Σύντομες Ειδήσεις απ' όλο τον κόσμο

Δημοσίευση: 01 Ιαν 2024 8:37

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Το 2023 «χρονιά κρίσεων» για τη χώρα, αγωνία για το 2024

ΒΕΡΟΛΙΝΟΗ «λέξη της χρονιάς» για το 2023 στη Γερμανία είναι η «λειτουργία κρίσης» («Krisenmodus»), ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η αρμόδια επιτροπή γλωσσολόγων, απηχώντας, όπως εξήγησε, το κοινό αίσθημα. «Πάντα υπήρχαν κρίσεις. Αλλά φαίνεται ότι είναι πλέον τόσες πολλές που αποτελούν τώρα τη νέα ...κανονικότητα», ανέφεραν. Κάπως έτσι μπορεί πράγματι να περιγράψει κανείς τη χρονιά που τελειώνει για τη Γερμανία: πόλεμος στην Ουκρανία και στη Γάζα με σημαντική γερμανική εμπλοκή, δημοσιονομικά αδιέξοδα στο εσωτερικό, (μόνιμες) κυβερνητικές διαμάχες, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, προβλήματα για τη βιομηχανία και τις εξαγωγές, απεργιακές κινητοποιήσεις, άνοδος της Ακροδεξιάς, μεταναστευτική πίεση, κοινωνική αναταραχή και ανασφάλεια. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το ΔΝΤ προβλέπουν συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,4%-0,5% για το τρέχον έτος, ενώ ακόμη και για το κλίμα, η χρονιά ήταν από τις πιο δύσκολες. Το 2023 ήταν η πιο θερμή χρονιά στην ιστορία της χώρας από τότε που άρχισε η σχετική καταγραφή, το 1881.
Σε διαρκή «λειτουργία κρίσης» λοιπόν η Γερμανία, παλεύοντας να μην επιστρέψει στον παλιό της τίτλο, του «ασθενούς της Ευρώπης». Η κοινωνία εξαντλημένη, βαθιά δυσαρεστημένη από την πολιτική ηγεσία, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, κινείται «μεταξύ απάθειας και πανικού», επισημαίνει η επιτροπή των γλωσσολόγων.
Το 2023 τελειώνει περίπου όπως άρχισε, με χιλιάδες αστυνομικούς στο πόδι, υπό τον φόβο επανάληψης των επεισοδίων στην αλλαγή του προηγούμενου έτους. Με επίκεντρο το Βερολίνο και την Κολωνία και στη σκιά του πολέμου στη Γάζα, εκφράζονται φόβοι για νέες επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, καθώς και εβραϊκών και χριστιανικών στόχων. Καθόλη τη διάρκεια του έτους, σημειώθηκαν δεκάδες συλλήψεις υπόπτων για σχέσεις με ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις και για σχεδιασμό επιθέσεων. Τον Ιανουάριο, έπειτα από πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, συνελήφθη στο Κάστροπ-Ράουξελ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ένας 32χρονος Ιρανός, ο οποίος θεωρείται ότι θα επιχειρούσε επίθεση με βιολογικά όπλα. Ακολούθησαν συλλήψεις επτά ισλαμιστών που συνδέονταν με το «Ισλαμικό Κράτος» τον Ιούλιο, ενός ακόμη μέλους του ISIS τον Οκτώβριο, για σχεδιασμό επίθεσης με φορτηγό και τριών ανηλίκων τον Νοέμβριο, οι οποίοι ήθελαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε χριστουγεννιάτικη αγορά και σε συναγωγή. Τα Χριστούγεννα συνελήφθησαν ακόμη τέσσερα άτομα, ένα εκ των οποίων παραμένει υπό κράτηση, με την υποψία ότι συνδέονται με το «Ισλαμικό Κράτος» και προετοίμαζαν επίθεση στον Καθεδρικό Ναό της Κολωνίας. Στη χρονιά που τελειώνει, το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών έθεσε εκτός νόμου την Χαμάς, αλλά και το υποστηρικτικό της δίκτυο «Σαμιντούν».Στις 7 Οκτωβρίου, με την επίθεση της Χαμάς, η Γερμανία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή στήριξης του Ισραήλ και λίγες ημέρες αργότερα ο Όλαφ Σολτς έγινε ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης που επισκέφθηκε τη χώρα προκειμένου να εκφράσει την συμπαράστασή του. Στο εσωτερικό, χιλιάδες υποστηρικτές της Χαμάς βγήκαν στους δρόμους και συνεχίζουν έκτοτε τις τακτικές διαδηλώσεις τους. Άγνωστοι σημάδευσαν με το Αστέρι του Δαυίδ τις πόρτες σε σπίτια Εβραίων, ξυπνώντας μνήμες από το πιο σκοτεινό παρελθόν της Γερμανίας. Οι γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται πλέον σε διαρκή επιφυλακή, ενώ τα μέτρα ασφαλείας σε συναγωγές και εβραϊκούς θεσμούς έχουν αυξηθεί.

 

ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

Στους 21.822 οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη
του πολέμουΓΑΖΑΟι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 21.822 ανθρώπους από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, σε νεότερο απολογισμό. Εκατόν πενήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 286 τραυματίσθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Από την αρχή του πολέμου οι τραυματίες ανέρχονται σε 56.451.

 

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Αποκαθίσταται η κυκλοφορία των Eurostar

ΛΟΝΔΙΝΟ

Η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών Eurostar επαναλήφθηκε ομαλά χθες το πρωί στο Λονδίνο, την επομένη της ακύρωσης όλων των δρομολογίων εξαιτίας πλημμύρας σε σήραγγες, γεγονός που προκάλεσε τον αποκλεισμό περίπου 30.000 επιβατών στη διάρκεια ενός από τα σαββατοκύριακα με τη μεγαλύτερη κίνηση της χρονιάς. «Αισθάνομαι αληθινά τυχερή», λέει η Λάιζα Τόμσον καθώς στέκεται στην ουρά στο σταθμό Σεντ Πάνκρας για να πάρει το τρένο για το Παρίσι. Αυτή η 27χρονη Λονδρέζα θα μπορέσει να κάνει ρεβεγιόν με τους γονείς της στη γαλλική πρωτεύουσα. «Επρόκειτο να πάρω το τρένο χθες στις 06:30, αλλά ματαιώθηκε. Μετά κατάφερα να βρω μια θέση για σήμερα», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η εταιρεία Eurostar ανακοίνωσε την επανάληψη της κυκλοφορίας των συρμών, μετά την πλημμύρα που σημειώθηκε σε δύο σήραγγες στη νότια Αγγλία και προκάλεσε την ακύρωση των 41 σιδηροδρομικών δρομολογίων που προβλέπονταν για χθες. Η εταιρεία διευκρίνισε πως «τουλάχιστον μια σήραγγα» μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πως μπορεί να εξασφαλισθεί «πλήρης παροχή υπηρεσιών». «Θα τεθουν περιορισμοί στην ταχύτητα το πρωί, πράγμα που μπορεί να επιφέρει καθυστερήσεις», προειδοποίησε ωστόσο στην ανακοίνωσή της η Eurostar. Χθες το πρωί στο σταθμό Σεντ Πάνκρας οι επιβάτες σχηματίζουν μεγάλες ουρές. Τα δρομολόγια γίνονται ωστόσο στην ώρα τους, αν και ένα μήνυμα προειδοποιεί πως είναι πιθανό να διαρκέσουν περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως. Προχθές περίπου 30.000 επιβάτες βρέθηκαν αποκλεισμένοι στο Λονδίνο, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες ή το Άμστερνταμ και αναζητούσαν κάποιο εναλλακτικό σχέδιο: αεροπλάνο, λεωφορείο, οχηματαγωγό ή ξενοδοχείο για να παρατείνουν την παραμονή τους στο Λονδίνο. Η εταιρεία εξέφρασε τη «μεγάλη λύπη» της και κάλεσε τους πελάτες της να επισκεφθούν τον ιστότοπό της για να μάθουν τι αποζημίωση μπορούν να διεκδικήσουν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass