ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Νικητής η Κεντροδεξιά, 3η η σοσιαλδημοκράτης Σάνα Μάριν

Νέο ρεκόρ της ακροδεξιάς * Είναι μια μεγάλη νίκη, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και σχεδόν βέβαιος νέος πρωθυπουργός Πέτερι Ορπο

Δημοσίευση: 03 Απρ 2023 8:10

ΕΛΣΙΝΚΙ
Η κεντροδεξιά είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες στη Φινλανδία, ενώ μεγάλη ηττημένη είναι η απερχόμενη πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, που κατετάγη τρίτη.


Το συντηρητικό κόμμα της Φινλανδίας Εθνική Συμμαχία (NCP), με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, συγκεντρώνει ποσοστό 20,7%.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η Εθνική Συμμαχία, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Πέτερι Όρπο, θα έχει τις περισσότερες έδρες, με 48 βουλευτές, μπροστά από το αντιμεταναστευτικό κόμμα Φινλανδοί με νέο ρεκόρ 46 εδρών και το Σοσιαλδημοκρατικό SDP της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν (43).
Ο υποψήφιος του κόμματος που βγαίνει πρώτο παραδοσιακά αναλαμβάνει τη θέση του πρωθυπουργού στη Φινλανδία -αυτός ο άγραφος κανόνας ακολουθείται χωρίς εξαίρεση από το 1987- με προϋπόθεση ότι μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.
Η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, των Σοσιαλδημοκρατών, φαίνεται πως παραδέχθηκε την ήττα του κόμματός της, ωστόσο δήλωσε ότι  «ας περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα.  
Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη στον κόσμο που ψήφισε μαζικά τους Σοσιαλδημοκράτες» είπε μπροστά στους αντιπάλους της στο πλατό του Yle.
Την ίδια ώρα, ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος Εθνική Συμμαχία (NCP) Πέτερι Όρπο κήρυξε χθες το βράδυ τη νίκη του και αναμένεται να διαδεχθεί στο πρωθυπουργικό πόστο τη Μάριν.
«Είναι μια μεγάλη νίκη», είπε ο 53χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε υποστηρικτές του κόμματός του. «Θα ξεκινήσουμε διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Φινλανδία», τόνισε.
Οι διαφορές στις ψήφους θα είναι ακόμα μικρότερες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Yle: 20,9% για την κεντροδεξιά, 20,3% για την ακροδεξιά και 19,7% για τους Σοσιαλδημοκράτες.
Τα τρία κόμματα προχωρούν πράγματι σε σύγκριση με τις τελευταίες εκλογές του 2019, με ρεκόρ που υποσχέθηκαν στους εθνικιστές του κόμματος Φινλανδοί. Το Κοινοβούλιο της χώρας έχει 200 έδρες. Ο σχηματισμός κυβέρνησης διαρκεί κατά μέσον όρο έξι εβδομάδες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass