Eνταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2023 8:00

ΧΑΓΗ
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε χθες ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.


Το δικαστήριο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο Πούτιν «φέρεται να είναι υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και για την παράνομη μεταφορά πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία». Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της εισβολής της στη γείτονά της.
Η πρώτη αντίδραση από την πλευρά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο ένταλμα σύλληψης ήρθε από τον σύμβουλό του, Μιχάιλο Ποντόλιακ. «Ο κόσμος άλλαξε. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις ελίτ της Ρωσίας για το τι θα τους συμβεί και γιατί τίποτα δεν θα είναι «όπως πριν». Είναι η αρχή του τέλους της Ρωσίας με τη σημερινή της μορφή στην παγκόσμια σκηνή. Είναι μια ξεκάθαρη νομική διαδικασία. Απλά περιμένετε» ανέφερε ο Ποντόλιακ σε ανάρτησή του στο Twitter.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ΟΗΕ είχε κατηγορήσει τη Ρωσία για νέα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Η Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ουκρανία ανέφερε ότι ο εκτοπισμός και η μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία προς τη ρωσική επικράτεια συνιστά έγκλημα πολέμου, ενώ κατηγόρησε τη Μόσχα και για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η ΡΩΣΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πάντως η ρωσική απάντηση δεν άργησε να έρθει. Σε προκλητικό τόνο, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, έκανε λόγο για μια «ανούσια κίνηση» που δεν «επηρεάζει τη Ρωσία». «Οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν κανένα νόημα για τη χώρα μας, ακόμη και από νομική άποψη. Η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέλος στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν φέρει καμία υποχρέωση βάσει αυτού» τόνισε ειδικότερα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass