Ξυλοδαρμοί, ηλεκτροσόκ και βιασμοί

ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΜΚΟ

Δημοσίευση: 03 Οκτ 2023 9:29

ΚΑΪΡΟ


Έξι διεθνείς και αιγυπτιακές μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούν τον ΟΗΕ να εξετάσει «τη συστηματική χρήση βασανιστηρίων» στην Αίγυπτο, χαρακτηρίζοντας την πρακτική αυτή «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Η συμμαχία των ΜΚΟ, ανάμεσα στις οποίες είναι η βρετανική Redress και η αιγυπτιακή EIPR, καταγγέλλει σε έκθεση που δημοσιοποιεί την «μαζική και συστηματική χρήση βασανιστηρίων από τις αρχές» που, κατ’ αυτή, «αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας δυνάμει του διεθνούς δικαίου». Η έκθεση υποβλήθηκε στην Επιτροπή εναντίον των Βασανιστηρίων (CAT) του ΟΗΕ. Η CAT αναμένεται να εξετάσει τη 14η και τη 15η Νοεμβρίου την τήρηση από πλευράς Αιγύπτου της διεθνούς Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων, στην οποία είναι συμβαλλόμενο μέρος.
Στην έκθεσή τους, οι ΜΚΟ κάνουν λόγο για «ξυλοδαρμούς, ηλεκτροσόκ, σεξουαλική βία και στέρηση ιατρικής φροντίδας και οικογενειακών επισκέψεων».
Καταγγέλλουν επίσης πως τα βασανιστήρια αποτελούν μέρος «πολιτικής της Αιγύπτου» που επιτρέπουν «νόμοι εξαίρεσης, η αντιτρομοκρατική νομοθεσία και η ατιμωρησία» που θεωρείται εγγυημένη για τους μηχανισμούς ασφαλείας στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου.
Οι οργανώσεις επισημαίνουν ακόμη τη «βάρβαρη καταστολή της κοινωνίας των πολιτών» στη χώρα, η οποία μετρά χιλιάδες κρατούμενους για λόγους φρονημάτων και στην οποία η αντιπολίτευση βρέθηκε αντιμέτωπη με διωγμό τα δέκα χρόνια της διακυβέρνησης του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.
ΣΤΟXΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΟΑΤΚΙ+
Διαπιστώνουν «αύξηση, τα τελευταία χρόνια, της στοχοποίησης και των βασανισμών ακτιβιστών και υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων (…) και μειονοτήτων όπως η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+».
Αιγύπτιοι αντιπολιτευόμενοι καταγγέλλουν πως υφίστανται βασανιστήρια στις φυλακές ήδη από τα χρόνια της προεδρίας του Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ, που ανέλαβε την εξουσία το 1952.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass