Υπερχείλισε ο Δούναβης στη Βουδαπέστη

Ασυνήθιστες πλημμύρες μετά απο χιονοπτώσεις

Δημοσίευση: 29 Δεκ 2023 7:21

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ
Ο ποταμός Δούναβης υπερχείλισε στη Βουδαπέστη χθες με τη στάθμη των υδάτων να ανέρχεται στα υψηλότερα επίπεδά της εδώ και μία δεκαετία, καθώς οι σφοδρές χιονοπτώσεις και το χιόνι, τα οποία ακολούθησε ήπιος καιρός, προκάλεσαν ασυνήθιστες για αυτήν την εποχή πλημμύρες.

Η Γενική Διεύθυνση για τη Διαχείριση του Νερού της Ουγγαρίας έκανε γνωστό πως η στάθμη ανήλθε στα 6,93 μέτρα αργά προχθές το βράδυ, κάτω από τα 8,91 μέτρα που είχαν καταγραφεί το 2013, όταν ακραίες πλημμύρες ξεκίνησαν στην Κεντρική Ευρώπη έπειτα από ισχυρές βροχοπτώσεις στα τέλη Μαΐου. Αν και οι φετινές πλημμύρες από τον Δούναβη δεν προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στη Βουδαπέστη, ειδικοί προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να προκαλεί συχνότερα πλημμυρικά φαινόμενα.
«Εάν παρατηρήσουμε τη γενικότερη εικόνα, μπορούμε να δούμε ότι ο χειμερινός υετός αυξάνεται και με την άνοδο της θερμοκρασίας θα καταγράφονται λιγότερες χιονοπτώσεις κι επιπλέον τα χιόνια ενδέχεται να λιώνουν νωρίτερα», δήλωσε η ερευνήτρια Άννα Κις, η οποία εργάζεται στο σχέδιο για την κλιματική αλλαγή «1.5 degrees».
«Συνεπώς, μπορούμε να υποθέσουμε πως στο μέλλον οι πλημμύρες που θα προκαλεί η τήξη του χιονιού κι οι οποίες συνηθιζόταν να λαμβάνουν χώρα την Άνοιξη θα μπορούσαν να συμβούν νωρίτερα, πιθανόν κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών».
Κόσμος στη Βουδαπέστη έκανε περίπατο κατά μήκος του ποταμού σε μια ηλιόλουστη ημέρα, απολαμβάνοντας το σπάνιο θέαμα των κυμάτων να χτυπούν τα αναχώματα, κάτω από το κτίριο του Κοινοβουλίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass