ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Υπόσχονται μία «νέα» χώρα

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ «ΤΩΝ ΕΞΙ» ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2023 7:30

ΑΓΚΥΡΑ
Η συμμαχία της αντιπολίτευσης της Τουρκίας έχει δεσμευτεί να ανατρέψει πολλές από τις πολιτικές του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν εάν εκλεγεί στις 14 Μαΐου, όπως όλα δείχνουν. Προχθές, Δευτέρα, όρισε τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως υποψήφιο πρόεδρό της.
Το «τραπέζι των έξι» υπόσχεται να επιστρέψει στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, να ανακαλέσει τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές και να εισαγάγει σημαντικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική.


ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Η κύρια υπόσχεση των «έξι» είναι να επιστρέψει η Τουρκία σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα, το οποίο λένε ότι θα είναι «δυνατότερο» από αυτό που υπήρχε προτού η χώρα μεταβεί στο τρέχον προεδρικό σύστημα το 2018. Θα επαναφέρουν τη θέση του πρωθυπουργού, που καταργήθηκε από τον Ερντογάν με δημοψήφισμα το 2017.
Υπόσχονται επίσης να μετατρέψουν την προεδρία σε «αμερόληπτο» ρόλο χωρίς πολιτική ευθύνη. Μεταξύ των δεσμεύσεών τους είναι η κατάργηση του δικαιώματος αρνησικυρίας του προέδρου στη νομοθεσία και της έκδοσης διαταγμάτων.
Ο πρόεδρος, ο οποίος θα διακόψει τους δεσμούς του με οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα, θα υπηρετήσει μόνο μια επταετή θητεία και στη συνέχεια θα του απαγορευτεί η συμμετοχή στην ενεργό πολιτική.
Η εξουσία του κοινοβουλίου να αποχωρεί από διεθνείς συμφωνίες θα κατοχυρωθεί στο σύνταγμα. Θα έχει επίσης μεγαλύτερη εξουσία στον προγραμματισμό του κρατικού προϋπολογισμού.
Στη δημόσια διοίκηση, τα συμβούλια και οι υπηρεσίες υπό την προεδρία θα καταργηθούν και τα καθήκοντά τους θα μεταφερθούν στα αρμόδια υπουργεία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Εθνική Συμμαχία υποσχέθηκε να μειώσει τον πληθωρισμό, που θα κυμανθεί στο 55% τον Φεβρουάριο, σε μονοψήφιο αριθμό εντός δύο ετών και να αποκαταστήσει τη σταθερότητα της τουρκικής λίρας, η οποία έχει χάσει το 80% της αξίας της τα τελευταία πέντε χρόνια. Θα διασφαλίσουν, όπως λένε, την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και θα ανακαλέσουν μέτρα όπως η δυνατότητα του υπουργικού συμβουλίου να επιλέγει τον διοικητή.
Δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις κρατικές δαπάνες, μειώνοντας τον αριθμό των αεροσκαφών που χρησιμοποιεί η προεδρία, τον αριθμό των οχημάτων που χρησιμοποιούν οι κρατικοί αξιωματούχοι και πουλώντας ορισμένα κρατικά κτίρια.
Θα επανεξετάσουν, επίσης, το έργο του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Ακούγιου και θα επαναδιαπραγματευτούν συμβάσεις φυσικού αερίου, μειώνοντας τον κίνδυνο εξάρτησης από ορισμένες χώρες για εισαγωγές του καυσίμου.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το μπλοκ της αντιπολίτευσης θα υιοθετήσει το σύνθημα «Ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο» ως ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.
Ενώ υπόσχεται να «εργαστεί για την ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας» για την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η συμμαχία δεσμεύτηκε να επανεξετάσει τη συμφωνία της Τουρκίας για τους πρόσφυγες του 2016 με την Ε.Ε.
Υποσχέθηκε επίσης να δημιουργήσει σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες με κατανόηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.
ΝΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Τα έξι κόμματα έχουν δεσμευτεί να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, το οποίο αυτή τη στιγμή θεωρείται υπό τον έλεγχο του Ερντογάν και των συμμάχων του.
Θα ενισχύσουν την ελευθερία της έκφρασης και θα διευρύνουν το δικαίωμα διεξαγωγής διαδηλώσεων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass