ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ

Νέος πρόεδρος 44χρονος πρώην στέλεχος του ΔΝΤ

Δημοσίευση: 02 Μαϊ 2023 8:50

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ
Ο οικονομολόγος Σαντιάγο Πένια, ο υποψήφιος του Colorado (δεξιά), του κόμματος που κρατάει τα κλειδιά της εξουσίας επί σχεδόν οκτώ δεκαετίες στην Παραγουάη, κέρδισε την Κυριακή τις προεδρικές εκλογές, επικρατώντας με μεγάλη διαφορά του κεντροαριστερού βασικού αντιπάλου του Εφραίν Αλέγκρε, που είχε βάλει στην καρδιά του δικού του προεκλογικού του αγώνα την καταγγελία της ενδημικής διαφθοράς.


Ο κ. Πένια, 44 ετών, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και πρώην υπουργός Οικονομικών του προέδρου Οράσιο Καρτές (2013-2018) –ο τελευταίος κατηγορείται από τις ΗΠΑ για «διαφθορά»–, ανακηρύχθηκε νικητής της αναμέτρησης, καθώς εξασφάλισε πάνω από το 42% των ψήφων, έναντι 27,5% του κ. Αλέγκρε, με βάση τα επίσημα αποτελέσματα του εκλογοδικείου, της εθνικής εφορευτικής επιτροπής, με το 99% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο.
Λίγο προτού επισημοποιηθεί το αποτέλεσμα, ο κ. Πένια ανακήρυξε τη νίκη του υποσχόμενος στους Παραγουανούς ότι θα βάλει τέλος «στη μοιρολατρία που μας καταδικάζει στο παρόν μας. Είμαστε κύριοι της μοίρας μας, του μέλλοντός μας». Ο κ. Αλέγκρε αναγνώρισε την ήττα του. Το αποτέλεσμα της αναμέτρησης διέψευσε πανηγυρικά τις δημοσκοπήσεις, που για εβδομάδες έφεραν τον κ. Πένια και τον κ. Αλέγκρε να δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την προεδρία της Παραγουάης, όπου το Κολοράδο κυριαρχεί στην πολιτική ζωή σχεδόν αδιαλείπτως εδώ και 76 χρόνια, εξαιρουμένης της σύντομης παρένθεσης της κεντροαριστερής κυβέρνησης του προέδρου Φερνάντο Λούγο (2008-2012). Αρκετοί αναλυτές μίλαγαν για «απρόβλεπτο» σενάριο, κάτι πάντως που διαψεύστηκε.
Ο «αντισυστημικός» υποψήφιος Παραγουάιο «Πάγιο» Κούμπας, με βιτριολικό λόγο εναντίον του κοινοβουλευτισμού, της δημόσιας διοίκησης, του πελατειακού συστήματος, κατέλαβε την τρίτη θέση με πάνω από το 22% των ψήφων. «Απέσπασε ψήφους και από τα δύο στρατόπεδα», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πολιτικός αναλυτής Ρομπέρτο Κόδας.
Ο κ. Πένια ήταν μόλις για πρώτη φορά υποψήφιος σε εθνικές εκλογές. Το 2018, είχε ηττηθεί στην εσωκομματική διαδικασία του Κολοράδο από τον νυν αρχηγό του κράτους, τον Μάριο Άμπντο Μπενίτες. Ο απερχόμενος πρόεδρος εξ ορισμού δεν είχε δικαίωμα να διεκδικήσει δεύτερη συνεχόμενη θητεία. Ο Σαντιάγο Πένια θα τον διαδεχθεί τον Αύγουστο, για πέντε χρόνια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass