Η Γάζα αντιμέτωπη με ανθρωπιστική κρίση

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2023 7:17

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, με πολλούς κατοίκους να μην έχουν πλέον πρόσβαση σε τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα ακόμα και νερό. Οι σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην περιοχή έρχονται μετά την αιφνιδιαστική και άγρια επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, και ενώ η παραστρατιωτική ισλαμιστική οργάνωση φέρεται να έχει απαγάγει τουλάχιστον 150 ομήρους.
Η Λωρίδα της Γάζας, η οποία εδώ και χρόνια ελέγχεται από τη Χαμάς, σφυροκοπείται συνεχώς τις τελευταίες ημέρες καθώς ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ διέταξε την «πλήρη πολιορκία» της. Με βάση τη διαταγή, από προχθές το Ισραήλ έχει διακόψει την παροχή ηλεκτρισμού, τροφίμων, νερού και καυσίμων στον παλαιστινιακό θύλακα.
Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν περισσότερους από 200 στόχους στη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Ο απολογισμός των νεκρών στην περιοχή ανέρχεται πλέον σε πάνω από 900 ανθρώπους, όπως ανέφερε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Από την πλευρά του, το παλαιστινιακό υπουργείο Εσωτερικών ισχυρίστηκε ότι οι περισσότεροι από τους στόχους που βομβαρδίστηκαν από το Ισραήλ ήταν «πολυκατοικίες, πολιτικές και υπηρεσιακές εγκαταστάσεις και πολλά τζαμιά».
Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ανέφερε ότι έχει μετατρέψει 83 από τα σχολεία της στη Γάζα σε αυτοσχέδια καταφύγια. Ωστόσο, μέχρι τη Δευτέρα τα καταφύγια αυτά είχαν ήδη φτάσει στο 90% της χωρητικότητάς τους, με περισσότερους από 137.000 ανθρώπους να σπεύδουν σε αυτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τις πόλεις στα νότια του Ισραήλ, η Λωρίδα της Γάζας δεν διαθέτει ειδικά καταφύγια που προστατεύουν τους πολίτες από τις αεροπορικές επιδρομές.
Σημειώνεται ότι το Ισραήλ ελέγχει τη μετακίνηση κατοίκων από τη Γάζα προς το Ισραήλ μέσω δύο συνοριακών διαβάσεων, του Ερέζ και του Κερέμ Σαλόμ, οι οποίες έχουν κλείσει. Ορισμένα αγαθά, τρόφιμα και καύσιμα εισέρχονται επίσης στη Γάζα από την Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα. Ωστόσο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του παλαιστινιακού υπουργείου Εσωτερικών το σημείο βομβαρδίστηκε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass