Σκανδαλώδης απόφαση αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα

- Έντονη αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ για την προφυλάκιση του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη -Για «πολιτική απόφαση» έκανε λόγο ο δικηγόρος του -Μεταφέρεται στις Φυλακές Τιράνων -Μετέχει κανονικά στις εκλογές

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2023 8:05

Σκληρή ήταν η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ για την απόφαση προφυλάκισης του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, από την Αλβανία.
Στην ανακοίνωσή του, το Υπ. Εξωτερικών χαρακτηρίζει την απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα «σκανδαλώδη», τονίζοντας πως «αποφάσεις σαν τη σημερινή σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο».


Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ αναφέρει:
«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης. Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου. Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.
Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο δικηγόρος του Μπελέρη τόνισε σχετικά με την απόφαση πως «το δικαστήριο δέχτηκε την εισήγηση του εισαγγελέα. Πρόκειται για πολιτική απόφαση. Η απόφαση ήταν ειλημμένη από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα».
Η παραμονή του Φρέντι Μπελέρη στη φυλακή φαίνεται πως δεν προκαλεί έκπληξη στην ελληνική μειονότητα, με το himara.gr να αναφέρει: «Η απόφαση αυτή κάθε άλλο παρά έκπληξη προκάλεσε στους Χειμαρρέους, καθώς εξ αρχής επικρατούσε η άποψη πως ο Αλβανός πρωθυπουργός θα τραβήξει στα άκρα την κόντρα του με τον Φρέντι Μπελέρη. Σκοπός της απόφασης είναι η διεξαγωγή της αυριανής διαδικασίας χωρίς την παρουσία του Φρέντι Μπελέρη, θέλοντας να ρίξουν το ηθικό του κόσμου».
ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ
Ο Φρέντι Μπελέρης, ο οποίος κατηγορείται για εξαγορά ψήφων εν όψει των εκλογών της Κυριακής, αποφασίστηκε να παραμείνει υπό κράτηση για άλλες 10 ημέρες και τότε να ληφθεί νέα απόφαση για το μέλλον του. Στόχος της απόφασης είναι η διεξαγωγή των εκλογών χωρίς την παρουσία του.
Ακόμη, ο ίδιος διατάχθηκε να μεταφερθεί στις Φυλακές Τιράνων. Οι δικηγόροι του υποψηφίου δημάρχου, κατήγγειλαν πως πρόκειται για μια πολιτική απόφαση, η οποία δυστυχώς θυμίζει το παλαιό κομμουνιστικό καθεστώς.
ΤΙ ΛΕΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ
«Τώρα είναι η ώρα!! Σας χρειάζομαι όλους δίπλα μου!! Κανείς να μη λείψει από τις κάλπες στις 14 Μαΐου!! Όλοι είμαστε ΕΝΑ και σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την υποστήριξη, την αγάπη σας και τη συμπαράστασή σας!! Όλοι μαζί για την αλλαγή!! Για το καλύτερο μέλλον του τόπου μας!!».
Το μήνυμα αυτό έστειλε μέσω ανάρτησής του στο Facebook, ο υποψήφιος δήμαρχος ο οποίος κρατείται στο Αστυνομικό Τμήμα Αυλώνας, δύο μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές.
Παρά τα ανωτέρω η υποψηφιότητα του Μπελέρη αναμένεται να παραμείνει στα ψηφοδέλτια του συνδυασμού του και να ψηφιστεί κανονικά, ανεξαρτήτως των εξελίξεων που έχουν μεσολαβήσει. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη περίπτωση σύλληψης υποψήφιου δημάρχου δύο μέρες πριν τις εκλογές.
Μάλιστα, την Παρασκευή, διεξήχθη κανονικά η προεκλογική συγκέντρωση του Φρέντι Μπελέρη χωρίς την παρουσία του, με τους ομιλητές να εκφράζουν την πεποίθηση πως ο υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ο νικητής των εκλογών.

Τρίτη σύλληψη για εξαγορά ψήφων

Μετά τον Φρέντι Μπελέρη και τον Παντελή Κοκαβέση, συνελήφθη ακόμα ένας ομογενής. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθη ο πρώην δήμαρχος Λουκόβου, Βλαδίμηρος Κουμής, επίσης με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες και αυτή η σύλληψη αποδίδεται στην προσπάθεια του Έντι Ράμα να επηρεάσει τις εκλογές και να οδηγήσει στην εκλογή ανθρώπων της επιρροής του έτσι ώστε να υλοποιήσει τα σχέδιά του για την περιοχή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass