Εικόνες αποκάλυψης σε Τουρκία και Συρία

ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΙΣ 2.600 - ΟΛΟΝΥΧΤΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΩΝ - ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗ, ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ- ΕΠΤΑΗΜΕΡΟ ΠΕΝΘΟΣ ΚΗΡΥΞΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2023 0:43

ΑΓΚΥΡΑ

Σε εικόνες αποκάλυψης παραπέμπουν οι δύο τρομακτικοί σεισμοί στα σύνορα

Τουρκίας-Συρίας. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό οι νεκροί ξεπερνούν τις 2.600, από τους οποίους πάνω από 1.000 είναι στη Συρία. Χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι. Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά ανακοίνωσε ότι οι νεκροί στην Τουρκία έφτασαν τους 1.651 και οι τραυματίες τις 11.159, ενώ κατέρρευσαν 3.471 κτίρια. Άλλες τουρκικές και οι συριακές αρχές κάνουν λόγο για πάνω από 3.600 νεκρούς. Στη Συρία, στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες και τους τζιχαντιστές, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 430 νεκρούς και περισσότερους από 1.050 τραυματίες, ενώ στις επαρχίες που ελέγχονται από το καθεστώς της Δαμασκού, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 570 νεκροί και 1.403 τραυματίες.

ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ ΒΡΟΧΗ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙ
Οι μετασεισμοί, η βροχή και το χιόνι, σε συνδυασμό με την πτώση της θερμοκρασίας τη νύχτα, καθιστούν ακόμη δυσκολότερη την κατάσταση για τους εγκλωβισμένους και τους άστεγους, ενώ δυσχεραίνουν το έργο των σωστικών συνεργείων. H δόνηση έγινε αισθητή σε Κύπρο, Ισραήλ, Ιράκ, Λίβανο και Αίγυπτο, ενώ έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 20 μετασεισμοί. Ο πρώτος σεισμός των 7,8 Ρίχτερ ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην ιστορία της Τουρκίας. Στην Αλεξανδρέττα κατέρρευσε ακόμα και δημόσιο νοσοκομείο, φωτιά ξέσπασε στο λιμάνι της πόλης, ενώ ο διάδρομος στο αεροδρόμιο της επαρχίας Χατάι υπέστη μεγάλες ζημιές και οι πτήσεις ανεστάλησαν. Μεγάλο μέρος του ιστορικού κάστρου 2.200 ετών στο Γκαζιαντέπ, μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO κατέρρευσε. Η Συρία απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, με πηγές της συριακής κυβέρνησης να διαψεύδουν ότι η Δαμασκός ζήτησε βοήθεια από το Ισραήλ. Τον βαθύτατο συγκλονισμό του από τον τραγικό θάνατο εκατοντάδων συνανθρώπων μας και τον τραυματισμό πολλών άλλων, εκφράζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με επιστολές του προς τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και προς τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη.

ΔΙΑΣΩΣΗ  ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΩΝ
Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν όλη τη νύχτα να ανασύρουν τους εγκλωβισμένους κάτω από τις τεράστιες τσιμεντένιες μάζες από τις πολυώροφές πολυκατοικίες, στο Καχραμάνμαράς και στο Ελμπιστάν της Μάλατιας. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πόσοι άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια αλλά είναι διάχυτος ο φόβος ότι μιλάμε για μεγάλο αριθμό θυμάτων. Καθώς περνούν οι ώρες γίνεται φανερό ότι τα συνεργεία και τα μηχανήματα δεν είναι αρκετά για να προχωρήσουν σε μεγάλο αριθμό διασώσεων τις επόμενες 72 ώρες. Μετά από αυτό το διάστημα, ελάχιστες είναι οι ελπίδες για επιζώντες.

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ
Χθες ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση κηρύσσει 7 ημέρες εθνικό πένθος για την καταστροφή. Από την άλλη, η κυβέρνηση θέλει να εμφανιστεί ότι ελέγχει τη κατάσταση και οι υπουργοί που έχουν φτάσει στην περιοχή συνιστούν στον κόσμο να μην ανησυχεί και να αφήσει την κατάσταση στα χέρια του κράτους. Ο Πρόεδρος Ερντογάν προσπάθησε να δώσει κουράγιο και δήλωσε ότι τα 85 εκατομμύρια των Τούρκων είναι όλη μια καρδιά και μια γροθιά.

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ
Όμως η κατάσταση είναι τραγική, περίπου 13 εκατομμύρια κάτοικοι της  ευρύτερης περιοχής βρίσκονται στο έλεος της τεράστιας αυτής καταστροφής, χωρίς στέγη, θέρμανση, ηλεκτρικό.  
Οι σεισμολόγοι επικρίνουν την κυβέρνηση για την υπερβολική και άναρχη δόμηση, λένε ότι προειδοποιούν από καιρό για την ενεργοποίηση του τεράστιου νότιου ρήγματος της Ανατολίας και πιστεύουν ότι αφότου ξεκίνησε αυτή η σεισμική δραστηριότητα, θα συνεχίσει να δημιουργεί μεγάλους και ανεξάρτητους σεισμούς κατά το μήκος του. Υποστηρίζουν ότι οι δυο μεγάλοι σεισμοί που σημειώθηκαν χθες ήταν ανεξάρτητοι μεταξύ τους ενώ η υπηρεσία φυσικών καταστροφών η AFAD προειδοποίησε ότι η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να κρατήσει έως και 1 χρόνο.

ΣΚΑΒΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Δεκάδες κτίρια κατέρρευσαν στη συρία και σεπόλεις όπως Χάμα, Χαλέπι, Ταρτούς και Λατάκεια στα βορειοδυτικά της χώρας. Τα Λευκά Κράνη, η αντικαθεστωτική ομάδα που είναι εξειδικευμένη στις διασώσεις, επιχειρεί ασταμάτητα.  
Πολίτες σκάβουν με γυμνά χέρια, αναζητώντας στα συντρίμμια τους αγαπημένους τους. Μια χώρα ισοπεδωμένη, που αιμορραγεί επί έντεκα χρόνια από τον καταστροφικό εμφύλιο, δέχθηκε ακόμη ένα θανατηφόρο πλήγμα. Εκατόμβη νεκρών, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά και χιλιάδες αγνοούμενοι.

 

Θα γραφτεί στα βιβλία με τα παγκόσμια ρεκόρ
ΜΕΤΑΣΕΙΜΟΙ ΠΟΛΛΩΝ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Ο σεισμός στην Τουρκία είναι το νούμερο ένα θέμα στην παγκόσμια ειδησεογραφία. Με πάνω από 2600 νεκρούς, εκατοντάδες παγιδευμένους και χιλιάδες άστεγους, είναι φυσικό και επόμενο να απασχολεί τους μετεωρολόγους σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Αμερικανίδα μετεωρολόγος, Κάρεν Μάγκινις, δήλωσε συγκεκριμένα ότι ο σεισμός αυτός θα περάσει στην ιστορία και θα γραφτεί στα βιβλία με τα παγκόσμια ρεκόρ, γιατί οι μετασεισμοί του θα διαρκέσουν πολλές εβδομάδες, πιθανότατα και μήνες. Η ένταση τους σαφώς και θα μειωθεί εξήγησε η ίδια, αλλά με δεδομένο ότι μέσα σε 11 λεπτά από την αρχική ισχυρότατη σεισμική δόνηση των 7.8 Ρίχτερ καταγράφηκαν 26 μετασεισμοί, με τον ισχυρότερο εξ αυτών να φτάνει τα 6.8 Ρίχτερ, δείχνει ότι η περιοχή θα συνεχίσει να δονείται στους ρυθμούς του Εγκέλαδου για πολύ καιρό ακόμα. Ο σημερινός (σ.σ. χθεσινός) παρομοιάζεται με αυτόν που σημειώθηκε στα βορειοανατολικά της χώρας το 1939, ο οποίος και στοίχισε τη ζωή σε 16.000-17.000 άτομα. Το μέγεθος τους είναι παρόμοιο, απλά ο τελευταίος σεισμός στη νότια Τουρκία είχε επιφανειακό βάθος, γι’ αυτό και προκάλεσε τεράστιες ζημιές στις ανθρώπινες κατασκευές.

 

Μετακινήθηκε η τεκτονική Αραβική πλάκα τρία μέτρα
ΣΕ ΜΗΚΟΣ 150 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ

ΡΩΜΗ

Η εφημερίδα Corriere della Sera συνομίλησε χθες το πρωί με τον πρόεδρο του INGV (Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας), Κάρλο Ντολιόνι, σχετικά με τον σεισμό που έπληξε την Τουρκία και την Συρία. “Αυτό που ονομάζουμε Αραβική πλάκα μετακινήθηκε σε λίγα δευτερόλεπτα για πάνω από 3 μέτρα σε μήκος τουλάχιστον 150 χιλιομέτρων” υπογράμμισε ο γεωφυσικός, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε και στον κίνδυνο τσουνάμι στις Ιταλικές ακτές, το οποίο τελικά ήρθη , και που όμως “δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί από κατολισθητικά φαινόμενα στην Ανατολική Θάλασσα”, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Σύμφωνα με τον Ντολιόνι αυτά τα συμβάντα “μπορούν να ακολουθηθούν από εξίσου σημαντικά, αν όχι πιο σημαντικά γεγονότα”, όπως και “συνέβη στην ίδια την Τουρκία κατά τον σεισμό που μαστίγωσε τη χώρα το 1999”. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το εάν θα πρέπει να ανησυχούν οι Χώρες που βρίσκονται στη Δυτική Μεσόγειο, ο Πρόεδρος του Ιταλικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής τόνισε πως “πρόκειται για δραστηριότητες που δεν σταματούν ποτέ” και μάλιστα συνιστά να διατηρηθεί η προσοχή σε υψηλό επίπεδο και στην Ιταλία, παρόλο που ο σεισμός ‘απέχει πολύ από το ιταλικό γεωλογικό σύστημα’, εφόσον η Ιταλία διαθέτει περιοχές με μια παντοτινή γεωλογική ‘ζωτικότητα’ ”.

 

Χιλιάδες οι άστεγοι

ΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΙ ΛΟΓΩ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

ΑΓΚΥΡΑ

Η δευτερη σεισμική δόνηση των 7.7 Ρίχτερ απλά κατέρρευσε ότι είχε μείνει όρθιο από το πρώτο χτύπημα και χειροτέρευσε άπειρα τη κατάσταση. Οι αρχές της Τουρκίας και της Συρίας δεν είναι σε θέση να υπολογίσουν τον αριθμό των αστέγων. Πιστεύουν ότι οι παγιδευμένοι στα συντρίμμια ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες, ενώ ο αριθμός των αστέγων θα φτάσει να είναι χιλιάδες άτομα. Για τον λόγο αυτό αναμένονταν χθες να δοθεί εντολή για την δημιουργία καταυλισμών στα σημεία της μεγάλης καταστροφής. Παράλληλα θα επιχειρηθεί να βρεθούν χώροι προκειμένου να στεγαστούν οι άνθρωποι, που έχουν έμειναν χωρίς σπίτι από τη μία στιγμή στην άλλη. Την κατάσταση προβλέπεται να περιπλέξει η κακοκαιρία, που αναμένεται να πλήξει την ευρύτερη περιοχή της νότιας Τουρκίας  μέσα στις επόμενες ώρες και από έντονες χιονοπτώσεις και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας. Για ανθρωπιστική καταστροφή σε Τουρκία και Συρία προειδοποιούν οι ειδικοί. «Τα νέα είναι τρομερά και απογοητευτικά. Χρειαζόμαστε βοήθεια για να συνδράμουμε αυτούς που τραυματίστηκαν από τον σεισμό. Περιμένουμε κι άλλες απώλειες.Δεκάδες κτίρια είναι έτοιμα να πέσουν στην Τουρκία, ενώ στη Συρία η φθορά τους από τις βομβιστικές επιθέσεις δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Δεκάδες χιλιάδες ζωές κινδυνεύουν», δήλωσε ο δρ. Κάουλα Σαουάν της ιατρικής ομάδας UOSSM.

 

Iσχύς ίση με 130 ατομικές βόμβες

ΜΕΓΕΘΟΥΣ 11 ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

ΑΓΚΥΡΑ

Ανεβαίνει διαρκώς ο δραματικός απολογισμός των νεκρών από τους δύο ισχυρούς και φονικούς σεισμούς άνω των 7 Ρίχτερ που ισοπέδωσαν ολόκληρες περιοχές στην επαρχία Καχραμανμαράς στην Τουρκία, αλλά και στη Συρία με όλο τον κόσμο να παρακολουθεί συγκλονισμένος τα όσα συνέβησαν. Μάλιστα ο καθηγητής σεισμολογίας δρ. Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν ο οποίος πολλές φορές κατά το παρελθόν είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για έναν πολύ μεγάλο σεισμό στην περιοχή με αναρτήσεις του στο Twitter αναφέρθηκε στην τρομακτική ισχύ του φαινομένου. Σύμφωνα με τον καθηγητή τα 7.4 Ρίχτερ ισοδυναμούν με την ισχύ που έχουν 130 ατομικές βόμβες! «Ο σεισμός στις 6 Φεβρουαρίου 2023, ο οποίος αναμενόταν για αιώνες στο ρήγμα των περιοχών, Χατάι, Οσμάνιγιε, Καχραμανμαράς και Γκαζιαντέπ είχε μέγεθος 7,4 Ρίχτερ, την ισχύ 130 ατομικών βομβών και διήρκησε 43 δευτερόλεπτα, είχε 5 χιλιόμετρα εστιακό βάθος και ήταν πολύ αποτελεσματικός. Η καταστροφή είναι τεράστια σε μία κρύα ημέρα του χειμώνα». «Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στη συμβολή τεσσάρων μεγάλων ρηγμάτων, της Νεκράς Θάλασσας, της Ανατολικής Ανατολίας, της Αραβικής τεκτονικής πλάκας και του Τόξου της Κύπρου», σημείωσε ακόμα ο  Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν  και σημείωσε πως ο σεισμός ήταν ο μεγαλύτερος που θα μπορούσε να δώσει η περιοχή και ήταν μεγέθους 11 στην κλίμακα καταστροφής.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass