ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Προσδοκίες γεννά η συνομιλία Ζελένσκι – Σι Τζινπίνγκ

«ΔΕΝ ΘΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ» ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, ΛΕΕΙ ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ. ΓΙΑ «ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΙΡΗΝΗ» ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΜΙΛΑ ΤΟ ΚΙΕΒΟ

Δημοσίευση: 27 Απρ 2023 7:25

ΚΙΕΒΟ

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μίλησε τηλεφωνικώς χθες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας,

Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για πρώτη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ο Σι είπε στον Ζελένσκι πως η Κίνα θα στείλει ειδικούς απεσταλμένους στην Ουκρανία και ότι θα διεξαγάγει συνομιλίες με όλα τα μέρη επιδιώκοντας την ειρήνη, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο Σι, που έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία τον περασμένο μήνα. Από τον περασμένο Φεβρουάριο, ωστόσο, προωθεί ένα κινεζικό σχέδιο 12 σημείων για την ειρήνη στην Ουκρανία, το οποίο υποδέχθηκε με επιφυλάξεις η Δύση αλλά καλωσόρισε το Κίεβο. «Ως μόνιμο μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ και υπεύθυνη μεγάλη χώρα, δεν θα κάνουμε στην άκρη, ούτε θα ρίξουμε λάδι στη φωτιά», είπε ο Σι.

Ο ΖΕΛΕΝΣΚΙ
Ο Ουκρανός προέδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε, από την πλευρά του, ότι είχε μια «μακρά και σημαντική» τηλεφωνική συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ. «Είχα μια μακρά και σημαντική τηλεφωνική συνομιλία με τον Κινέζο πρόεδρο», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να υπάρξει μια «ισχυρή ώθηση της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων» ανάμεσα στο Κίεβο και στο Πεκίνο. «Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη σε βάρος εδαφικών συμβιβασμών», είπε ο Ζελένσκι σύμφωνα με το κείμενο απομαγνητοφώνησης της τηλεφωνικής επικοινωνίας που αναρτήθηκε στο Telegram. «Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας πρέπει να αποκατασταθεί εντός των συνόρων του 1991», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ
Ο Λευκός Οίκος καλωσόρισε την τηλεφωνική επικοινωνία Σι – Ζελένσκι, αλλά είπε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ειπωθεί αν θα οδηγήσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η ΡΩΣΙΑ
Το υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι σημειώνει την προθυμία της Κίνας να δεσμευτεί σε μια ειρηνευτική διαδικασία για την Ουκρανία, μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.Εξάλλου Ρωσία και Ουκρανία ανακοίνωσαν χθες ότι έγινε ακόμη μία ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, κατά την οποία στη Ρωσία επέστρεψαν 40 άτομα και στην Ουκρανία 44. Οι αριθμοί αυτοί αναφέρθηκαν αντίστοιχα από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και το γραφείο του Ουκρανού προέδρου. Ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Αντρέι Γιερμάκ, στο κανάλι του στο Telegram ανάφερε ότι μεταξύ των 44 αιχμαλώτων πολέμου που επέστρεψαν, είναι 36 οπλίτες και υπαξιωματικοί, έξι αξιωματικοί και δύο πολίτες.

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass