Σύντομες Ειδήσεις

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2023 7:36

ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΡΩΣΙΑ
«Ο Πούτιν δεν απείλησε εμένα ούτε τη Γερμανία»

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στις τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, «δεν διατύπωσε καμιά απειλή εναντίον μου ούτε εναντίον της Γερμανίας», δήλωσε ο ίδιος ο Σολτς σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες από την κυριακάτικη

εφημερίδα Bild am Sonntag.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας στο BBC για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε πως ο ρώσος ηγέτης τον απείλησε με πυραυλικό πλήγμα που θα «έπαιρνε μόλις ένα λεπτό». Το Κρεμλίνο δήλωσε πως ο Τζόνσον ψεύδεται.
Ο Σολτς δήλωσε πως από τις συνομιλίες που είχε με τον Πούτιν κατέστη σαφές πως έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». «Κατέστησα πολύ σαφές στον Πούτιν ότι μόνο η Ρωσία φέρει την ευθύνη για τον πόλεμο», δήλωσε ο Σολτς.
«Η Ρωσία εισέβαλε στη γείτονά της χωρίς λόγο, για να θέσει υπό τον έλεγχό της τμήματα της Ουκρανίας ή ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο Σολτς. Επειδή η άποψη της Γερμανίας είναι πως οι ενέργειες της Ρωσίας παραβίασαν το πλαίσιο ειρήνης της Ευρώπης, το Βερολίνο παρέχει στην Ουκρανία οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια, εξήγησε ο γερμανός καγκελάριος.
Υπάρχει μια συμφωνία με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι τα όπλα που προμηθεύεται από τη Δύση πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο στην ουκρανική και όχι στη ρωσική επικράτεια, δήλωσε ο Σολτς. «Έχουμε συναίνεση πάνω σ’ αυτό», πρόσθεσε.
Ο καγκελάριος απέρριψε επίσης ανησυχίες ότι η πρόσφατη απόφαση του Βερολίνου να προμηθεύσει την Ουκρανία με γερμανικά άρματα μάχης Leopard θα μπορούσε να κάνει τη Γερμανία ενεργό μέρος στη σύγκρουση με τη Ρωσία. «Έχουμε ζυγίσει προσεκτικά κάθε αποστολή όπλων (στην Ουκρανία), τις έχουμε συντονίσει στενά με τους συμμάχους μας, πρώτα και κύρια με τις Ηνωμένες Πολιτέιες», δήλωσε ο Σολτς στην Bild. «Αυτή η κοινή προσέγγιση εμποδίζει μια κλιμάκωση του πολέμου», πρόσθεσε.

 

ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι δυτικές χώρες «θα πληρώσουν» για το κλείσιμο των προξενείων

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε χθες ότι οι δυτικές διπλωματικές αποστολές «θα πληρώσουν» για τις προειδοποιήσεις που εξέδωσαν και για το προσωρινό κλείσιμο των προξενείων τους στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα, την ώρα που η τουρκική αστυνομία, αφού συνέλαβε 15 ύποπτους τζιχαντιστές, διαβεβαίωνε πως δεν υπάρχει κάποια σοβαρή απειλή για τους αλλοδαπούς στη χώρα.
Η Άγκυρα κάλεσε τους πρεσβευτές εννέα χωρών την περασμένη Πέμπτη για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το προσωρινό κλείσιμο των προξενείων. Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν την επόμενη ημέρα ότι αυτές οι δυτικές χώρες, μεταξύ των οποίων ήταν οι ΗΠΑ και η Γερμανά, δεν μοιράστηκαν τις πληροφορίες που είχαν για να στηρίξουν τους ισχυρισμούς τους περί απειλής για την ασφάλειά τους.
«Τις προάλλες, το υπουργείο Εξωτερικών τους κάλεσε όλους αυτούς και τους έδωσε το απαραίτητο τελεσίγραφο, τους είπε ‘Θα το πληρώσετε ακριβά αν συνεχίσετε έτσι’» είπε ο Ερντογάν σε μια συνάντηση με νέους που είχε βιντεοσκοπηθεί και προβλήθηκε χθες.
Εκτός από το κλείσιμο των προξενείων, πολλές δυτικές χώρες προειδοποίησαν τους πολίτες τους για τον κίνδυνο επιθέσεων σε διπλωματικές αποστολές και μη μουσουλμανικούς χώρους λατρείας στην Τουρκία, με αφορμή μια σειρά κινητοποιήσεων στην Ευρώπη κατά τις οποίες ακροδεξιοί διαδηλωτές έκαψαν το Κοράνι, το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων.
Η Τουρκία ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα έπειτα από μια τέτοια διαδήλωση στη Στοκχόλμη.
Ο Ερντογάν είπε ότι οι δυτικές χώρες προσπαθούν «να κερδίσουν χρόνο» και ότι «οι αναγκαίες αποφάσεις» θα ληφθούν στην αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass