ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Αλλες Εξωτερικές Ειδήσεις

Δημοσίευση: 08 Μαϊ 2023 7:10

Η Αστυνομία δεν επέτρεψε την είσοδο σε Βούλγαρο ευρωβουλευτή

ΣΚΟΠΙΑ

Οι αστυνομικές αρχές της Βόρειας Μακεδονίας δεν επέτρεψαν την είσοδο

στη χώρα σε πέντε πολίτες της Βουλγαρίας, μεταξύ αυτών και στον ευρωβουλευτή Αντρέι Κοβάτσεφ (προέρχεται από το κόμμα GERB του οποίου ηγείται ο Μπόικο Μπορίσοφ), οι οποίοι σκοπό είχαν να παραστούν σε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη πεσόντων Βούλγαρων στρατιωτών από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο χωριό Νόβο Σέλο, κοντά στην πόλη Στρούμιτσα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία), οι πέντε πολίτες της Βουλγαρίας στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος «δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να εισέλθουν στη χώρα». «Η αστυνομία δεν πρόκειται να επιτρέψει, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, σε κανέναν να παραβιάζει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια και να προσβάλλει και να υποτιμά τους πολίτες και το κράτος. Σε τέτοια πρόσωπα δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη χώρα» προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας. Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, το οποίο εξέφρασε την απογοήτευσή του για την ενέργεια αυτή των αρχών της Βόρειας Μακεδονίας.
«Οι λόγοι της άρνησης εισόδου στη Βόρεια Μακεδονία προκαλούν σύγχυση. Σε σχέση με το πρωτοφανές αυτό περιστατικό, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι ελάχιστη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί ο τερματισμός των προκλήσεων προς τη Βουλγαρία, τους Βούλγαρους και τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών. Η βουλγαρική πλευρά θα θέσει επίσημα το θέμα αυτό στις αρχές της Βόρειας Μακεδονίας και στους διεθνείς εταίρους της, καθώς παρόμοια γεγονότα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις καλής γειτονίας και στις προσπάθειες της βουλγαρικής πλευράς για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τη δημιουργία θετικού κλίματος για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων» σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση του βουλγαρικού ΥΠΕΞ.
Κάθε χρόνο, την ημέρα του Αγίου Γεωργίου (σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο), η πρεσβεία της Βουλγαρίας στα Σκόπια διοργανώνει μνημόσυνο στα βουλγαρικά νεκροταφεία στο χωριό Νόβο Σέλο της Βόρειας Μακεδονίας για τους πεσόντες Βούλγαρους στρατιώτες από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ίδιος ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής, στον οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στη Βόρεια Μακεδονία, εξέφρασε την έκπληξή του για την ενέργεια αυτή των αστυνομικών αρχών της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς όπως ανέφερε έχει παραστεί τουλάχιστον δέκα φορές σε επιμνημόσυνες δεήσεις για τους Βούλγαρους στρατιώτες στη Βόρεια Μακεδονία. Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας εκφράζει τακτικά τη δυσαρέσκεια και ενόχλησή της για δηλώσεις και τοποθετήσεις ορισμένων πολιτικών της Βουλγαρίας που παραπέμπουν σε αλυτρωτισμό.Οι σχέσεις μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας είναι ιδιαίτερα ψυχραμένες τα τελευταία τρία χρόνια. Η Βουλγαρία, το περασμένο διάστημα παρεμπόδιζε επί δύο χρόνια την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων.

 

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Επανεισδοχή της Συρίας στον παναραβικό οργανισμό

ΚΑΪΡΟ
Οι υπ. Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου ενέκριναν χθες απόφαση επανεισδοχής της Συρίας έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια αναστολής της συμμετοχής της στον παναραβικό οργανισμό, δήλωσε εκπρόσωπος του Συνδέσμου. Η απόφαση ελήφθη σε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών των Αράβων υπουργών Εξωτερικών στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, δήλωσε ο Γκαμάλ Ρόσντι, εκπρόσωπος της γενικής γραμματείας του Αραβικού Συνδέσμου. Η συμμετοχή της Συρίας ως μέλους του Αραβικού Συνδέσμου ανεστάλη το 2011 έπειτα από την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ που οδήγησαν σε καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο, και πολλές αραβικές χώρες απέσυραν τους πρεσβευτές τους από τη Δαμασκό. Πρόσφατα, αρκετές αραβικές χώρες, περιλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου, επαναδεσμεύθηκαν με τη Συρία με υψηλού επιπέδου επισκέψεις και συναντήσεις, αν και ορισμένες, όπως το Κατάρ, παραμένουν αντίθετες στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων χωρίς πολιτική επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία. Αραβικές χώρες προσπαθούν να επιτύχουν συναίνεση για το αν θα προσκαλέσουν τον Άσαντ στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου που θα διεξαχθεί στις 19 Μαΐου στο Ριάντ προκειμένου να συζητήσουν τον ρυθμό της εξομάλυνσης των σχέσεων και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να επιτραπεί η επιστροφή της Συρίας.

 

ΠΕΡΟΥ
Νεκροί από πυρκαγιά σε ορυχείο χρυσού     

ΛΙΜΑ
Είκοσι επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που ξέσπασε σε μικρό ορυχείο χρυσού στο νότιο Περού, όπως ανακοίνωσαν χθες οι αρχές, στο πιο φονικό δυστύχημα που σημειώνεται σε ένα μόνο ορυχείο εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η τοπική κυβέρνηση ανέφερε η πυρκαγιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα στη νότια περιοχή Αρεκίπα. Σε εικόνες που εμφανίστηκαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται στήλες μαύρου καπνού να υψώνονται από το σημείο. Υπεύθυνη για τη διαχείριση του ορυχείου είναι μια μικρή εταιρία, η Yanaquihua. Εκπρόσωποί της δεν απάντησαν άμεσα σε αίτημα για σχόλιο. «Επιβεβαιώθηκε από το αστυνομικό τμήμα της Γιανακίχουα, υπάρχουν 27 νεκροί», δήλωσε χθες ο τοπικός εισαγγελέας Χιοβάνι Μάτος στην τοπική τηλεόραση. Το Περού είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού στον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας και Ορυχείων του Περού, το συμβάν είναι το πιο φονικό δυστύχημα σε ένα μόνο ορυχείο από το 2000.
Το 2022, 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δυστυχήματα σε ορυχεία σε όλη τη χώρα, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες για την ασφάλεια στον εξορυκτικό τομέα της Λατινικής Αμερικής. Η πιο φονική χρονιά στο Περού ήταν το 2002, όταν 73 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορα δυστυχήματα σε ορυχεία.

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass