ΗΠΑ

Ενοχοι διασώστες για τον θάνατο Αφροαμερικανού κατά τη σύλληψή του

Δημοσίευση: 24 Δεκ 2023 7:43

 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Δύο διασώστες στο Κολοράντο κρίθηκαν την Παρασκευή ένοχοι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας για τον ρόλο τους στον θάνατο το 2019 του Ελάιζα ΜακΚλέιν, ενός νεαρού Αφροαμερικανού στον οποίο χορήγησαν ισχυρό ηρεμιστικό κατά τη βίαιη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς.

Η δίκη αυτή των διασωστών- μελών ασθενοφόρου – του 49χρονου Τζέρεμι Κούπερ και του 51χρονου Πίτερ Σιτσούνιεκ—ήταν η πιο πρόσφατη από τις τρεις που αφορούν τον θάνατο του 23χρονου ΜακΚλέιν, τον οποίο σταμάτησε η αστυνομία της Αουρόρα επειδή περαστικός δήλωσε ότι έμοιαζε ύποπτος. Δεν υπήρξε καμία απόδειξη ότι είχε διαπράξει κάποιο αδίκημα. Πέθανε τρεις ημέρες αργότερα έπειτα από καρδιακή ανακοπή.
Ο θάνατός του τράβηξε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ενός άλλου Αφροαμερικανού που πέθανε τον Μάιο του 2020 κατά τη βίαιη σύλληψή του από λευκό αστυνομικό.
Σώμα ενόρκων έκρινε τους δύο διασώστες ένοχους για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, που επισύρει ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια, σύμφωνα με την Washington Post. Ο Σιτσούνιεκ κρίθηκε επίσης ένοχος για επίθεση σε δεύτερο βαθμό για την παράνομη χορήγηση φαρμάκου και ο δικαστής ζήτησε την άμεση φυλάκισή του. Ο Κούπερ παραμένει ελεύθερος μετά την καταβολή εγγύησης ως την 1η Μαρτίου, όταν θα ανακοινωθεί η ποινή του.
Οι δικηγόροι των διασωστών ισχυρίστηκαν ότι οι δύο άνδρες ακολούθησαν απλώς το πρωτόκολλο χορηγώντας το ηρεμιστικό, κεταμίνη. Ωστόσο οι εισαγγελείς τόνιζαν σε όλη τη διάρκεια της δίκης ότι οι διασώστες δεν τήρησαν το πρωτόκολλο καθώς δεν εξέτασαν τον ΜακΚλέιν προτού του χορηγήσουν την ανώτατη επιτρεπτή δόση κεταμίνης. Οι δύο διασώστες χορήγησαν 500 mg κεταμίνης στον ΜακΚλέιν εκτιμώντας λανθασμένα ότι το βάρος του είναι 91 κιλά, την ώρα που αυτός ζύγιζε 65 κιλά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass