ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

Από σήμερα η κατάπαυση του πυρός

*ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 10:00 ΤΟ ΠΡΩΙ *ΞΕΚΙΝΑ Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΟΜΗΡΩΝ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ *ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΘΑ ΣΤΑΛΕΙ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Δημοσίευση: 23 Νοε 2023 7:20

ΤΕΛ ΑΒΙΒ
Έπειτα από 47 ημέρες μαχών, χιλιάδες νεκρούς, αμέτρητο πόνο και αγωνία, Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν σε τετραήμερη κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων και φυλακισμένων.

Οι μάχες θα σταματήσουν από τις 10:00 πρωί σήμερα, όπως συμφώνησαν Χαμάς και Ισραήλ, με τη μεσολάβηση του Κατάρ. Ρόλο έπαιξαν επίσης Αίγυπτος και ΗΠΑ.
Ύστερα από τη συνεδρίαση και την ψηφοφορία στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι για κάθε 10 ομήρους που θα απελευθερώνονται πέρα των αρχικών 50, θα παρατείνεται κατά μία μέρα η κατάπαυση του πυρός.
Παλαιστίνιος αξιωματούχος μιλώντας μάλιστα στο Reuters τόνισε ότι η συμφωνία για την απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 150 Παλαιστινίων κρατουμένων θα επαναληφθεί αργότερα αυτόν τον μήνα, κάτι που σημαίνει την απελευθέρωση 100 συνολικά από τους περίπου 240 ανθρώπους που συνέλαβε η Χαμάς στη διάρκεια της πολυαίμακτης επίθεσής της στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθερώσει συνολικά 300 Παλαιστίνιους κρατούμενους σε δύο ανταλλαγές.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
Παράλληλα περισσότερη βοήθεια θα σταλεί στη Γάζα, ενώ θα επιτραπεί και η απομάκρυνση ακόμη περισσότερων πολιτών με διπλή υπηκοότητα από τον θύλακα.
Με εξαίρεση των ακραίο υπερορθόδοξο υπουργό Εσωτερικών Μπεν Γκβιρ, κυβέρνηση και αντιπολίτευση στο Ισραήλ έδωσαν το πράσινο φως μετά από πολύωρη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου.
Και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές πάντως φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν ότι η πρώτη προσωρινή παύση των εχθροπραξιών εδώ κι έξι εβδομάδες δεν συνεπάγεται το τέλος του πολέμου. “Λέγονται ανοησίες ότι μετά την κατάπαυση του πυρός για την επιστροφή των ομήρων θα σταματήσουμε τον πόλεμο. Θέλω λοιπόν να ξεκαθαρίσω: Είμαστε σε πόλεμο και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε πόλεμο, θα συνεχίσουμε να πολεμάμε μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους μας” τόνισε οΙσραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. “Παραμένουμε με το δάχτυλο στη σκανδάλη και οι γενναίοι στρατιώτες μας θα παραμείνουν σε επαγρύπνηση για να υπερασπιστούν τον λαό μας και να νικήσουν τον κατακτητή” τονίζει από πλευράς της η Χαμάς.
ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΑΜΝΟΙ
Την κατάπαυση χαιρέτισε σύσσωμος ο μουσουλμανικός κόσμος. Κατάρ, Ιορδανία και Τουρκία εξέφρασαν την ελπίδα ότι ίσως στη συνέχεια σημάνει και τη λήξη του πολέμου. Ικανοποιημένος δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, ενώ τη συμφωνία χαιρέτισε και ο Εμανουέλ Μακρόν. Ανάλογες οι αντιδράσεις από ΕΕ και ΝΑΤΟ.
“Είμαι ευγνώμων που αυτές οι θαρραλέες ψυχές, οι οποίες έχουν υποστεί μια απερίγραπτη δοκιμασία, θα βρεθούν και πάλι με τις οικογένειές τους όταν αυτή η συμφωνία τεθεί σε ισχύ” τόνισε ο Τζο Μπάιντεν. “Εργαζόμαστε σκληρά για την απελευθέρωση όλων των ομήρων. Η ανθρωπιστική κατάπαυση που ανακοινώθηκε θα επιτρέψει να δοθεί βοήθεια και να σωθούν άμαχοι στη Γάζα” δήλωσε από πλευράς του ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Είναι μία σημαντική η εξέλιξη για την απελευθέρωση των ομήρων και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο μεταίχμιο της ελπίδας και του φόβου οι οικογένειες και από τις δύο πλευρές που αγωνιούν για το αν οι δικοί τους άνθρωποι θα είναι ανάμεσα σε εκείνους που θα απελευθερωθούν. 40 παιδιά βρίσκονται μεταξύ των ισραηλινών ομήρων της Χαμάς, μεταξύ τους και η 3χρονη Αμπιγκέιλ με αμερικανική υπηκοότητα.
ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Στη Δυτική Όχθη Παλαιστίνιοι εκφράζουν ελπίδα ότι θα δουν και πάλι τα παιδιά τους που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές.
Με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα νομικής προσφυγής την τελευταία στιγμή, το Ισραήλ έδωσε κατάλογο με τριακόσια ονόματα Παλαιστινίων κρατουμένων, που θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι. Συγκεκριμένα στη λίστα υπάρχουν 33 γυναίκες και 123 ανήλικοι. Ο νεότερος που κρατείται είναι 14 ετών και η μεγαλύτερη μια 59χρονη γυναίκα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass