Διάλογος στο ...πόδι για τα F-16

Κατά τη συνάντηση Μπάιντεν- Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20 * Ιστορική επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στο Βιετνάμ

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2023 7:00

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ

Σύντομη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20, στο Νέο Δελχί, στη διάρκεια της οποίας ετέθη και το θέμα των F-16 που ζητάει η Τουρκία από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της Συνόδου ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε: «Είχαμε μια συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν, έστω και όρθιοι. Εκεί συζητήσαμε και το θέμα των F-16». «Επανειλημμένως είπε ότι συνδέεται με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, προσθέτοντας: «Αν εσύ συνδέεις τα F-16 με τη Σουηδία και λες ότι υπάρχει το Κογκρέσο μου να υπολογίσω, έχω και εγώ το δικό μου Κογκρέσο που είναι η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση».
«Η Σουηδία πρέπει να κάνει τα καθήκοντά της» συμπλήρωσε προσθέτοντας πως «η προσέγγιση αυτή μας ενοχλεί σοβαρά».
Υπενθυμίζεται ότι ο Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκτίμησε ότι πολύ σύντομα η Σουηδία, θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ.
Ακόμη, ανέφερε ότι στο Βίλνιους συμφωνήθηκε η έκδοση μίας δήλωσης στην οποία εκφράζεται ξεκάθαρα τι θα πρέπει να γίνει από την πλευρά της Σουηδίας, ενώ η Τουρκία ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει σε επικύρωση το συντομότερο δυνατόν, προσέθεσε. Ο κ. Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι αυτό «το επανέλαβε πολλές φορές ο Πρόεδρος Ερντογάν. Περιμένω λοιπόν ότι όταν το τουρκικό κοινοβούλιο συνεδριάσει ξανά αργότερα το φθινόπωρο, η επικύρωση θα λάβει χώρα το συντομότερο δυνατόν»
Αναφορικά στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ , απάντησε πως «είναι στη διακριτική ευχέρεια του τουρκικού κοινοβουλίου» να γίνει πράξη. Τέλος, αναφορικά με το μεταναστευτικό, ανέφερε πως μέλημα της Τουρκίας, είναι να επιστρέψουν «ασφαλείς στις χώρες τους» οι μετανάστες.
ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται στο Βιετνάμ με στόχο να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις, υπό το φόντο της αντιπαλότητας των ΗΠΑ με την Κίνα. Ο Μπάιντεν, που συμμετείχε το Σαββατοκύριακο στη σύνοδο της G20 στο Νέο Δελχί, επρόκειτο να φτάσει χθες στο Ανόι για να συναντηθεί με τον επικεφαλής του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος Νγκουγιέν Φου Τρονγκ.
Πρόκειται να υπογράψει μια «ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση», που σημαίνει το υψηλότερο επίπεδο διπλωματικής συνεργασίας, κάτι που το Βιετνάμ δεν έχει πράξει παρά με τη Ρωσία, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα.
Αν και προσέχει να μην φανεί ότι στηρίζει την Ουάσινγκτον ή το Πεκίνο, το Ανόι συμμερίζεται τις αμερικανικές ανησυχίες σχετικά με τις διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπου το Βιετνάμ επίσης διεκδικεί περιοχές. Μία ημέρα πριν την επίσκεψη Μπάιντεν, η εφημερίδα New York Times ανέφερε ότι το Βιετνάμ διαπραγματεύεται μυστικά νέο συμβόλαιο εξοπλισμού με τη Ρωσία. Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών του Βιετνάμ, το οποίο επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, η συμφωνία αυτή ενδέχεται να χρηματοδοτηθεί μέσω ενός κοινού έργου εξόρυξης πετρελαίου στη Σιβηρία. Οι ΗΠΑ και το Βιετνάμ έχουν ολοένα και πιο στενές εμπορικές σχέσεις. Η Ουάσινγκτον θεωρεί το Ανόι σημαντικό εταίρο καθώς οι Αμερικανοί επιζητούν να επεκτείνουν τις συνεργασίες τους στον βιομηχανικό τομέα προκειμένου να περιορίσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass