοσίευση: 08 Ιαν 2024 7:12

ΤΟΚΙΟ

Μια ενενηντάχρονη ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια του σεισμού ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 126 ανθρώπους στην κεντρική Ιαπωνία την 1η Ιανουαρίου, ενώ οι επιχειρήσεις έρευνας και οι διάσωσης έγιναν από χθες ακόμα δυσκολότερες, καθώς σημειώνονται χιονοπτώσεις.

Ο σεισμός 7,5 βαθμών, που έγινε αισθητός ως την πρωτεύουσα Τόκιο, πάνω από 300 χιλιόμετρα μακριά σε ευθεία γραμμή, έπληξε σκληρά τη χερσόνησο Νότο, στον νομό Ισικάουα, στενή λωρίδα γης που εκτείνεται εκατό χιλιόμετρα στη θάλασσα της Ιαπωνίας. Προκάλεσε καταρρεύσεις δεκάδων κτιρίων και κατέστρεψε πολλούς δρόμους. Πέρα από τους 126 νεκρούς, οι αρχές έκαναν επίσης λόγο για 560 τραυματίες και άλλους 222 ανθρώπους που συνεχίζουν να αγνοούνται, κυρίως στις πόλεις Ουατζίμα και Σούσου. Προχθές, ενενηντάχρονη ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια σπιτιού που κατέρρευσε στη Σούσου, στο άκρο της χερσονήσου, πέντε ημέρες μετά την καταστροφή. Είχε τις αισθήσεις της, ήταν σε θέση να απαντά καθαρά στις ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσής της και διακομίστηκε αφού την έβγαλαν σε νοσοκομείο, μετέδωσε το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.
ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ
Ο σεισμός, που ακολουθήθηκε από εκατοντάδες μετασεισμικές δονήσεις, προκάλεσε κάπου χίλιες κατολισθήσεις και εκτεταμένες πυρκαγιές, ειδικά στην Ουατζίμα, όπου οι αρχές φοβούνται πως υπάρχουν ακόμα πολλοί παγιδευμένοι στα συντρίμμια. Προκάλεσε επίσης τσουνάμι, αλλά —ευτυχώς— τα κύματα δεν ξεπέρασαν πολύ το ένα μέτρο. Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να βρουν επιζήσαντες κι ανθρώπους που απομονώθηκαν σε περιοχές όπου οι δρόμοι κόπηκαν, καθώς και να μοιράσουν τρόφιμα και εξοπλισμό σε αυτούς που έμειναν άστεγοι. Κάπου 30.000 πολίτες βρίσκονταν σε 366 χώρους υποδοχής που άνοιξαν οι αρχές, σύμφωνα με την αυτοδιοίκηση στην Ισικάουα.ΠΡΟΒΛΕΨΗ για ΧΙΟΝΙΑ
Όμως οι μετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να χειροτερέψουν στην περιοχή άμεσα, με νέες βροχοπτώσεις και κατά τόπους ισχυρές χιονοπτώσεις, σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία, που προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου υποθερμίας. Εξαιτίας της άσχημης κατάστασης του οδικού δικτύου, ο ιαπωνικός στρατός ανέπτυξε μικρές ομάδες που κινούνται πεζή σε καθεμιά από τις κοινότητες που αποκλείστηκαν, καθώς και ελικόπτερα, δήλωσε ο  Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα στο NHK. Περίπου 20.000 νοικοκυριά συνέχιζαν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στον νομό Ισικάουα νωρίτερα χθες το πρωί.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass