ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Ενας χρόνος χωρίς τη βασίλισσα Ελισάβετ

Δημοσίευση: 09 Σεπ 2023 8:09

ΛΟΝΔΙΝΟ
O βασιλιάς Κάρολος Γ’ ηχογράφησε ένα μήνυμα και έδωσε στη δημοσιότητα μία από τις αγαπημένες φωτογραφίες της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ Β’, από το 1968, για να τιμήσει την πρώτη επέτειο του θανάτου της.
Η βασιλική οικογένεια, αλλά και ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο τιμούν διακριτικά τη βασίλισσα, η οποία είχε συμπληρώσει 70 χρόνια στον θρόνο. Στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, η βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών στον πύργο του Μπαλμόραλ στη Σκωτία, όπου περνούσε τα καλοκαίρια της.
Με τον θάνατό της γύρισε μία σελίδα στην Ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και ακόμα 14 χωρών, των κρατών των οποίων αρχηγός πλέον είναι ο Βρετανός μονάρχης. Σήμερα, έναν χρόνο μετά, καμία μεγάλη δημόσια εκδήλωση δεν έχει προγραμματιστεί για αυτό το τέλος εποχής.
Ο βασιλιάς και η βασίλισσα Καμίλα, που βρίσκονται στο Μπαλμόραλ συνεχίζοντας την παράδοση που εισήγαγε η Ελισάβετ, θα προσευχηθούν στην κοντινή εκκλησία του Κράθι Κερκ, ενώ ο πρίγκιπας και διάδοχος Ουίλιαμ με τη σύζυγό του Κέιτ Μίντλετον θα παρευρεθούν σε ιδιωτική λειτουργία στον καθεδρικό ναό Σεντ Ντέιβις στην Ουαλία, στην πόλη που η βασίλισσα Ελισάβετ επισκέφθηκε το 1955.
Στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στο Χάιντ Παρκ και στον πύργο είχαν προγραμματιστεί κανονιοβολισμοί.
Η βρετανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το 2026, εκατό χρόνια μετά τη γέννηση της βασίλισσας, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου. Θυμόμαστε με πολλή αγάπη τη μακρά ζωή της, τις αφοσιωμένες υπηρεσίες της και ό,τι σήμαινε για πολλούς από μας», δηλώνει ο βασιλιάς Κάρολος σε μήνυμά του για την επέτειο, δήλωση που δημοσιεύεται στο πρωτοσέλιδο πολλών βρετανικών εφημερίδων.
«Είμαι, επίσης, ευγνώμων για την αγάπη και την υποστήριξη προς τη σύζυγό μου και εμένα προσωπικά κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς, όσο κάναμε ό,τι ήταν στις δυνάμεις μας για να σας υπηρετήσουμε όλους». Αφού πέρασε μία ζωή στην αναμονή, ο νέος μονάρχης είχε μία δραστήρια χρονιά.
Διόρισε έναν πρωθυπουργό, τον Ρίσι Σούνακ, εκφώνησε το πρώτο του μήνυμα των Χριστουγέννων, κατά το οποίο εξέφρασε την έγνοια του για τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την κρίση της ανόδου του κόστους ζωής, πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό, στη Γερμανία, και ακολουθεί η Γαλλία στα τέλη του Σεπτεμβρίου.
Υποδέχθηκε αρχηγούς κρατών, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass