Δεκάδες άρματα μάχης Leopard 1 στην Ουκρανία

ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΧΩΡΑ

Δημοσίευση: 10 Αυγ 2023 9:52

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ


Δεκάδες άρματα μάχης Leopard 1, τα οποία μέχρι πριν λίγα χρόνια ανήκαν στον βελγικό στρατό, αγοράστηκαν από κυβέρνηση ευρωπαϊκής χώρας που θα τα παραχωρήσει στην Ουκρανία προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις του Κιέβου στον πόλεμο εναντίον των Ρώσων εισβολέων, ανακοίνωσε προχθές ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που τα πούλησε. Τα γερμανικής κατασκευής Leopard 1 είχαν βρεθεί πρόσφατα στο επίκεντρο διαμάχης, αφότου η υπουργός Αμυνας του Βελγίου Λουντιβίν Ντεντοντέρ γνωστοποίησε πως η βελγική κυβέρνηση είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να αποκτήσει ξανά τα άρματα μάχης για να τα στείλει στην Ουκρανία, αλλά το αντίτιμο είχε κριθεί «εξωφρενικό».
Η διαμάχη ανέδειξε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν δυτικές κυβερνήσεις στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία. Οπλικά συστήματα που χαρακτηρίζονταν απαρχαιωμένα έχουν πλέον μεγάλη ζήτηση. Σ’ ορισμένες περιπτώσεις, ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες.
Ο Φρέντι Βερσλάις, διευθύνων σύμβουλος της OIP Land Systems, αγόρασε τα άρματα μάχης από τη βελγική κυβέρνηση πριν περίπου πέντε χρόνια.
Οπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, πούλησε τα 50 άρματα μάχης σε κυβέρνηση ευρωπαϊκής χώρας, χωρίς να αποκαλύψει ποια –ούτε το αντίτιμο –, επικαλούμενος ρήτρα εμπιστευτικότητας.
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε χθες ότι η γερμανική αμυντική βιομηχανία Rheinmetall αγόρασε τα άρματα μάχης και αφότου ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης θα τα παραδώσει στην Ουκρανία. Η Rheinmetall αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες της εφημερίδας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass