ΖΕΛΕΝΣΚΙ

Ζητά επίσπευση της παράδοσης των F-16

H Νέα Ζηλανδία θα προσφέρει καθεστώς μόνιμου κατοίκου στους Ουκρανούς πρόσφυγες

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2023 9:05

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προτρέπει τους συμμάχους να επισπεύσουν τις παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στη χώρα του, προκειμένου οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να εκδιώξουν τους ρώσους εισβολείς.
«Στόχος μας είναι να φέρουμε πιο κοντά τη στιγμή που τα F-16 θα μας βοηθήσουν να κρατήσουμε μακριά τους ρώσους τρομοκράτες», τονίζει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής.


Η Δανία και η Ολλανδία συμφώνησαν στις αρχές της εβδομάδας να παραδώσουν F-16 στην Ουκρανία, ύστερα από την επίσκεψη Ζελένσκι σε αυτές τις χώρες. Η Νορβηγία έγινε η τρίτη χώρα που δεσμεύτηκε να παραχωρήσει τέτοια μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιόνας Γκαρ Στέρε στην ουκρανική πρωτεύουσα την Πέμπτη.
Το Κίεβο έχει λάβει διαβεβαιώσεις για παραλαβές δεκάδων F-16, αλλά το χρονοδιάγραμμα δεν έχει καθοριστεί. Με τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις φιλοδοξούν να αυξήσουν σημαντικά την ισχύ πυρός εναντίον των ρώσων εισβολέων και να περιφρουρήσουν καλύτερα τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.
Ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε πως καταβάλλονται προσπάθειες για να διοργανωθούν περισσότερα προγράμματα εκπαίδευσης ουκρανών πιλότων και τεχνικών συντήρησης, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η Ουκρανία θα είναι καθ’ όλα έτοιμη».
ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΠΟ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
Εν τω μεταξύ η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε χθες ότι θα προσφέρει πρόσβαση στο καθεστώς μόνιμου κατοίκου στους πρόσφυγες του πολέμου στην Ουκρανία. Το καθεστώς μόνιμου κατοίκου στη Νέα Ζηλανδία θα είναι προσβάσιμο στους ανθρώπους που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι οποίοι έχουν λάβει ειδική προσωρινή θεώρηση εισόδου (βίζα) πριν από τις 15 Μαρτίου του ερχόμενου έτους, δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Άντριου Λιτλ.
«Πολλοί από αυτούς που αναζητούν εδώ στη Νέα Ζηλανδία την ασφάλεια δεν θα φανταζόντουσαν ποτέ να παραμείνουν εδώ μακροπρόθεσμα, όμως καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, έχουμε την ανθρωπιστική υποχρέωση να τους προσφέρουμε σιγουριά», πρόσθεσε.
«Απλοποιούμε στο μέγιστο τη διαδικασία υποβολής αίτησης για το πρόγραμμα διαμονής», διευκρίνισε. Οι υποψήφιοι δεν θα χρειάζεται πλέον να δίνουν εξετάσεις για τη γλώσσα, να διαθέτουν κατάλληλους πόρους, ούτε να χρησιμοποιούν κάποια χορηγία.
Πάνω από 1.500 ειδικές βίζες για την Ουκρανία χορηγήθηκαν από τότε που δημιουργήθηκε αυτή η ειδική κατηγορία το 2022 στο πλαίσιο των προσπαθειών που κατέβαλε η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass