Μάχη με τον χρόνο… λιγοστεύουν οι ελπίδες

ΟΙ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΑΝ 2 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ 2ΧΡΟΝΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 122 ΩΡΕΣ! ΠΑΝΩ ΑΠΟ 24.000 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ, ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 12 ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ, ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2023 9:00

ΑΓΚΥΡΑ
Μετά τις δύο γυναίκες που σώθηκαν σε Καχραμανμαράς και Ντιγιαρμπακίρ έπειτα από 122 ώρες κάτω από τα συντρίμμια μετά τους φονικούς σεισμούς, το ίδιο συνέβη και με δίχρονο παιδάκι στη Χατάι.

Ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τις 24.150 σε Τουρκία και Συρία, με τις ελπίδες για τους επιζώντες να λιγοστεύουν όσο περνούν οι ώρες.
ΔΥΟ ΠΛΟΙΑ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΟΥΝ 3.000 ΑΤΟΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΤΑΪ
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η τουρκική ενεργειακή εταιρεία Karadeniz Holding ανακοίνωσε ότι θα στείλει δύο ειδικά κατασκευασμένα πλοία, τα οποία μπορούν έκαστο να φιλοξενήσουν 1.500 άτομα, για να βοηθήσουν τους σεισμόπληκτους στην επαρχία της νότιας Τουρκίας, την Χατάι, η οποία επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό. «Η εταιρεία συνεργάζεται με τις αρχές για να στείλει τα σωστικά πλοία Suheyla Sultan και Rauf Bey στην πόλη Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) της επαρχίας Χατάι», αναφέρει η εταιρεία και προσθέτει ότι αυτή θα είναι η πρώτη ανθρωπιστική αποστολή της. Τα πλοία αυτά είναι ειδικά κατασκευασμένα για αποστολές παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, έχουν δωμάτια, ψυγεία, τηλεοράσεις και σύστημα θέρμανσης, ενώ παρέχουν και υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγειονομικής περίθαλψης και σίτισης, όπως ανέφερε η εταιρεία.
«Επικεντρώσαμε όλη την ενέργειά μας σε αυτό το έργο για να εξυπηρετήσουμε τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές. Στοχεύουμε να τους παράσχουμε ένα ασφαλές καταφύγιο το συντομότερο δυνατό», αναφέρει η ανακοίνωση. Ο σεισμός άφησε πίσω του εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους σε δέκα επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας με πολλούς από αυτούς να κοιμούνται σε σκηνές και σε αυτοκίνητα σε πολικές θερμοκρασίες. Η Karadeniz Holding είναι γνωστή για τα 36 πλωτά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ  12 ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
Δώδεκα άτομα που προέρχονται από τον κατασκευαστικό κλάδο συνελήφθησαν στην Τουρκία μετά την κατάρρευση χιλιάδων κτιρίων στα νότια της χώρας έπειτα από τον σεισμό της Δευτέρας, μετέδωσαν χθες τοπικά μέσα ενημέρωσης. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας επιχειρηματίας από την επαρχία Γκαζιαντέπ και έντεκα άτομα από την επαρχία Σανλιούρφα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο DHA. Η ολική κατάρρευση των κτιρίων, η οποία προδίδει την κακή κατασκευή τους και δεν άφησε στους ενοίκους τους ουσιαστικά καμία ευκαιρία, προκαλεί οργή στη χώρα όπου περί τους 25.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 80.000 έχουν τραυματιστεί. Αναμένονται περισσότερες συλλήψεις αφού ο εισαγγελέας του Ντιγιάρμπακιρ, μιας από τις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από την καταστροφή, ανακοίνωσε ότι είχε εκδώσει 29 εντάλματα σύλληψης, αναφέρει το επίσημο πρακτορείο Anadolu. Σύμφωνα με αυτή την πηγή, ένας από τους συλληφθέντες είναι ένας επιχειρηματίας που έχτισε κτίρια στο Γκαζιαντέπ και συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη. Αρκετές έρευνες έχουν ξεκινήσει από εισαγγελείς σε πληγείσες επαρχίες όπως η Καχραμάνμαράς, όπου η πόλη Πάζαρτζικ βρέθηκε στο επίκεντρο του σεισμού. Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας έδωσε εντολή στους εισαγγελείς των δέκα επαρχιών να ανοίξουν «γραφεία διερεύνησης εγκλημάτων που σχετίζονται με το σεισμό». Την Παρασκευή, η αστυνομία συνέλαβε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έναν επιχειρηματία από την επαρχία Χατάι, του οποίου η πολυτελής κατοικία κατέρρευσε ολοσχερώς καταπλακώνοντας τους ενοίκους της.
ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα εναντίον όσων εμπλέκονται σε λεηλασίες και σε άλλα αδικήματα στην περιοχή που επλήγη περισσότερο από τους καταστροφικούς σεισμούς στις αρχές της εβδομάδας. Μιλώντας στη διάρκεια επίσκεψής του στη σεισμόπληκτη ζώνη, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια δεν είναι κατοικήσιμα σε όλη τη νότια Τουρκία και ότι οι αρχές θα λάβουν μέτρα για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεων μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass