IRON DOME

«Τρύπια» η αντιπυραυλική ομπρέλα του Ισραήλ

ΠΩΣ Η ΧΑΜΑΣ ΒΡΗΚΕ ΤΟ «ΑΔΥΝΑΜΟ» ΣΗΜΕΙΟ «ΣΙΔΕΡΕΝΙΟΥ ΘΟΛΟΥ»

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2023 7:10

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ

Το Ισραήλ βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση μετά την πρωτοφανή δολοφονική επίθεση

της εξτρεμιστικής παλαιστινιακής ομάδας Χαμάς. Όπως αναφέρει το NDTV, πάνω από 5.000 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχει η Χαμάς, μέσα σε μόλις 20 λεπτά αφότου κήρυξε την επιχείρηση «Al-Aqsa Flood». Οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής σε όλο το Ισραήλ έσπασαν την πρωινή σιωπή και το σύστημα Iron Dome, ένα από τα καλύτερα συστήματα αεράμυνας στον κόσμο, τέθηκε και πάλι σε λειτουργία. Το Iron Dome κατέστρεψε ρουκέτες στον αέρα και ο ουρανός φωτίστηκε από εκρήξεις φωτοβολίδων. Αυτή τη φορά, ωστόσο, η κλίμακα της επίθεσης ήταν πρωτοφανής.

TΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ IRON DOME
Το σύστημα Iron Dome είναι ένα σύστημα αεράμυνας εδάφους-αέρος, μικρού βεληνεκούς, που έχει αναπτυχθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας για την αντιμετώπιση επιθέσεων με ρουκέτες, όλμους, βλήματα πυροβολικού και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) σε μικρή απόσταση. Το σύστημα αεράμυνας έχει βεληνεκές περίπου 70 χιλιομέτρων και διαθέτει τρία κεντρικά στοιχεία που αποτελούν μια ενιαία μονάδα: το ραντάρ ανίχνευσης και εντοπισμού, το ραντάρ διαχείρισης μάχης και ελέγχου όπλων και τον εκτοξευτή πυραύλων, οπλισμένο με 20 πυραύλους Tamir. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του Λιβάνου το 2006, χιλιάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Χεζμπολάχ και αρκετές βόρειες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Χάιφα, δέχθηκαν επιθέσεις, με συνέπεια να σκοτωθούν πολλοί άνθρωποι. Οι επιθέσεις του 2006 ώθησαν το Ισραήλ να αναπτύξει το δικό του σύστημα αεράμυνας.
Όταν ένας πύραυλος εκτοξεύεται προς το Ισραήλ, το ραντάρ ανίχνευσης και εντοπισμού ανιχνεύει την εισερχόμενη τροχιά και διαβιβάζει τις πληροφορίες στο σύστημα ελέγχου των όπλων, το οποίο εκτελεί γρήγορους, πολύπλοκους υπολογισμούς για να ανιχνεύσει την τροχιά, την ταχύτητα και τον αναμενόμενο στόχο του πυραύλου. Εάν ο εισερχόμενος πύραυλος κατευθύνεται προς μια κατοικημένη περιοχή ή μια στρατηγική εγκατάσταση, ο εκτοξευτής πυροδοτεί αυτόματα τον πύραυλο Tamir και ο πύραυλος καταστρέφεται στον αέρα. Μια ενιαία πυροβολαρχία αποτελείται από τρεις-τέσσερις εκτοξευτές και το Ισραήλ διαθέτει τουλάχιστον 10. Ο κατασκευαστής του συστήματος Iron Dome, η εταιρεία Rafael Advanced Defence System, ισχυρίζεται ότι έχει ποσοστό επιτυχίας 90% και ότι μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 2.000 αναχαιτίσεις.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass