ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Αντεπίθεση με δυτικά άρματα

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Τριντό στο Κίεβο -Συνάντηση με στρατιώτες και Ζελένσκι

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2023 9:20

ΚΙΕΒΟ


Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο πραγματοποίησε, χθες , ο Τζάστιν Τριντό, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.
Ο Καναδός πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι σε μνημείο πεσόντων Ουκρανών στρατιωτικών και το απόγευμα αναμένονταν να συναντήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Καλωσορίσατε στην Ουκρανία, κύριε Πρωθυπουργέ», έγραψε στο twitter ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντριι Μέλνικ, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με μια φωτογραφία των ανδρών να ανταλλάσσουν χειραψία στην πλατφόρμα ενός σιδηροδρομικού σταθμού. Τον Καναδό πρωθυπουργό συνοδεύει η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κρίστια Φρίλαντ.
Ο υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεκσάντρ Πολιστσούκ παρουσίασε στον Τριντό μια θήκη που περιείχε μέσα θραύσματα από έναν πύραυλο που έπεσε στην Οδησσό.
Μια ομάδα Ουκρανών στρατιωτικών, που εκπαιδεύτηκαν στον Καναδά, συνομίλησαν με τον Καναδό πρωθυπουργό. «Είναι μεγάλο προνόμιο που συναντώ τον πρωθυπουργό», τόνισε ένας από αυτούς, ο συνταγματάρχης Πέτρο Οσταπτσούκ. «Είχαμε την ευκαιρία να τον ευχαριστήσουμε προσωπικά», είπε από την πλευρά του ο Πολιστσούκ.
Ένας στρατιώτης ζήτησε να φωτογραφηθεί μαζί με τον Τριντό, λέγοντας ότι η γυναίκα και το παιδί του ζουν στον Καναδά.
Ο Καναδάς, στον οποίο κατοικεί μεγάλη ουκρανική διασπορά, είναι ένας από τους κύριους υποστηρικτές του Κιέβου, έχοντας χορηγήσει σημαντική στρατιωτική βοήθεια και έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 36.000 Ουκρανούς στρατιώτες. Η Οτάβα έχει επιβάλλει επίσης κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Η επίσκεψη Τριντό γίνεται ενώ η Μόσχα ανέφερε μεγάλης κλίμακας ουκρανικές επιθέσεις ενάντια σε θέσεις του ρωσικού στρατού στην νότια και ανατολική Ουκρανία. Αυτές οι επιθέσεις ενδέχεται να αποτελούν μέρος μιας μεγάλης αντεπίθεσης που έχει προαναγγείλει εδώ και μήνες το Κίεβο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σημειώθηκαν επίσης επιθέσεις με ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε στόχους έξω από την πρωτεύουσα, καθώς και στην Οδησσό, στην επαρχία Πολτάβα και Χάρκοβο.
ΝΕΟΣ ΑΙΜΑΤΗΡΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
Εν τω μεταξύ νέος αιματηρός κύκλος ανοίγει στην Ουκρανία με την αντεπίθεση του Κιέβου να βρίσκεται σε εξέλιξη λίγες ημέρες μετά την τεράστια καταστροφή που προκλήθηκε από την ανατίναξη του φράγματος στη Χερσώνα.
Η εαρινή αντεπίθεση της Ουκρανίας ξεκίνησε τελικά τον Ιούνιο, λίγο μετά την μεγαλύτερη καταστροφή που έχει γίνει από την έναρξη του πολέμου με την ανατίναξη του φράγματος στη Χερσώνα. Ένας νέος κύκλος αίματος ανοίγει, μετά από χιλιάδες νεκρούς και πλέον πολλαπλάσιους εκτοπισμένους εξαιτίας των πλημμυρών στην περιοχή της Χερσώνας, με τρομακτικές οικολογικές και οικονομικές συνέπειες για τις οποίες δεν έχουμε ακόμη ακριβή εικόνα.
Στην ουκρανική αντεπίθεση που η Δύση την ανέμενε από την άνοιξη εξοπλίζοντας το Κίεβο με άρματα και πυραύλους και εκπαιδεύοντας τους στρατιώτες του, αναφέρονται σε άρθρο τους οι Financial Times με τίτλο «Η Ουκρανία στέλνει δυτικά άρματα μάχης καθώς ξεκινά η αντεπίθεση». Με βάση την εκτίμηση αναλυτών περιγράφεται η στρατηγική που αναμένεται να κρατήσει ο ουκρανικός στρατός και γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο που μπορεί να παίζει η καταστροφή του φράγματος στη Χερσώνα στην πολυαναμενόμενη αντεπίθεση που εξελίσσεται στα νοτιοανατολικά της χώρας και ειδικότερα στην περιοχή της Ζαπορίζια.
Μάλιστα χθες ο ΔΟΑΕ εξέφρασε την ανησυχία του για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή που λειτουργεί το πυρηνικό εργοστάσιο, το οποίο ούτως ή άλλως βρίσκεται σε επιφυλακή μετά την καταστροφή του φράγματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass