«Φλέγεται» η Μέση Ανατολή

Ξανά εμπόλεμοι Ισραήλ-Χαμάς, μετά από αιφνιδιαστικό μπαράζ επιθέσεων των Παλαιστινίων * Είμαστε σε πόλεμο και θα νικήσουμε, δήλωσε ο Νετανιάχου

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2023 7:02

ΤΕΛ ΑΒΙΒ

«Καζάνι» που βράζει είναι η Μέση Ανατολή με το Ισραήλ και τη Χαμάς να

βρίσκονται για άλλη μια φορά σε πόλεμο. Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση εξαπέλυσε μια μεγάλη και ταυτόχρονη επιχείρηση από ξηράς, αέρος και θαλάσσης από την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, τη μεγαλύτερη επίθεσή της εδώ και χρόνια. Σειρήνες ήχησαν σε όλο το Ισραήλ ως την πόλη της Ιερουσαλήμ από τις 7 το πρωί του Σαββάτου μετά από μια ομοβροντία χιλιάδων ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα.
Την ίδια στιγμή ξεκίνησε μια χερσαία διείσδυση ενόπλων μαχητών σε ισραηλινές πόλεις και χωριά στην περιφέρεια, μια άνευ προηγουμένου εξέλιξη εδώ και 16 χρόνια, αφότου οι ισλαμιστές ανέλαβαν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, με τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας να αναφέρουν ότι επτά περιοχές της βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Χαμάς. Η εξτρεμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ, που δρα στη Γάζα, υποστηρίζει ότι μαχητές αιχμαλώτισαν «πολλούς» Ισραηλινούς στρατιώτες. «Επιβεβαιώνουμε ότι οι “Ταξιαρχίες Αλ Κουντς”, δόξα στον Αλάχ, έχουν πιάσει πολλούς σιωνιστές στρατιώτες, που είναι κρατούμενοί μας», υποστήριξε σε ανάρτησή του στο Telegram εκπρόσωπος της οργάνωσης, που αυτοαποκαλείται Αμπού Χάμζα. Η Ισλαμική Τζιχάντ είναι μια από τις πολλές οργανώσεις που δρουν στη Γάζα και οι «Ταξιαρχίες αλ Κουντς» είναι ο ένοπλος βραχίονάς της. Η οργάνωση αυτή συνεργάζεται με τη Χαμάς, ενώ είναι ενεργή και στη Δυτική Όχθη, όπου έχει εξαπολύσει αρκετές επιθέσεις κατά Ισραηλινών. Το Ισραήλ είχε πει τον περασμένο χρόνο ότι μια σειρά επιθέσεων κατά ηγετικών στελεχών της Ισλαμικής Τζιχάντ «την έφερε πίσω δεκαετίες». Οι δραματικές εξελίξεις στο Μεσανατολικό συνιστούν την πιο σοβαρή ανάφλεξη στην νευραλγική περιοχή από το 2021, όταν Ισραήλ και Χαμάς ενεπλάκησαν σε δεκαήμερη σύγκρουση.

ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Σε δήλωσή του, ο Μοχάμεντ Ντέιφ, στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς στη Γάζα, ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας επιχείρησης για την απελευθέρωση του ευαίσθητου συγκροτήματος του τεμένους Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ, όπου παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό των Εβραίων επισκεπτών τις τελευταίες εβδομάδες. Είπε ότι αυτό ήταν μόνο το πρώτο στάδιο των επιχειρήσεων της Χαμάς κατά του Ισραήλ. «Προειδοποιήσαμε τον εχθρό να μην συνεχίσει την επιθετικότητά του εναντίον του τεμένους Αλ Άκσα… Η εποχή της επιθετικότητας του εχθρού χωρίς απάντηση έχει τελειώσει. Καλώ τους Παλαιστίνιους παντού στη Δυτική Όχθη και εντός της Πράσινης Γραμμής [ισραηλινή επικράτεια] να εξαπολύσουν μια επίθεση χωρίς περιορισμό. Πηγαίνετε σε όλους τους δρόμους. Καλώ τους μουσουλμάνους παντού να εξαπολύσουν επίθεση», είπε. Η Ισλαμική Τζιχάντ, μια άλλη οργάνωση στη Γάζα, δήλωσε αρκετές ώρες μετά ότι συμμετείχαν στις μάχες.
Υπάρχουν φόβοι για περιφερειακή ανάφλεξη εάν η βία εξαπλωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η οποία βρίσκεται υπό περιορισμό, στο βόρειο μέτωπο με τη λιβανέζικη μαχητική ομάδα Χεζμπολάχ, ή για ενδοκοινοτική βία στους δρόμους του Ισραήλ, όπως συνέβη το 2021. Τόσο η Χεζμπολάχ, όσο και οι υποστηρικτές της στο Ιράν, εξέδωσαν δηλώσεις υποστήριξης για την επιχείρηση της Χαμάς.

ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ επιβεβαίωσαν τις αναφορές των τοπικών ΜΜΕ ότι 40 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη χώρα μετά από επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως οι τραυματίες ξεπερνούν τους 740. Στο μεταξύ το Al Jazeera μεταδίδει ότι συνεχίζονται «εντατικά» οι ισραηλινές επιθέσεις με drone και συστοιχίες πυροβολικού κατά ανατολικών περιοχών της Γάζας, ενώ αναφέρονται επιθέσεις στη Τζαμπαλία, τη Μπέιτ Λαχία, τη Μπουρέτζ, το Χαν Γιουνίς και τη Ράφα.Η Χαμάς θα πληρώσει
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ότι ελπίζει με τα αντίποινα του ισραηλινού στρατού η Χαμάς να πληρώσει «τεράστιο τίμημα» για τις επιθέσεις της. Μιλώντας στην έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου πολιτικής ασφάλειας, ο Νετανιάχου ανέφερε: «Από σήμερα το πρωί, το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο. Πρώτος στόχος μας είναι πρώτα απ’ όλα να καθαρίσουμε την περιοχή από τις εχθρικές δυνάμεις, που έχουν διεισδύσει και να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη στις πόλεις που δέχθηκαν επίθεση. Ο δεύτερος στόχος, ταυτόχρονα, είναι να επιβληθεί ένα τεράστιο τίμημα στον εχθρό, επίσης στη Λωρίδα της Γάζας. Ο τρίτος στόχος είναι να οχυρωθούν άλλα μέτωπα, ώστε ουδείς να κάνει το λάθος να συμμετάσχει σε αυτόν τον πόλεμο. Είμαστε σε πόλεμο, στον πόλεμο πρέπει να είσαι ήρεμος. Καλώ όλους τους πολίτες του Ισραήλ να ενωθούν, για να πετύχουμε τον υψηλότερο στόχο μας — τη νίκη στον πόλεμο». Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επιχείρηση «Σιδερένια Ξίφη» με αεροπορικές επιδρομές ως αντίποινα στην επιχείρηση «Κατακλυσμός Al-Aqsa» των Παλαιστινίων.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass