Νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων με θανατηφόρους βομβαρδισμούς

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για «τρομοκρατική επίθεση» στην πόλη Μπέλγκοροντ και ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - Τα πλήγματα στο Χάρκοβο, απάντηση στην ουκρανική επίθεση

Δημοσίευση: 01 Ιαν 2024 8:02

ΜΟΣΧΑ
Η Ρωσία σφυροκόπησε με πυραύλους και drones την ουκρανική πόλη Χάρκοβο ώρες πριν την Πρωτοχρονιά, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι, λίγες ώρες μετά τη θανατηφόρα αεροπορική επίθεση που εξαπέλυσαν ουκρανικές δυνάμεις, σύμφωνα με τη Μόσχα, στην ακριβώς απέναντι πλευρά των συνόρων, τη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, επίθεση που άφησε 24 νεκρούς, σύμφωνα με τον τελευταίο προσωρινό απολογισμό των ρωσικών αρχών.

Στο πρώτο κύμα των ρωσικών επιθέσεων στην ουκρανική επικράτεια, τουλάχιστον έξι πύραυλοι έπληξαν το Χάρκοβο, δήλωσε χθες ο κυβερνήτης της περιφέρειας Όλεχ Σινιεχούμποφ, τραυματίζοντας τουλάχιστον 28 ανθρώπους και προκαλώντας ζημιές σε πολυκατοικίες, ξενοδοχεία και ιατρικές εγκαταστάσεις. Νωρίτερα, Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δύο αγόρια ηλικίας 14 και 16 ετών και ένας σύμβουλος ασφαλείας μιας ομάδας Γερμανών δημοσιογράφων ήταν μεταξύ των τραυματιών στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.
Η Ρωσία κατηγόρησε ευθέως την Ουκρανία για «τρομοκρατική επίθεση» στην πόλη Μπέλγκοροντ, κατά την οποία τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 110 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Βιατσεσλάβ Γλαντκόφ. Πρόκειται για «τρομοκρατική επίθεση του καθεστώτος του Κιέβου σε μια πόλη», υποστήριξε ο ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη σύγκληση του οποίου ζήτησε η Μόσχα.
Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες πως επιτέθηκε στη διάρκεια της νύκτας σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην ουκρανική πόλη Χάρκοβο, ανάμεσα στις οποίες ένα ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν στρατιωτικοί διοικητές και «ξένοι μισθοφόροι», ως απάντηση στα ουκρανικά πλήγματα χθες, Σάββατο, εναντίον του Μπέλγκοροντ.
Αξιωματούχοι στο Χάρκοβο δήλωσαν πως τουλάχιστον έξι πύραυλοι έπληξαν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, τραυματίζοντας τουλάχιστον 28 ανθρώπους και προκαλώντας ζημιές σε κτίρια κατοικιών, ξενοδοχεία και ιατρικές εγκαταστάσεις, ενώ ακολούθησαν κύματα επιθέσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε συγκροτήματα κατοικιών.
Στη ρωσική δήλωση αναφέρεται πως από την επίθεση επλήγησαν το πρώην ξενοδοχείο Kharkiv Palace και το αρχηγείο της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας για την περιφέρεια του Χαρκόβου.
Σύμφωνα με τη δήλωση αυτή, μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται αξιωματικοί του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών οι οποίοι εμπλέκονται στην επίθεση της Ουκρανίας στο Μπέλγκοροντ, καθώς και «ξένοι μισθοφόροι και μαχητές» που ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν διαμεθοριακές επιδρομές. Ο Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ, κυβερνήτης της περιφέρειας του Μπέλγκοροντ που συνορεύει με τη βόρεια Ουκρανία, δήλωσε πως ο απολογισμός των νεκρών από τη προχθεσινή ουκρανική επίθεση με ρουκέτες εναντίον της περιφερειακής πρωτεύουσας αυξήθηκε σε 24. Σε καταχώρισή του στην πλατφόρμα Telegram ανέφερε πως υπάρχουν επίσης 108 τραυματίες και πως 37 πολυκατοικίες υπέστησαν ζημιές.
Δεν υπήρξε επίσημο σχόλιο από το Κίεβο τις ώρες μετά την επίθεση στο Μπέλγκοροντ και το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις ρωσικές αναφορές από ανεξάρτητες πηγές. Ο ουκρανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος RBC-Ukraine ανέφερε, επικαλούμενος δηλώσεις ανώνυμων πηγών, πως ουκρανικές δυνάμεις στοχοθέτησαν στρατιωτικούς στόχους στο Μπέλγκοροντ σε απάντηση για τους μαζικούς ρωσικούς βομβαρδισμούς πόλεων και υποδομών που είχαν πραγματοποιηθεί την προηγουμένη σε όλη την Ουκρανία. Η ρωσική εφημερίδα Kommersant ανέφερε πως η Ουκρανία εκτόξευσε τους πυραύλους της από την περιφέρεια του Χαρκόβου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass