Ο Μόντι θέλει να αλλάξει το όνομα της Ινδίας

Ο πρωθυπουργός προωθεί το Ινδουιστικό Μπάρατ και θέλει να εξαλείψει τα σύμβολα της βρετανικής αποικιοκρατίας - Συναινετική διακήρυξη στη σύνοδο G20

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2023 8:25

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ
Αποφασισμένος να προωθήσει το ινδουιστικό δεύτερο όνομα της Ινδίας, το «Μπάρατ» και να ακυρώσει το «αποικιοκρατικό» επίσημο όνομά της είναι ο Ναρέντρα Μόντι.


Και σε μια κίνηση δηλωτική των προθέσεών του εκφώνησε την εναρκτήρια ομιλία του στη σύνοδο κορυφής της G20 χθες στο Νέο Δελχί καθισμένος πίσω από ένα ταμπελάκι που ανέφερε ότι το όνομα της χώρας του είναι «Μπάρατ» (Bharat).
Λίγες ημέρες νωρίτερα οι προσκλήσεις για το δείπνο της συνόδου εστάλησαν στους ηγέτες της G20 από την «πρόεδρο της Μπάρατ», την Ντραουπάντι Μούρμου, προκαλώντας ένα κύμα φημών, σύμφωνα με τις οποίες θα αλλάξει το επίσημο αγγλικό όνομα της χώρας.
Εξάλλου στον λογότυπο της συνόδου εμφανίζονται και τα δύο ονόματα «Ινδία» στα αγγλικά και «Μπάρατ» στα χίντι.

 

Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ
Ο Μόντι όταν αναφέρεται στην Ινδία χρησιμοποιεί συχνά τη λέξη «Μπάρατ», ένα από τα δύο επίσημα ονόματα της χώρας βάσει του Συντάγματός της, το οποίο προέρχεται από αρχαία ινδουιστικά κείμενα γραμμένα στα σανσκριτικά.
Τα μέλη του ινδουιστικού, εθνικιστικού κόμματός του BJP (Bharatiya Janata) έχουν ήδη κάνει εκστρατεία κατά του ονόματος «Ινδία», το οποίο έχει τις ρίζες του στη δυτική αρχαιότητα και επιβλήθηκε στη χώρα στη διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατίας.
Η κυβέρνηση Μόντι έχει προσπαθήσει να εξαλείψει σύμβολα της βρετανικής αποικιοκρατίας από τις ινδικές πόλεις, τους πολιτικούς θεσμούς και τα βιβλία της Ιστορίας της χώρας.
Στις αρχές του έτους ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σ. Ζαισανκάρ φάνηκε να στηρίζει την ιδέα της αλλαγής του ονόματος.
«Το όνομα Μπάρατ», εξήγησε «το συνοδεύουν μια σημασία, μια αντίληψη και ένας συνειρμός, που αντικατοπτρίζονται επίσης στο Σύνταγμά μας», ανέφερε την Τετάρτη η ινδική εφημερίδα Hindustan Times.
Η προοπτική μιας τέτοιας αλλαγής άρκεσε για να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις μεταξύ των αντιπάλων του Μόντι αλλά και από τους ενθουσιώδεις υποστηρικτές της αλλαγής.
«Ελπίζω η κυβέρνηση να μην είναι αρκετά ανόητη ώστε να καταργήσει εντελώς το ‘Ινδία’», σχολίασε ο Σάσι Θαρούτ, στέλεχος του αντιπολιτευόμενου κόμματος Κογκρέσο στην πλατφόρμα X.

 

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛIΤΕΥΣΗ
«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε και τις δύο λέξεις», να μην αποκηρύξουμε «ένα όνομα γεμάτο ιστορία, ένα όνομα που αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο παίκτης του κρίκετ Βιρέντερ Σεχουάγκ εξέφρασε τη χαρά του μπροστά στην προοπτική μιας τέτοιας αλλαγής και ζήτησε από την ινδική ομοσπονδία κρίκετ να βάλει τη λέξη «Μπάρατ» στις επίσημες στολές της ομάδας.

 

Η ΣΥΝΟΔΟΣ G20
Τις διαφορές τους στην άκρη αναφορικά με τη διατύπωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία φαίνεται πώς έβαλαν οι ηγέτες της G20, που υιοθέτησαν μια συναινετική διακήρυξη για θέματα που αντιμετωπίζει το μπλοκ, όπως ανακοίνωσε χθες ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι στην διάρκεια της συνόδου κορυφής.
Ο Μόντι δεν έδωσε λεπτομέρειες για την διατύπωση της διακήρυξης.
«Ως αποτέλεσμα της σκληρής εργασίας όλων των ομάδων επιτύχαμε συναίνεση επί της Διακήρυξης των Ηγετών της Συνόδου G20. Ανακοινώνω την υιοθέτηση αυτής της διακήρυξης», δήλωσε ο Μόντι ενώπιον των ηγετών του μπλοκ.
Νωρίτερα χθες ο Μόντι εγκαινίασε την διήμερη σύνοδο κορυφής κάνοντας έκκληση προς τα μέλη για τον τερματισμό «του παγκόσμιου ελλείμματος εμπιστοσύνης» και ανακοίνωσε ότι το μπλοκ υποδέχεται ως μόνιμο μέλος την Αφρικανική Ένωση σε μια προσπάθεια να της παραχωρήσει μεγαλύτερη εκπροσώπηση.
«Σήμερα, ως προεδρεύουσα της G20, η Ινδία καλεί ολόκληρο τον κόσμο καταρχάς να μετατρέψει αυτό το παγκόσμιο έλλειμμα εμπιστοσύνης σε μια κοινή εμπιστοσύνη. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε όλοι μαζί», είπε.

 

Διχασμένοι για Ουκρανία

Η Ομάδα των 20 είναι βαθιά διχασμένη για τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυτικές χώρες να ασκούν πιέσεις για σφοδρή καταδίκη της Ρωσίας στην Διακήρυξη των Ηγετών και με άλλες χώρες να απαιτούν να επικεντρωθούν οι εργασίες σε ευρύτερα οικονομικά ζητήματα. Η διατύπωση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πιθανόν να μοιάζει με εκείνη στην διακήρυξη που εκδόθηκε κατά την σύνοδο του 2022 στην Ινδονησία, η οποία επεσήμαινε ότι ενώ οι περισσότερες χώρες καταδικάζουν την Ρωσία για την εισβολή υπάρχουν και αποκλίνουσες απόψεις. Ένα προσχέδιο 38 σελίδων που προηγήθηκε του τελικού ανακοινωθέντος και είδε το Reuters αφήνει κενή την παράγραφο που αναφέρεται στην «γεωπολιτική κατάσταση», ενώ υπάρχει και συμφωνία σε 75 άλλες παραγράφους που καλύπτουν ζητήματα από το παγκόσμιο χρέος και τα κρυπτονομίσματα μέχρι την κλιματική αλλαγή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass