Βραβείο μονολόγου στη Λαρισαία Ευαγγελία Τσιγάρα

ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΩΝ ΜΟΝΟΛΟΓΩΝ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ - «ΧΡΥΣΟ» ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2023 11:06

Του Θανάση Αραμπατζή

Το πρώτο βραβείο απέσπασε η Λαρισαία Ευαγγελία Τσιγάρα στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πρωτότυπων Μονολόγων επί Σκηνής με το έργο της «Αθάνατοι στην πόλη της».
Το έργο της Ευαγγελίας Τσιγάρα διακρίθηκε ανάμεσα σε 137 συμμετοχές, με τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες να προέρχονται απ’ όλη την Ελλάδα. Η Ευαγγελία Τσιγάρα μάλιστα πήρε το πρώτο βραβείο τόσο για το έργο της όσο και για την ερμηνεία της. Ο τελικός του 2ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Πρωτότυπων Μονολόγων επί Σκηνής που διοργανώνει η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος με την υποστήριξη του θεάτρου Παραμυθίας έγινε στο κατάμεστο θέατρο Παραμυθίας, ενώ την κριτική επιτροπή αποτελούσαν άνθρωποι με μεγάλη διαδρομή στον χώρο του θεάτρου.


Η Ευαγγελία Τσιγάρα μοιράστηκε την πρώτη θέση με το έργο «Η φωλιά του κόρακα» του συγγραφέα Θανάση Κουλούρη (και με ερμηνευτή τον Θανάση Ραυτόπουλο (Χαλκιδική-Νέα Καλλικράτεια).
«Είμαι πολύ χαρούμενη για το βραβείο!» θα σημειώσει μιλώντας στην «Ε» η Ευαγγελία Τσιγάρα, για να συνεχίσει λέγοντας ότι: «Πραγματικά νιώθω τεράστια χαρά και αυτοεκπλήρωση. Ο ανταγωνισμός ήταν πραγματικά πολύ μεγάλος και η όλη εμπειρία με δυνάμωσε.
Νιώθω πως μου ανοίγεται ο δρόμος για ένα καινούργιο όνειρο. Γράφω πεζογραφία κι αυτή ήταν η πρώτη μου απόπειρα να γράψω θεατρικό μονόλογο! Επίσης ήταν η πρώτη φορά που ερμήνευα κάτι» θα πει η κ. Τσιγάρα.
Στην ερώτηση πώς και δεν επέλεξε έναν ηθοποιό για να ερμηνεύσει το έργο της, θα πει πως: «Αυτή ήταν η αρχική μου πρόθεση, να δώσω το κείμενο σε κάποιον ηθοποιό και να το παίξει αυτός, αλλά δεν μπόρεσα να βρω κάποιον! Ενας φίλος μου είπε γιατί δεν το παίζεις εσύ, το έκανα και να που τελικά κέρδισα και το βραβείο» θα πει γελώντας η Ευαγγελία Τσιγάρα. Πάντως η πρώτη επιτροπή από την οποία πέρασε το έργο μου -γιατί έπρεπε να περάσει από μια πρώτη επιτροπή πριν μπει στην τελική ευθεία- αποτελούνταν από μέλη του Θεσσαλικού Θεάτρου και ήταν αυτά που με εμψύχωσαν και μου είπαν ότι ερμηνεύω καλά! Με παρότρυναν δε να ασχοληθώ με την υποκριτική και πιο συστηματικά. Μου είπαν επίσης να μεγαλώσω το έργο μου -γιατί έχει διάρκεια 15 λεπτά- και θα το επανεξετάσουν μήπως και ανεβεί στη σκηνή του Θεσσαλικού».
Τι πραγματεύεται το έργο σας, θα τη ρωτήσουμε για να μας πει ότι: «Το έργο μου εξελίσσεται σε μια εποχή στο μέλλον, με την κοινωνία όμως να είναι πιο συντηρητική απ’ ό,τι είναι τώρα. Εκεί υπάρχει μια επιτροπή που εξετάζει ποιος θα κερδίσει την αθανασία και ποιος όχι. Για να κερδίσει όμως την αθανασία θα πρέπει να πληροί μια σειρά από προϋποθέσεις: Να είσαι άριστος μαθητής, φοιτητής, στρέιτ και μονογαμικός, πολιτικά ορθός και ηθικός, υγιής, φιλικός προς το περιβάλλον και πολλά άλλες. Η πρωταγωνίστρια ετοιμάζεται να πάει στην επιτροπή, μαθαίνει τον λόγο της, αλλά μπροστά τους κάνει την «επανάστασή» της και τους αποκαλύπτει την αληθινή εικόνα της κοινωνίας και αποτυγχάνει φυσικά στις εξετάσεις».
Ποια ήταν η έμπνευσή σας θα τη ρωτήσουμε, για να μας πει με φυσικότητα: «Μα η σημερινή κοινωνία, φυσικά. Η υποκρισία της, για παράδειγμα μπορεί να θεωρείται μια λέξη ‟κακή” αλλά στα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί ευρέως».
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, των Περιφερειών Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας και των Δήμων Αγρινίου, Ακτίου Βόνιτσας, Αλεξανδρούπολης, Αμφίκλειας - Ελάτειας, Αμφιλοχίας, Ανατολικής Σάμου, Αργοστολίου, Άργους, Άρτας, Βέροιας, Βισαλτίας, Βόλου, Διρφύων-Μεσσαπίων, Δράμας, Δωδώνης, Έδεσσας, Ηρακλείου, Ηρακλείου Αττικής, Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καλαμάτας, Κοζάνης, Κομοτηνής, Κορδελιού-Ευόσμου, Κορίνθου, Λάρισας, Λεβαδειάς, Λήμνου, Λοκρών, Δυτικής Μάνης, Μαραθώνος, Μεσολογγίου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Νάουσας, Νοτίου Πηλίου, Πάρου, Πάτρας, Πύργου, Σερρών, Σκύδρας, Σπάρτης, Τεμπών, Τήνου, Τρικάλων, Τρίπολης, Παλαιού Φαλήρου, Φλώρινας, Χαϊδαρίου, Χαλκίδας, Χανίων, Χερσονήσου και την υποστήριξη των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βεροίας, Ιωαννίνων, Καλαμάτας, Κοζάνης, Κομοτηνής, Λάρισας, Πατρών, Σερρών, Τρικάλων, του ΔΙΚΑΔΙΜΕ, Θεσσαλικού Θεάτρου, Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα και ΠΟΑΚΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass