ΙΣΡΑΗΛ

«Πράσινο» από Κνεσέτ για Spike Nlos

Ενισχύεται η στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα

Δημοσίευση: 11 Απρ 2023 7:41

ΤΕΛ ΑΒΙΒ
Στην επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας για την προμήθεια στην Ελλάδα των πυραυλικών συστημάτων Spike Nlos προχώρησε το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ. Ένα συμβόλαιο που έγινε σίριαλ φτάνοντας στα όρια του ναυαγίου.
Η τελική έγκριση δόθηκε στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ του Μαρτίου ενώ το ζήτημα θα έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και αρκετό καιρό. Τα Spike Nlos άλλωστε είχαν απασχολήσει σημαντικό μέρος της συνάντησης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και του πρώην υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ τον περασμένο Νοέμβριο με τον τελευταίο να προειδοποιεί για «κίνδυνο» η χώρα να χάσει τα χρονοδιαγράμματα και την τιμή που είχε κλειδώσει.


Με το ζήτημα να περνάει από αναβολή σε αναβολή κατέστη δυνατόν τελικά να πέσουν οι υπογραφές στο τελευταίο ΚΥΣΕΑ και τη Δευτέρα να ανακοινωθούν από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.
Η συμφωνία ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση των Spike NLOS στην Ελλάδα όπως σημείωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ «έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά συμφωνιών μεταξύ του κράτους του Ισραήλ και της Ελλάδας και υπογραμμίζει την περαιτέρω ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών μας και των αμυντικών μας εγκαταστάσεων, καθώς και την αμοιβαία δέσμευσή μας για τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας».
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ
Τα πυραυλικά συστήματα χαρακτηρίζονται πολλαπλών χρήσεων, έχουν εμβέλεια έως και 32 χιλιόμετρα, ενώ μπορούν να ενσωματωθούν σε επίγειες, αεροπορικές ή θαλάσσιες πλατφόρμες, ικανότητα να πλήττουν απομακρυσμένους ή γεωγραφικά κρυμμένους στόχους χωρίς οπτική επαφή.
Ένα σύστημα που θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει δυνητικά μία ασπίδα και για τα νησιά του Αιγαίου. Όπως επιβεβαίωσε δε και ο  υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας την Πέμπτη στα «ΝΕΑ», στην επίσκεψή του στην Τουρκία κατέστησε «ιδιαίτερα σαφές, ότι εργάζομαι για να ενισχυθεί η άμυνα της χώρας μου, όπως και ο Χουλουσί Ακάρ για τη δική του και αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται, δεν σταματάει».
Για τον Παναγιωτόπουλο, άλλωστε, «η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος και άρα του γεωπολιτικού αποτυπώματος ενισχύει τη διεθνή θέση της Ελλάδας και αυτό έχει αντίκτυπο και στις διμερείς σχέσεις. Άρα δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια».
ΟI ΜΕΚΟ
Πέραν των Spike NLOS το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έφερε την Παρασκευή στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων το ζήτημα της ενεργοποίησης του προγράμματος περί «Αναβάθμισης δυνατοτήτων φρεγατών MEKO του Πολεμικού Ναυτικού» που αφορά τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε με πλειοψηφία και τις θετικές ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ θετική άποψη εξέφρασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ωστόσο δεν παρίσταται στη Βουλή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass