ΧΑΜΑΣ

Aπειλεί να μεταδώσει εκτελέσεις στο Διαδίκτυο

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2023 7:40

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
Η απειλή της Χαμάς να μεταδώσει ζωντανά εκτελέσεις Ισραηλινών ομήρων επαναφέρει μνήμες των σοκαριστικών βίντεο με αποκεφαλισμούς που αναρτούσε την περασμένη δεκαετία το Ισλαμικό Κράτος. Τώρα όπως και τότε, οι εταιρείες του Διαδικτύου δεν μπορούν να κάνουν πολλά για να σταματήσουν τις εικόνες φρίκης.
Ακόμη κι αν οι πλατφόρμες σπεύσουν να απομακρύνουν τυχόν βίντεο της Χαμάς, εκτίμησαν ειδικοί που μίλησαν στην Washington Post, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μπορέσουν να το κάνουν έγκαιρα, πριν προλάβουν οι χρήστες να κατεβάσουν τα βίντεο και τα αναρτήσουν σε μικρότερες πλατφόρμες που ειδικεύονται στο βίαιο περιεχόμενο.
Αυτό είχε συμβεί εξάλλου με τα βίντεο από τις μαζικές δολοφονίες στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας το 2029 και το Μπάφαλο των ΗΠΑ το 2022.
«Η στρατηγική της Χαμάς είναι να προκαλέσει όσο γίνεται μεγαλύτερες βλάβες και να προσελκύσει όσο γίνεται περισσότερη προσοχή προκειμένου να υποκινήσει τον φόβο στο ευρύτερο κοινό» είπε ο Γκράαμ Μπρούκι, διεθυντής ψηφιακής εγκληματολογίας του Ατλαντικού Συμβουλίου.
«Είναι μια από τις πρώτες φορές που βλέπουμε αυτό το φανταχτερό περιεχόμενο προπαγάνδας να καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο».
Περισσότεροι από 100 πολίτες του Ισραήλ εκτιμάται ότι έπεσαν στα χέρια της Χαμάς μετά την πρωτοφανή εισβολή των μαχητών της στο νότιο Ισραήλ, μια κλιμάκωση που απειλεί με ανάφλεξη την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Εκπρόσωπος του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα με μήνυμα στο Telegram ότι ένας ισραηλινός όμηρος θα εκτελείται για κάθε σπίτι που βομβαρδίζεται στη Γάζα, μια λωρίδα γης με πληθυσμό δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων.
Οι εκτελέσεις θα μεταδίδονται «με ήχο και βίντεο», προειδοποιούσε το μήνυμα, χωρίς να διευκρινίζει το πού και το πότε.
Η Χαμάς ήδη χρησιμοποιεί το Telegram, εφαρμογή μηνυμάτων με 800 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο, για να μεταδώσει ανατριχιαστικά βίντεο απαγωγών και δολοφονιών από την επίθεση. Η εταιρεία γενικά δεν λογοκρίνει τις αναρτήσεις υποστηρίζοντας ότι προστατεύει την ελευθερία του λόγου.
Εκτός όμως από το Telegram, η Χαμάς θα μπορούσε να μεταδώσει βίντεο σε μεγαλύτερες πλατφόρμες, όπως το Facebook ή το X (πρώην Twitter), χρησιμοποιώντας λογαριασμούς «μίας χρήσης» για να αποφύγει το μπλοκάρισμα.
Οι χρήστες που ακολουθούν την οργάνωση πιθανότατα θα προλάβουν να αντιγράψουν και να αναμεταδώσουν τυχόν βίντεο πριν οι μεγάλες πλατφόρμες προλάβουν να τα απομακρύνουν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass